Na leniwe, sobotnie śniadanie piekę brioszki. Po chwili zostają tylko okruszki

Miękkie, puszyste, intensywnie maślane. Doskonale komponują się z dżemem, czekoladą czy szarpaną wołowiną. Czy wiesz już, o czym mowa? O brioche, jednym z najpopularniejszych francuskich wypieków. Przygotuj je na leniwe, sobotnie śniadanie, a po chwili zostaną z nich już tylko okruszki.

Brioszki, czyli przepis na śniadanie idealne.Brioszki, czyli przepis na śniadanie idealne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liudmyla
SKOMENTUJ

Pierwsze skojarzenie ze kuchnią francuską? Żabie udka, ślimaki, croissanty, ciasto francuskie i miękkie, puszyste bułeczki, nazywane brioszkami. Brioche to rodzaj puszystego ciasta drożdżowego, które wyrasta godzinami. Jest niezwykle miękkie i intensywnie maślane. W końcu masło to podstawa francuskiej kuchni.

Przygotowanie brioche jest naprawdę proste, a efekt zachwyci niejednego fana słodkich wypieków. Poznaj prosty przepis na niezwykłe ciasto maślane, które doskonale komponuje się z dżemem, czekoladą jak i mięsem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Jak przygotować brioche?

Brioche to rodzaj maślanego ciasta drożdżowego, które po upieczeniu jest niezwykle miękkie i aromatyczne. We Francji serwują je na słodkie śniadanie, jednak w pozostałych częściach Europy słodkie bułeczki wykorzystuje się do przygotowania kraftowych burgerów. Słodka bułka doskonale komponuje się ze wyrazistym, słonym mięsem.

Można przygotować je na kilka różnych sposobów, jednak największą popularnością cieszą się brioszki, czyli bułeczki. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Najważniejszym składnikiem jest masło. Musi być to prawdziwe masło o przynajmniej 82 proc. zawartości tłuszczu. Im tłustsze, tym lepsze. Ciasta drożdżowe z dodatkiem masła wyrastają znacznie dłużej, jednak dzięki temu są miękkie i niezwykle puszyste.

Jeśli chcesz przygotować dobre brioche, uzbrój się w cierpliwość. Ciasto powinno wyrastać naprawdę długo — przynajmniej 2 godziny. Możesz zrobić je wieczorem. Po wyrośnięciu wystarczy włożyć je do lodówki i wyciągnąć je na godzinę przed planowanym pieczeniem.

Brioche — przepis

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 500 mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 5 łyżek masła,
  • opcjonalnie: dropsy czekoladowe, tarta czekolada, rodzynki.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko. Powinno być lekko ciepłe. Dodaj do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Odstaw zaczyn na 10 minut aż zacznie pracować.
  2. Wyciągnij dużą miskę. Dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, jajka oraz rozpuszczone masło. Na koniec dodaj zaczyn. Całość wyrób na gładką masę.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na 2 godziny, żeby podwoiło swoją masę.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, a z każdej z nich uformuj niewielką bułeczkę. Przykryj je ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
  5. Wierzch wyrośniętych bułeczek wysmaruj rozbełtanym żółtkiem. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. grzanie góra-dół. Piecz je przez 20-30 minut, aż staną się rumiane. Podawaj jeszcze ciepłe.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku