Nie czekam do lata, pierwszy słoik robię na majówkę. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzą jędrne i się nie psują

Ogórki małosolne to ulubiony dodatek do kanapek czy sałatek. Kojarzą się z latem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by ich smakiem cieszyć się już wiosną. Przygotowując je, korzystam ze wskazówek Ewy Wachowicz i zawsze wychodzą doskonałe.

Ewa Wachowicz ma dobry przepis na ogórki małosolne
Ewa Wachowicz ma dobry przepis na ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy tylko pojawiają się krajowe ogórki, zabieram się za małosolne. Właśnie z naszych krajowych warzyw są najlepsze. Najlepiej sprawdzają się ogórki gruntowe, małe i jędrne, które dobrze jest kupować na sprawdzonych straganach. Ważne jest, aby były świeże i nieuszkodzone, co zapewni ich chrupkość po ukiszeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

To jest ważne przy przygotowywaniu ogórków małosolnych

Kiedy już mam odpowiednie do kiszenia ogórki dokładnie je myję i moczę, aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia. Dalsze przygotowania są proste, ale trzeba pamiętać o kilku szczegółach, by kiszonka się nie zepsuła. Aby tego uniknąć, zawsze wcześniej starannie przygotowuję słoiki. Trzeba je umyć, a potem wyparzyć w gorącej wodzie. Zwracam też uwagę na rodzaj soli. Wybieram kamienną, bo wzbogaca solankę o cenne minerały i przyspieszy proces kiszenia.

Jak doprawia ogórki Ewa Wachowicz

Ogórki doprawiam, tak jak zaleca Ewa Wachowicz. Restauratorka i ekspertka kulinarna zawsze stawia na domowe dodatki i samodzielnie przygotowuje kiszonki. Zaleca, by do ogórków dołożyć kawałek chrzanu, czosnek, gałązki kopru i ziele angielskie. Dzięki nim małosolne mają doskonały aromat i smak. Całość kiszonki przykrywam kromką chleba, to też wskazówka Ewy Wachowicz. Wybieram pieczywo razowe, które przyspiesza fermentację, a także chroni ogórki przed popsuciem.

Ogórki małosolne według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ogórki,
  • korzeń chrzanu,
  • 3 ząbki - czosnku,
  • gałązka kopru,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • zalewa solna,
  • kromka chleba.

Dodatkowo:

  • 2 litrowy szklany słoik.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i odetnij czubki.
  2. Pionowo i ciasno ułóż je w słoiku. Dołóż do nich kawałki chrzanu (korzeń obierz i podziel wzdłuż na 2-3 części – dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące).
  3. Dodaj czosnek, gałązkę kopru i ziele angielskie.
  4. Tak przygotowane ogórki zalać gorącą solanką (na 1 litr wody – 3 dag soli).
  5. Całość przykryj kromką chleba i zakręć słoik.
  6. Ogórki są gotowe po 2-3 dniach.

Wybrane dla Ciebie