Mama przywiozła ten przepis z sanatorium. Najlepsza surówka do obiadu

W warzywniakach i na straganach kosze uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców, które po długim wyczekiwaniu w końcu nabrały smaku. Warto czerpać z ich cennych właściwości, zestawiając je i mieszając na tysiąc różnych sposobów. Surówka sanatoryjna jest na to najlepszym przykładem.

Surówka jest pełna świeżych i chrupiących warzywSurówka jest pełna świeżych i chrupiących warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Brakuje ci pomysłu na surówkę do obiadu? Zainspiruj się przepisem z sanatorium mojej mamy. Surówka ze stołówki dla kuracjuszy w prosty sposób przypomina o tym, jak pyszna może być kompozycja z kilku sezonowych warzyw – najlepiej z własnego ogródka. Jeśli lubisz chrupiące warzywa, nie pomijaj rzodkiewek, a obok nich dodaj także czerwoną paprykę. Zamiast sałaty możesz wrzucić rukolę lub młody szpinak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Wartości odżywcze sałatki sanatoryjnej

Sałatka bazująca na warzywach sezonowych z dodatkiem jogurtu i świeżych ziół to prawdziwa bomba witaminowa. Ogórki gruntowe są niskokaloryczne i bogate w wodę, co czyni je doskonałym składnikiem nawadniającym. Rzodkiewki dostarczają witaminę C oraz błonnik, który wspomaga trawienie, a pomidory działają jako antyoksydant, pomagając zwalczać wolne rodniki.

W sałatce jest także cebula, która nie tylko dodaje smaku, ale także zawiera związki siarki, które są ogromnym wsparciem dla układu odpornościowego. Sałata masłowa lub rzymska wzbogaca kompozycję o kwas foliowy i witaminę K, a jogurt jest źródłem białka i wapnia. Do tego mamy jeszcze witaminę C w soku z cytryny, przyprawy i świeże zioła, które dostarczają kolejnych witamin i minerałów.

Jak zrobić surówkę sanatoryjną?

Składniki możesz dobierać dowolnie, kierując się prostą zasadą – im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej. Warto zestawiać soczyste i delikatne w smaku warzywa z tym o wyrazistym smaku, aby zachować balans.

Składniki:

  • 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 2 pomidory,
  • 1 mała cebula,
  • kilka liści sałaty masłowej lub rzymskiej,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyj i pozostaw na durszlaku do odcieknięcia. Jeśli masz ogórki gruntowe, obierz jest ze skórki. Oczyść rzodkiewki, odcinając liście i korzonki, obierz cebulę, wytnij z pomidorów gniazda nasienne.
  2. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Poczekaj chwilę, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski.
  3. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę, pokrojonego w półksiężyce pomidora i porwaną na kawałki sałatkę.
  4. Wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
  5. Posyp świeżymi ziołami, na przykład koperkiem lub natka pietruszki.

Surówkę podawaj do tradycyjnych obiadów z kotletem mielonym lub do dań z grilla. Jeśli chcesz, żeby była bardziej treściwa, dodaj ugotowane młode ziemniaki lub jajko ugotowane na twardo.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇