Kroję na plasterki i dodaję do małosolnych. Genialnie podbija smak ogórków

Ogórki małosolne często są przygotowywane z takimi samymi dodatkami jak kiszone. W słoiku ląduje kawałek chrzanu, gałązka kopru i kilka ząbków czosnku. A może by tak trochę namieszać? Zamiast chrzanu wrzuć korzeń imbiru, a zobaczysz, że wyjdą lepsze niż z przepisu babci.

Podkręcam smak małosolnych plasterkami przyprawy korzennejPodkręcam smak małosolnych plasterkami przyprawy korzennej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezon na ogórki gruntowe w Polsce trwa od czerwca do sierpnia, ale to jeszcze przed pierwszym dniem lata warzywa są najlepsze na małosolne. Wtedy nie są jeszcze przerośnięte i mają najwięcej wody, dzięki czemu są jędrne i soczyste. Takie ogórki doskonale smakują w połączeniu z młodymi ziemniaczkami w sałatce do grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Co zrobić, aby ogórki wyszły jeszcze bardziej chrupiące?

To bardzo proste – wystarczy przed zalaniem ogórków solanką, namoczyć je w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. W ten sposób ogórki, które być może leżały już chwilę po zbiorze, ponownie odzyskują jędrność i sprężystość. Zimna woda spowalnia również działanie enzymów, które począwszy od ogonków stopniowo rozkładają strukturę komórkową warzyw, prowadząc do mięknięcia.

Jeśli zalejesz solanką zbyt suche ogórki, po wyjęciu ze słoika okażą się puste w środku. Woda podczas moczenia pomoże zachować ich zwartą strukturę. Ten trik warto stosować zarówno podczas przygotowywania małosolnych, jak i kiszonych oraz marynowanych ogórków.

Przepis na ogórki małosolne z imbirem

Ogórków małosolnych nie trzymaj w temperaturze pokojowej dłużej niż przez 4-5 dni. Schowaj je do lodówki i zjedz maksymalnie w ciągu 2 tygodni. Pamiętaj, aby warzywa była całkowicie zanurzone w solance, inaczej mogą się zepsuć.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • kilka centymetrów korzenia imbiru,
  • 3 gałązki kopru,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Wykonanie:

  1. Dokładnie umyj ogórki i odetnij końcówki.
  2. W garnku zagotuj wodę i wymieszaj z solą. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie umyj i wyparz słoiki.
  4. W każdym ułóż na dnie gałązkę kopru, na niej poukładaj ciasno ogórki, dodaj 3 obrane ząbki czosnku i 2 plasterki imbiru.
  5. Zalej je solanką (może być letnia) i przykryj pokrywką – nie dokręcaj jej, pozostawiając niewielki dopływ powietrza.
  6. Słoiki z ogórkami pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

Kiedy zobaczysz, że zalewa w słoikach zrobiła się mętna, możesz sprawdzić smak ogórków. Jeśli jest odpowiedni, zakręć słoik i schowaj do lodówki, aby zatrzymać proces fermentacji.

Wybrane dla Ciebie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem