Ogórki po królewsku robię do obiadu i na grilla. Znikają w ekspresowym tempie
Ogórki w słodko-kwaśnej zalewie są uniwersalne. Idealnie sprawdzają się jako dodatek zarówno do grillowanej karkówki, jak i do kiełbasy czy burgerów. Jeśli nie zejdą wszystkie na grillu, możesz je z powodzeniem wykorzystać do kanapek na co dzień.
Tę prostą sałatkę możesz zrobić ze zwykłych ogórków gruntowych, ale równie dobrze sprawdzi się długi ogórek szklarniowy, którego nie trzeba obierać ze skórki. Jeśli masz w kuchni malakser, cienkie talarki z kilograma ogórków powstaną w niecałą minutę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Wykorzystaj je do chłodnika lub sałatki
Ogórki po królewsku mogą stanowić bazę do innych orzeźwiających potraw na lato. Wystarczy, że wymieszasz je z maślanką, dodasz kilka przypraw i świeże zioła, aby przygotować tarator, czyli chłodnik z ogórka. Z kolei z ogórków i jogurtu greckiego – po odsączeniu serwatki – powstanie bułgarska sneżanka.
Być może miód w zalewie do ogórków nie jest standardowym wyborem do tego typu potraw, ale myślę, że wielu osobom przypadnie do gustu.
Przepis na ogórki po królewsku
Sałatkę przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku przez maksymalnie 4-5 dni.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 2 łyżki miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki octu,
- 200 ml przegotowanej i przestudzonej wody,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Ogórki obierz i zetrzyj na tarce w cienkie plasterki, po czym przełóż do dużego słoika.
- W osobnym naczyniu wymieszaj letnią wodę z miodem, octem i szczyptą soli.
- Zalej ogórki i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.