Kroję na plasterki i dodaję do małosolnych. Genialnie podbija smak ogórków

Ogórki małosolne często są przygotowywane z takimi samymi dodatkami jak kiszone. W słoiku ląduje kawałek chrzanu, gałązka kopru i kilka ząbków czosnku. A może by tak trochę namieszać? Zamiast chrzanu wrzuć korzeń imbiru, a zobaczysz, że wyjdą lepsze niż z przepisu babci.

Podkręcam smak małosolnych plasterkami przyprawy korzennejPodkręcam smak małosolnych plasterkami przyprawy korzennej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezon na ogórki gruntowe w Polsce trwa od czerwca do sierpnia, ale to jeszcze przed pierwszym dniem lata warzywa są najlepsze na małosolne. Wtedy nie są jeszcze przerośnięte i mają najwięcej wody, dzięki czemu są jędrne i soczyste. Takie ogórki doskonale smakują w połączeniu z młodymi ziemniaczkami w sałatce do grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Co zrobić, aby ogórki wyszły jeszcze bardziej chrupiące?

To bardzo proste – wystarczy przed zalaniem ogórków solanką, namoczyć je w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. W ten sposób ogórki, które być może leżały już chwilę po zbiorze, ponownie odzyskują jędrność i sprężystość. Zimna woda spowalnia również działanie enzymów, które począwszy od ogonków stopniowo rozkładają strukturę komórkową warzyw, prowadząc do mięknięcia.

Jeśli zalejesz solanką zbyt suche ogórki, po wyjęciu ze słoika okażą się puste w środku. Woda podczas moczenia pomoże zachować ich zwartą strukturę. Ten trik warto stosować zarówno podczas przygotowywania małosolnych, jak i kiszonych oraz marynowanych ogórków.

Przepis na ogórki małosolne z imbirem

Ogórków małosolnych nie trzymaj w temperaturze pokojowej dłużej niż przez 4-5 dni. Schowaj je do lodówki i zjedz maksymalnie w ciągu 2 tygodni. Pamiętaj, aby warzywa była całkowicie zanurzone w solance, inaczej mogą się zepsuć.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • kilka centymetrów korzenia imbiru,
  • 3 gałązki kopru,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Wykonanie:

  1. Dokładnie umyj ogórki i odetnij końcówki.
  2. W garnku zagotuj wodę i wymieszaj z solą. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie umyj i wyparz słoiki.
  4. W każdym ułóż na dnie gałązkę kopru, na niej poukładaj ciasno ogórki, dodaj 3 obrane ząbki czosnku i 2 plasterki imbiru.
  5. Zalej je solanką (może być letnia) i przykryj pokrywką – nie dokręcaj jej, pozostawiając niewielki dopływ powietrza.
  6. Słoiki z ogórkami pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

Kiedy zobaczysz, że zalewa w słoikach zrobiła się mętna, możesz sprawdzić smak ogórków. Jeśli jest odpowiedni, zakręć słoik i schowaj do lodówki, aby zatrzymać proces fermentacji.

Wybrane dla Ciebie

Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja