Jedz ten jogurt, a krępujące boczki znikną. Jest tylko jeden warunek

Któż z nas nie zna jogurtu greckiego? To pyszny, zdrowy i niedrogi składnik, który zastąpi ci śmietanę. Można wykorzystać go do przygotowania wielu potraw. Najnowsze badania wykazały, że regularne spożywanie jogurtu pomaga pozbyć się tłuszczu w okolicy brzucha.

Jogurt wspomaga odchudzanie?Jogurt wspomaga odchudzanie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Na pierwszy rzut oka, jogurt grecki nie różni się zanadto od jogurtu naturalnego. Oba wyroby wytwarzane są z mleka krowiego i zawierają te same kultury bakterii. Jogurt grecki jest jednak nieco gęstszy i tłustszy, a co za tym idzie, bardziej kaloryczny. Ma też nieco więcej białka.

Najnowsze badania wykazały, że regularne spożywanie jogurtu greckiego przyśpiesza przemianę materii i pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczu na brzuchu. Niestety, część z nas powinna go spożywać. Wyjaśniamy, kto należy do tej grupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Jogurt grecki — produkt, który przyśpieszy spalanie tłuszczu

Jogurt grecki cieszy się coraz większą popularnością. To dzięki wyjątkowej, gęstej konsystencji, która przypomina śmietanę. W odróżnieniu od klasycznej śmietany jogurt grecki ma mniej tłuszczu, za to zdecydowanie więcej białka. Wykorzystuje się go zarówno do potraw wytrawnych, jak i deserów.

W popularnym, francuskim magazynie 'Madame Figaro'' opublikowano artykuł, który dotyczył jogurtu greckiego. Redaktorzy powołali się na badania naukowe, które wykazały, że jogurt przyśpiesza przemianę materii i pozwala na szybsze zrzucenie tłuszczu z brzucha. Ponadto produkt ma zniwelować wzdęcia. Zdaniem naukowców, już niewielka ilość jogurtu spożywana codziennie przyczyni się do zmniejszenia obwodu brzucha.

Probiotyk, który naturalnie występuje w produkcie, wspiera florę jelitową i usprawnia pracę układu pokarmowego. Dzięki niewielkiej ilości kcal (zaledwie 145,5 kcal w opakowaniu) i wysokiej zawartości białka (prawie 14 g w opakowaniu) można spożywać go nawet na diecie redukcyjnej. Naukowcy dodali, że najlepiej jest spożywać go razem z płatkami owsianymi. Takie połączenie sprawi, że nie odczujesz głodu przez długie godziny.

Kto nie powinien jeść jogurtu greckiego? Sprawdź, czy nie jesteś w tej grupie

Jogurt grecki może być jedzony na śniadanie czy kolację. Można też potraktować go jako przekąskę. Większość z nas dodaje do niego owoce, jednak warto wykorzystać go do przygotowania, np. jajek po turecku. To fantastyczne, sycące i wysokobiałkowe śniadanie.

Okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Monika Dziemidowicz, dietetyczka w rozmowie z portalem "Rzeczpospolita" wyznała, że jogurt grecki może... wyziębiać organizm. Zdaniem dietetyczki, osoby, które mają tendencję do marznięcia, zimą powinno spożywać wyłącznie ciepłe śniadania. Dodała, że jogurt można spożyć po południu lub wieczorem. Warto jeść go po treningu, bowiem opakowanie produktu dostarczy nam solidnej porcji białka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża