Bułgarzy się zajadają. Prosta i orzeźwiająca sałatka doskonała na cieplejsze dni

Mieszkańcy krajów bałkańskich doskonale wiedzą, jakie potrawy najlepiej sprawdzają się w ciepłe, słoneczne dni. W końcu z tego regionu pochodzi przepis na pyszny i orzeźwiający chłodnik na bazie jogurtu i zielonego ogórka. Gęstszą odmianą zimnej zupy jest sneżanka, czyli sałatka wysokobiałkowa – idealna do mięs i warzyw z grilla.

Bułgarska sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillaBułgarska sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | E. Rejmer
Anna Galuhn

Bułgarska biała sałatka nieco przypomina greckie tzatziki, ale jest przygotowywana w nieco inny sposób. Różnicę stanowią także bardziej wyraziste dodatki, takie jak orzechy włoskie czy pieczona papryka. Odciśnięcie serwatki z gęstego jogurtu sprawia, że sałatka nabiera przyjemnej konsystencji gęstego twarożku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie

Jak powstała sneżanka?

Historia sałatki jest związana z końcówką lat 70. XX wieku i stowarzyszeniem państwowym Balkanturist, które zajmowało się promowaniem i planowaniem wakacji w Bułgarii dla turystów z krajów bloku wschodniego. Spuścizną działalności organizacji są nie tylko znane kurorty nad Morzem Czarnym, takie jak Złote Piaski czy Słoneczny Brzeg, ale także regionalne potrawy, w tym słynny chłodnik tarator czy sałatka sneżanka.

Bazą do sałatki jest jogurt typu greckiego, który należy owinąć ciasno gazą i wstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny. W tym czasie z nabiału oddzieli się część serwatki, a jogurt nabierze gęstszej konsystencji, przypominającej lekki twarożek.

Przepis na sneżankę

W Bułgarii sałatka często serwowana jest na przystawkę w towarzystwie chrupiących chlebków w stylu pity.

Składniki:

  • 800 g jogurtu greckiego,
  • 1 długi ogórek szklarniowy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pęczek koperku,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść prażonych orzechów włoskich.

Wykonanie:

  1. Jogurt przełóż na gazę, zawiń w węzeł i umieść na sitku zawieszonym nad miską. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie odlej serwatkę, a gęsty jogurt przełóż do miski.
  2. Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach (może być razem ze skórką), posyp solą i odstaw na 15-20 minut.
  3. Odsącz nadmiar wody, po czym wymieszaj z gęstym jogurtem.
  4. Dodaj drobno posiekany czosnek, koperek, prażone orzechy włoskie i oliwę.
  5. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem