Najpierw zamarynuj, a potem upiecz. Szynka nigdy wcześniej nie była tak krucha i pyszna
Na wielkanocnym stole pojawiają się tradycyjnie pieczone mięsa. Te, które przygotowujemy samodzielnie nie mają sobie równych. Choć wymagają trochę pracy, to jednak przed świętami podejmujemy to wyzwanie. Mamy przepis na przepyszną szynkę marynowaną w solance.
Tak pysznej i aromatycznej szynki jak ta marynowana najpierw w solance, a potem pieczona nie znajdziecie w żadnym sklepie. Można ją przygotować z ulubionymi przyprawami, tak by w 100 proc. odpowiadała naszym gustom smakowym. Nadaje się na obiad, na przykład w pierwszy dzień świąt podana na ciepło. Sprawdzi się też jako przystawka na zimno. Jej smak podkreśli jeszcze chrzan, żurawina czy sos tatarski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem
Solanka dodaje smaku
Co sprawia, że domowa szynka jest apetyczna i krucha? To bardzo prosty zabieg, który poprzedza pieczenie. Chodzi o solankę. Przedłuża ona świeżość mięsa i jednocześnie dodaje mu smaku. Metoda ta znana jest od wieków i kiedyś była jednym z najpopularniejszych sposobów konserwacji mięsa. Teraz jest trochę zapomniana, ale przed świętami zdecydowanie warto sobie o niej przypomnieć. Dzięki solance szynka nie tylko będzie o wiele smaczniejsza, ale i bardziej krucha.
Jak przygotować solankę?
Przygotowanie samej solanki jest banalnie proste. Trzeba tylko trzymać się proporcji. Na każdy 1 kg szynki trzeba przeznaczyć 1 litr wody i 2 czubate łyżki stołowe soli (40 g). Można do niej dodać swoje ulubione przyprawy. Do wieprzowiny szczególnie dobrze pasuje ziele angielskie, liście laurowe czy goździki. Szynkę należy włożyć do marynaty na 48 godzin. W ten sposób można też przygotować inne rodzaje mięsa, na przykład drób czy cielęcinę.
Szynka marynowana w solance
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- 1,5 l zimnej wody,
- 4 łyżki soli,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 cebula,
- 15 ziaren pieprzu,
- 4 ziela angielskie,
- 2 jagody jałowca,
- 4 liście laurowe,
- 6-8 goździków.
Dodatkowo:
- 4 łyżki oleju,
- majeranek do smaku,
- czosnek do smaku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj solankę mieszając zimną wodę z solą i przyprawami. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i ząbki czosnku.
- Marynatą zalej mięso, przykryj i wstaw do lodówki na 48 godzin. W międzyczasie obróć je kilka razy.
- Potem wyjmij szynkę, dokładnie ją osusz i natrzyj olejem, majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego, przykryj je. Piecz szynkę ok. 40 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Potem zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz szynkę jeszcze godzinę bez przykrycia. Podczas pieczenia warto polewać szynkę wypływającym z niej sosem, wodą lub bulionem.
- Po upieczeniu przykryj ponownie naczynie i odstaw szynkę na ok. 10 minut. W tym czasie soki idealnie rozłożą się, a pieczeń będzie soczysta.