Najlepsza kaszanka z grilla według Ewy Wachowicz. Jest inna niż wszystkie

Majówka tuż-tuż, a to oznacza jedno – sezon grillowy czas start. To idealny moment, by cieszyć się pysznymi potrawami prosto z rusztu w towarzystwie bliskich i znajomych. Masz ochotę na coś innego niż tradycyjna kiełbasa czy karkówka? Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na grillowaną kaszankę – prostą, a jednocześnie zaskakującą smakiem propozycję, która może stać się hitem twojego majówkowego menu.

KaszankaKaszanka na grilla to idealna propozycja na majówkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grillowy sezon zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim okazja do kulinarnych eksperymentów i odkrywania nieoczywistych połączeń smaków. Wśród wielu pomysłów na ucztę przy ruszcie, warto zwrócić uwagę na przepis, który odczarowuje klasyczną kaszankę. Ewa Wachowicz proponuje jej oryginalną, grillowaną wersję – prostą, a jednocześnie tak smaczną, że potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających fanów grillowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kaszanka

Grillowana kaszanka w wersji Ewy Wachowicz

Majówka to idealny moment na wspólne grillowanie – na ruszt trafiają klasyki, jak kiełbaski czy steki, ale w tym roku warto dać szansę nieco zapomnianym smakom. W roli głównej: kaszanka. Dzięki przepisowi Ewy Wachowicz zyskuje zupełnie nowe oblicze – to pomysł, który przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy chętnie sięgają po kulinarne nowinki.

Składniki:

  • kaszanka,
  • papryka żółta,
  • czerwona i zielona,
  • kukurydza konserwowa,
  • czosnek w zalewie z chili,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszankę układam w jednorazowej foremce z folii aluminiowej, dodaję pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę, pomidorki koktajlowe i czosnek w zalewie z chili.
  2. Całość delikatnie polewam odrobiną zalewy z czosnku, starannie zawijam wszystko w folię aluminiową, grilluję przez około 20 minut

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli masz ochotę, możesz dorzucić do kaszanki inne warzywa – świetnie sprawdzą się np. pieczarki, plasterki cukinii albo czerwona cebula.
  • Zamiast czosnku w zalewie z chili spokojnie możesz użyć świeżego – wystarczy pokroić go w cienkie plasterki.
  • Grillowana kaszanka świetnie smakuje podana z domowym sosem – czosnkowym, pomidorowym albo jogurtowo-ziołowym, jeśli wolisz coś lżejszego.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują