Na święta robię boczek rolowany. Dodaję do niego zdrowe warzywa
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczonych mięs. Są wykwintne, a ich smaku nawet nie da się porównać z tymi, które można kupić w sklepach. Mój boczek wychodzi mięciutki i delikatny, każdy szybko skusi się na plasterek. A potem bez dokładki się nie obejdzie.
Rolada z boczku to propozycja, która z pewnością zachwyci miłośników mięsnych potraw. Soczyste mięso, aromatyczne nadzienie, a wszystko to otulone chrupiącą skórką – taka pieczeń jest idealna na wielkanocny stół. Można podawać ją na ciepło jako danie główne lub na zimno, z chrzanem, sosem tatarskim, czy po prostu na kanapkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny
Jak doprawić boczek?
Boczek zdecydowanie łatwiej upiec niż schab. Warstwa tłuszczu gwarantuje, że danie będzie idealnie miękkie i aromatyczne. Jego smak może podkręcić jeszcze odpowiednio przygotowana marynata i dobrze dobrane przyprawy. Idealnie sprawdzi się rozmaryn, czosnek oraz tymianek. W przypadku mojego przepisu dużo dobrego robi także warzywny farsz.
Podczas pieczenia boczku ważna jest temperatura
Oprócz zamarynowania boczku, ważne jest to, by piec go w odpowiedniej temperaturze. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że mięso będzie przesuszone. Dlatego zaleca się pieczenie w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura może doprowadzić do tego, że mięso szybko się przypiecze i będzie suche. Sprawdzi się grzanie góra-dół. Z reguły przyjmuje się zasadę, że kawałek mięsa o wadze 1-1,2 kg potrzebuje godziny i 15 minut pieczenia. Jeśli pieczesz boczek w odkrytym naczyniu, dobrze go podczas pieczenia podlewać wodą, bulionem, winem lub wytopionym tłuszczem. Jeśli pieczesz boczek w naczyniu z pokrywką, wysusza się mniej i można podlać je dopiero pod koniec pieczenia i zdjąć pokrywkę. Wtedy skórka ładnie się zrumieni.
Pieczony boczek z warzywami
Składniki:
- ok. 2,5 kg boczku surowego (tłustego, bez skóry),
- 8 ząbków czosnku,
- kilka gałązek koperku lub szczypiorku,
- 8 łyżek oleju lub oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 cebule,
- 1 brokuł,
- 140 g miękkiego koziego sera,
- 3 łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj drobno gałązki koperku. Wymieszaj te składniki z olejem lub oliwą.
- Od strony tłuszczu delikatnie natnij mięso nożem, tworząc ukośne linie, zatrzymując się około 1 cm przed końcem.
- Rozłóż boczek i z obu stron lekko zbij tłuczkiem.
- Natrzyj całą powierzchnię boczku pastą z czosnku i koperku. Oprósz solą i pieprzem. Zwiń mięso w roladę, owiń folią spożywczą i odłóż na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
- Brokuł podziel na różyczki i podgotuj je w osolonym wrzątku przez kilka minut. Posiekaj je drobno.
- Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle.
- Rozwiń płat boczku. Rozkrusz lub rozsmaruj na nim ser, a potem rozprowadź cebulę i brokuł, dopraw tymiankiem.
- Zwiń ciasno boczek w roladę i zwiąż nicią kuchenną. Krótko ją obsmaż na rozgrzanym oleju.
- Umieść roladę w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 150°C przez około 4 godziny. Jeśli mięso zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj je folią aluminiową.
- Po upieczeniu odstaw boczek na około 30 minut, aby mięso odpoczęło i nabrało jeszcze lepszej konsystencji.