Najlepsza kaszanka z grilla według Ewy Wachowicz. Jest inna niż wszystkie
Majówka tuż-tuż, a to oznacza jedno – sezon grillowy czas start. To idealny moment, by cieszyć się pysznymi potrawami prosto z rusztu w towarzystwie bliskich i znajomych. Masz ochotę na coś innego niż tradycyjna kiełbasa czy karkówka? Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na grillowaną kaszankę – prostą, a jednocześnie zaskakującą smakiem propozycję, która może stać się hitem twojego majówkowego menu.
Grillowy sezon zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim okazja do kulinarnych eksperymentów i odkrywania nieoczywistych połączeń smaków. Wśród wielu pomysłów na ucztę przy ruszcie, warto zwrócić uwagę na przepis, który odczarowuje klasyczną kaszankę. Ewa Wachowicz proponuje jej oryginalną, grillowaną wersję – prostą, a jednocześnie tak smaczną, że potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających fanów grillowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana kaszanka
Grillowana kaszanka w wersji Ewy Wachowicz
Majówka to idealny moment na wspólne grillowanie – na ruszt trafiają klasyki, jak kiełbaski czy steki, ale w tym roku warto dać szansę nieco zapomnianym smakom. W roli głównej: kaszanka. Dzięki przepisowi Ewy Wachowicz zyskuje zupełnie nowe oblicze – to pomysł, który przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy chętnie sięgają po kulinarne nowinki.
Składniki:
- kaszanka,
- papryka żółta,
- czerwona i zielona,
- kukurydza konserwowa,
- czosnek w zalewie z chili,
- pomidorki koktajlowe,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Kaszankę układam w jednorazowej foremce z folii aluminiowej, dodaję pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę, pomidorki koktajlowe i czosnek w zalewie z chili.
- Całość delikatnie polewam odrobiną zalewy z czosnku, starannie zawijam wszystko w folię aluminiową, grilluję przez około 20 minut
Dodatkowe wskazówki:
- Jeśli masz ochotę, możesz dorzucić do kaszanki inne warzywa – świetnie sprawdzą się np. pieczarki, plasterki cukinii albo czerwona cebula.
- Zamiast czosnku w zalewie z chili spokojnie możesz użyć świeżego – wystarczy pokroić go w cienkie plasterki.
- Grillowana kaszanka świetnie smakuje podana z domowym sosem – czosnkowym, pomidorowym albo jogurtowo-ziołowym, jeśli wolisz coś lżejszego.