Na leniwe, sobotnie śniadanie piekę brioszki. Po chwili zostają tylko okruszki

Miękkie, puszyste, intensywnie maślane. Doskonale komponują się z dżemem, czekoladą czy szarpaną wołowiną. Czy wiesz już, o czym mowa? O brioche, jednym z najpopularniejszych francuskich wypieków. Przygotuj je na leniwe, sobotnie śniadanie, a po chwili zostaną z nich już tylko okruszki.

Brioszki, czyli przepis na śniadanie idealne.Brioszki, czyli przepis na śniadanie idealne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liudmyla

Pierwsze skojarzenie ze kuchnią francuską? Żabie udka, ślimaki, croissanty, ciasto francuskie i miękkie, puszyste bułeczki, nazywane brioszkami. Brioche to rodzaj puszystego ciasta drożdżowego, które wyrasta godzinami. Jest niezwykle miękkie i intensywnie maślane. W końcu masło to podstawa francuskiej kuchni.

Przygotowanie brioche jest naprawdę proste, a efekt zachwyci niejednego fana słodkich wypieków. Poznaj prosty przepis na niezwykłe ciasto maślane, które doskonale komponuje się z dżemem, czekoladą jak i mięsem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Jak przygotować brioche?

Brioche to rodzaj maślanego ciasta drożdżowego, które po upieczeniu jest niezwykle miękkie i aromatyczne. We Francji serwują je na słodkie śniadanie, jednak w pozostałych częściach Europy słodkie bułeczki wykorzystuje się do przygotowania kraftowych burgerów. Słodka bułka doskonale komponuje się ze wyrazistym, słonym mięsem.

Można przygotować je na kilka różnych sposobów, jednak największą popularnością cieszą się brioszki, czyli bułeczki. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Najważniejszym składnikiem jest masło. Musi być to prawdziwe masło o przynajmniej 82 proc. zawartości tłuszczu. Im tłustsze, tym lepsze. Ciasta drożdżowe z dodatkiem masła wyrastają znacznie dłużej, jednak dzięki temu są miękkie i niezwykle puszyste.

Jeśli chcesz przygotować dobre brioche, uzbrój się w cierpliwość. Ciasto powinno wyrastać naprawdę długo — przynajmniej 2 godziny. Możesz zrobić je wieczorem. Po wyrośnięciu wystarczy włożyć je do lodówki i wyciągnąć je na godzinę przed planowanym pieczeniem.

Brioche — przepis

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 500 mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 5 łyżek masła,
  • opcjonalnie: dropsy czekoladowe, tarta czekolada, rodzynki.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko. Powinno być lekko ciepłe. Dodaj do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Odstaw zaczyn na 10 minut aż zacznie pracować.
  2. Wyciągnij dużą miskę. Dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, jajka oraz rozpuszczone masło. Na koniec dodaj zaczyn. Całość wyrób na gładką masę.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na 2 godziny, żeby podwoiło swoją masę.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, a z każdej z nich uformuj niewielką bułeczkę. Przykryj je ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
  5. Wierzch wyrośniętych bułeczek wysmaruj rozbełtanym żółtkiem. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. grzanie góra-dół. Piecz je przez 20-30 minut, aż staną się rumiane. Podawaj jeszcze ciepłe.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje