Mama przywiozła ten przepis z sanatorium. Najlepsza surówka do obiadu
W warzywniakach i na straganach kosze uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców, które po długim wyczekiwaniu w końcu nabrały smaku. Warto czerpać z ich cennych właściwości, zestawiając je i mieszając na tysiąc różnych sposobów. Surówka sanatoryjna jest na to najlepszym przykładem.
Brakuje ci pomysłu na surówkę do obiadu? Zainspiruj się przepisem z sanatorium mojej mamy. Surówka ze stołówki dla kuracjuszy w prosty sposób przypomina o tym, jak pyszna może być kompozycja z kilku sezonowych warzyw – najlepiej z własnego ogródka. Jeśli lubisz chrupiące warzywa, nie pomijaj rzodkiewek, a obok nich dodaj także czerwoną paprykę. Zamiast sałaty możesz wrzucić rukolę lub młody szpinak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Wartości odżywcze sałatki sanatoryjnej
Sałatka bazująca na warzywach sezonowych z dodatkiem jogurtu i świeżych ziół to prawdziwa bomba witaminowa. Ogórki gruntowe są niskokaloryczne i bogate w wodę, co czyni je doskonałym składnikiem nawadniającym. Rzodkiewki dostarczają witaminę C oraz błonnik, który wspomaga trawienie, a pomidory działają jako antyoksydant, pomagając zwalczać wolne rodniki.
W sałatce jest także cebula, która nie tylko dodaje smaku, ale także zawiera związki siarki, które są ogromnym wsparciem dla układu odpornościowego. Sałata masłowa lub rzymska wzbogaca kompozycję o kwas foliowy i witaminę K, a jogurt jest źródłem białka i wapnia. Do tego mamy jeszcze witaminę C w soku z cytryny, przyprawy i świeże zioła, które dostarczają kolejnych witamin i minerałów.
Jak zrobić surówkę sanatoryjną?
Składniki możesz dobierać dowolnie, kierując się prostą zasadą – im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej. Warto zestawiać soczyste i delikatne w smaku warzywa z tym o wyrazistym smaku, aby zachować balans.
Składniki:
- 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 2 pomidory,
- 1 mała cebula,
- kilka liści sałaty masłowej lub rzymskiej,
- 4 łyżki gęstego jogurtu,
- odrobina soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże zioła do posypania.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa umyj i pozostaw na durszlaku do odcieknięcia. Jeśli masz ogórki gruntowe, obierz jest ze skórki. Oczyść rzodkiewki, odcinając liście i korzonki, obierz cebulę, wytnij z pomidorów gniazda nasienne.
- Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Poczekaj chwilę, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski.
- Dodaj pokrojoną w pióra cebulę, pokrojonego w półksiężyce pomidora i porwaną na kawałki sałatkę.
- Wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
- Posyp świeżymi ziołami, na przykład koperkiem lub natka pietruszki.
Surówkę podawaj do tradycyjnych obiadów z kotletem mielonym lub do dań z grilla. Jeśli chcesz, żeby była bardziej treściwa, dodaj ugotowane młode ziemniaki lub jajko ugotowane na twardo.