Warzywo hit w PRL-u, dziś zapomniane. Robię z niego surówkę, bo chroni mózg i wspomaga odchudzanie
Zapytaj rodziców o kanapki z kalarepą – na pewno nieraz mieli okazję skosztować tego warzywa pokrojonego w plasterki na kromce świeżego chleba wypiekanego w domu. Dziś rzadko sięgamy po kalarepę, chociaż jest to bardzo wdzięczne warzywo. W surówkach wypada o wiele lepiej niż seler.
W czasach PRL-u kalarepa gościła na stołach niemal codziennie – w surówkach, zupach czy jako przekąska – ot, tak do pochrupania pomiędzy posiłkami. Dzisiaj, kiedy coraz więcej osób zwraca uwagę na wartościowe odżywianie, zapomniane warzywo powoli wraca do łask. Jej właściwości zdrowotne są nie do przecenienia, a uniwersalność w kuchni daje szerokie pole do popisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego
Dlaczego warto sięgać po kalarepę?
Kalarepa to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy C, K, witaminy z grupy B oraz błonnik. Zawiera także cenne minerały, takie jak potas, wapń i magnez. Witaminy z grupy B są kluczowe do produkcji neuroprzekaźników, odpowiadających za pamięć i koncentrację. Ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu ogrywa również kwas foliowy. Dietetycy zauważają, że regularne spożywanie kalarepy, najlepiej w postaci surowej, poprawia funkcje poznawcze mózgu i zwiększa odporność na stres.
Osoby, dla których ważna jest profilaktyka antynowotworowa, sięgają po kalarepę ze względu na obecność sulforafanu i izotiocyjanianów, która mają właściwości antyoksydacyjne. Dzięki nim kalarepa pomaga w ochronie i odbudowie uszkodzonych komórek.
Duża ilość wody i zawarty w niej błonnik są pomocne w diecie redukcyjnej. Wspierają utrzymanie prawidłowej masy ciała, poprawiają procesy trawienne i zapewniają uczucie sytości na dłużej. Kalarepa na przekąskę skutecznie zaspokaja apetyt i powoduje trwały wzrost energii bez zbędnych kalorii.
Przepis na surówkę z kalarepy
Poniżej kompozycja z ogórkiem małosolnym, ale do kalarepy możesz dobrać także inne warzyw lub owoce. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, sięgnij po rzodkiewkę, a gdy masz ochotę na odrobinę słodyczy, dodaj jabłka i garść rodzynek.
Składniki:
- 1 kalarepa,
- 2 ogórki małosolne, kiszone lub pikle.
- garść posiekanego koperku,
- odrobina soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy lub jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj kalarepę i obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce na małych lub średnich oczkach.
- Dodaj pokrojone w plasterki ogórki i posiekany koperek.
- Skrop sokiem z cytryny.
- Wymieszaj z oliwą lub jogurtem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.