Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Kolor warzyw ma niebagatelne znaczenie, ponieważ świadczy o obecności antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy. Dzięki nim organizm wolniej się starzeje, szybciej regeneruje i jest bardziej odporny na uszkodzenia komórek. W diecie seniora warzywo takie jak czerwona kapusta to obowiązkowy składnik.
Czerwona kapusta, znana w Polsce jako kapusta modra, kosztuje grosze, a stwarza wiele różnych możliwości na ciepły lub zimny dodatek do obiadu. Możesz ją dusić z czerwonym winem, suszoną śliwką i przyprawami korzennymi albo poszatkować na chrupiącą surówkę. Osoby starsze powinny ją wpisać na stałą listę zakupów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Zalety spożywania czerwonej kapusty
Dużo się mówi o przeciwutleniaczach w diecie, ale mało osób ma świadomość, że to nie jest tylko puste hasło. Antyoksydanty mają realny wpływ na zdrowie, a w przypadku osób starszych potrafią ograniczyć ryzyko lub znacznie opóźnić rozwój wielu chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
Witamina C odrywa szczególnie ważną rolę nie tylko w budowaniu odporności organizmu, ale także w produkcji kolagenu, który dba o zdrowie kości i elastyczność stawów. Witamina K to również ogromne wsparcie dla kości, które u osób starszych są słabsze i bardziej podatne na złamania.
Dodatkowe wartości dla organizmu wynikają z obecności witaminy B6, kwasu foliowego, minerałów i błonnika, który dba o zdrowie jelit i regularność wypróżnień. Błonnik odgrywa także ważną rolę w regulowaniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty dla seniora
Najwięcej składników odżywczych znajduje się w surowej kapuście. Możesz ją przygotować w podobny sposób jak colesława lub w innej wersji, na przykład z jabłkiem i orzechami włoskimi.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty,
- 1 jabłko,
- 1 szalotka,
- garść orzechów włoskich (bez łupin),
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: wybrane świeże zioła.
Sposób przygotowania:
- Czerwoną kapustę poszatkuj nożem lub przy pomocy malaksera.
- Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Posiekaj drobno szalotkę i orzechy włoskie.
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce i skrop sokiem z cytryny.
- Dodaj majonez, jogurt, sól i pieprz według uznania, a jeśli masz ochotę, to także świeży koperek, natkę pietruszki, kolendrę, melisę lub miętę.
- Całość dokładnie wymieszaj, używając dwóch widelców.