Wylej jogurt na ściereczkę i odstaw na trzy dni. Zobaczysz efekt i zaniemówisz

Labneh to pyszny, kremowy serek, który można przygotować w domu w zaledwie kilka prostych kroków. Wystarczy, że przecedzisz jogurt grecki przez gazę i odstawisz go na kilka dni w lodówce. Efekt cię zaskoczy!

LabnehLabneh
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy jesteś gotów na kulinarne odkrycie? Labneh, znany również jako jogurt przecedzony, to kremowy, lekki serek popularny w kuchni Bliskiego Wschodu. Jak go otrzymać? To proste - wystarczy odcedzić jogurt z serwatki. Niedawno odkryłem jego niezwykłe walory smakowe i teraz robię go prawie co tydzień. Zaskakujące jest, jak wszechstronnie można go wykorzystać: zarówno na słodko, jak i na słono.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Labneh - zdrowy i pyszny

Labneh to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale także skarbnica wartości odżywczych. Powstaje z jogurtu greckiego, a proces oddzielania serwatki sprawia, że ma kremowy, biały kolor, delikatną konsystencję i lekko kwaśny smak. Co warto wiedzieć o jego właściwościach?

  • Bogactwo białka: Białko, niezbędne do produkcji hormonów i enzymów, odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Labneh zawiera aż 2,5 razy więcej białka niż zwykły jogurt, co wspiera procesy odpornościowe, naprawę komórek i tkanek.
  • Niski indeks glikemiczny: Labneh ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły jogurt, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla tych, którzy zwracają uwagę na ilość spożywanych węglowodanów. To ważne, zwłaszcza dla osób dbających o poziom cukru we krwi.
  • Pełen probiotyków: Fermentacja, dzięki której powstaje labneh, sprawia, że zawiera więcej żywych kultur bakterii niż tradycyjny jogurt. Probiotyki są niezbędne dla zdrowia układu odpornościowego, szczególnie podczas antybiotykoterapii.
  • Skarbnica składników mineralnych: Labneh to nie tylko pyszny ser, ale także bogactwo składników mineralnych, takich jak wapń, sód, magnez, cynk, potas, fosfor, jod oraz witaminy z grupy B, A, C i kwas foliowy.

Jak zrobić labneh?

Labneh można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, baza do dipów i sosów, dodatek do sałatek czy deserów.

Składniki:

  • 800 g jogurtu greckiego,
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Jogurt grecki przełóż do miski i dodaj sól. Wymieszaj.
  2. Na dnie garnka lub miski połóż gazę złożoną na pół. Wylej na nią jogurt i zwiąż gazę sznurkiem lub gumką.
  3. Garnek z jogurtem wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
  4. Po tym czasie odlej serwatkę, która zebrała się w garnku.
  5. Ponownie wstaw garnek do lodówki na 3-4 dni. Codziennie odlewaj serwatkę i ściśnij gazę, aby odsączyć resztę płynu.
  6. Uformuj labneh w kulki lub inne kształty i przełóż do słoiczka z oliwą.

Labneh to pyszny i zdrowy serek, który można wykorzystać na wiele sposobów. Warto wypróbować ten przepis i przekonać się, jak pyszny jest ten produkt i jak łatwo można go przygotować we własnym domu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀