Kroję na plasterki i dodaję do małosolnych. Genialnie podbija smak ogórków

Ogórki małosolne często są przygotowywane z takimi samymi dodatkami jak kiszone. W słoiku ląduje kawałek chrzanu, gałązka kopru i kilka ząbków czosnku. A może by tak trochę namieszać? Zamiast chrzanu wrzuć korzeń imbiru, a zobaczysz, że wyjdą lepsze niż z przepisu babci.

Podkręcam smak małosolnych plasterkami przyprawy korzennejPodkręcam smak małosolnych plasterkami przyprawy korzennej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezon na ogórki gruntowe w Polsce trwa od czerwca do sierpnia, ale to jeszcze przed pierwszym dniem lata warzywa są najlepsze na małosolne. Wtedy nie są jeszcze przerośnięte i mają najwięcej wody, dzięki czemu są jędrne i soczyste. Takie ogórki doskonale smakują w połączeniu z młodymi ziemniaczkami w sałatce do grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Co zrobić, aby ogórki wyszły jeszcze bardziej chrupiące?

To bardzo proste – wystarczy przed zalaniem ogórków solanką, namoczyć je w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. W ten sposób ogórki, które być może leżały już chwilę po zbiorze, ponownie odzyskują jędrność i sprężystość. Zimna woda spowalnia również działanie enzymów, które począwszy od ogonków stopniowo rozkładają strukturę komórkową warzyw, prowadząc do mięknięcia.

Jeśli zalejesz solanką zbyt suche ogórki, po wyjęciu ze słoika okażą się puste w środku. Woda podczas moczenia pomoże zachować ich zwartą strukturę. Ten trik warto stosować zarówno podczas przygotowywania małosolnych, jak i kiszonych oraz marynowanych ogórków.

Przepis na ogórki małosolne z imbirem

Ogórków małosolnych nie trzymaj w temperaturze pokojowej dłużej niż przez 4-5 dni. Schowaj je do lodówki i zjedz maksymalnie w ciągu 2 tygodni. Pamiętaj, aby warzywa była całkowicie zanurzone w solance, inaczej mogą się zepsuć.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • kilka centymetrów korzenia imbiru,
  • 3 gałązki kopru,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Wykonanie:

  1. Dokładnie umyj ogórki i odetnij końcówki.
  2. W garnku zagotuj wodę i wymieszaj z solą. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie umyj i wyparz słoiki.
  4. W każdym ułóż na dnie gałązkę kopru, na niej poukładaj ciasno ogórki, dodaj 3 obrane ząbki czosnku i 2 plasterki imbiru.
  5. Zalej je solanką (może być letnia) i przykryj pokrywką – nie dokręcaj jej, pozostawiając niewielki dopływ powietrza.
  6. Słoiki z ogórkami pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

Kiedy zobaczysz, że zalewa w słoikach zrobiła się mętna, możesz sprawdzić smak ogórków. Jeśli jest odpowiedni, zakręć słoik i schowaj do lodówki, aby zatrzymać proces fermentacji.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu