Na święta robię boczek rolowany. Dodaję do niego zdrowe warzywa

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczonych mięs. Są wykwintne, a ich smaku nawet nie da się porównać z tymi, które można kupić w sklepach. Mój boczek wychodzi mięciutki i delikatny, każdy szybko skusi się na plasterek. A potem bez dokładki się nie obejdzie.

Boczek rolowany z warzywamiBoczek rolowany z warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rolada z boczku to propozycja, która z pewnością zachwyci miłośników mięsnych potraw. Soczyste mięso, aromatyczne nadzienie, a wszystko to otulone chrupiącą skórką – taka pieczeń jest idealna na wielkanocny stół. Można podawać ją na ciepło jako danie główne lub na zimno, z chrzanem, sosem tatarskim, czy po prostu na kanapkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Jak doprawić boczek?

Boczek zdecydowanie łatwiej upiec niż schab. Warstwa tłuszczu gwarantuje, że danie będzie idealnie miękkie i aromatyczne. Jego smak może podkręcić jeszcze odpowiednio przygotowana marynata i dobrze dobrane przyprawy. Idealnie sprawdzi się rozmaryn, czosnek oraz tymianek. W przypadku mojego przepisu dużo dobrego robi także warzywny farsz.

Podczas pieczenia boczku ważna jest temperatura

Oprócz zamarynowania boczku, ważne jest to, by piec go w odpowiedniej temperaturze. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że mięso będzie przesuszone. Dlatego zaleca się pieczenie w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura może doprowadzić do tego, że mięso szybko się przypiecze i będzie suche. Sprawdzi się grzanie góra-dół. Z reguły przyjmuje się zasadę, że kawałek mięsa o wadze 1-1,2 kg potrzebuje godziny i 15 minut pieczenia. Jeśli pieczesz boczek w odkrytym naczyniu, dobrze go podczas pieczenia podlewać wodą, bulionem, winem lub wytopionym tłuszczem. Jeśli pieczesz boczek w naczyniu z pokrywką, wysusza się mniej i można podlać je dopiero pod koniec pieczenia i zdjąć pokrywkę. Wtedy skórka ładnie się zrumieni.

Pieczony boczek z warzywami

Składniki:

  • ok. 2,5 kg boczku surowego (tłustego, bez skóry),
  • 8 ząbków czosnku,
  • kilka gałązek koperku lub szczypiorku,
  • 8 łyżek oleju lub oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 cebule,
  • 1 brokuł,
  • 140 g miękkiego koziego sera,
  • 3 łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj drobno gałązki koperku. Wymieszaj te składniki z olejem lub oliwą.
  2. Od strony tłuszczu delikatnie natnij mięso nożem, tworząc ukośne linie, zatrzymując się około 1 cm przed końcem.
  3. Rozłóż boczek i z obu stron lekko zbij tłuczkiem.
  4. Natrzyj całą powierzchnię boczku pastą z czosnku i koperku. Oprósz solą i pieprzem. Zwiń mięso w roladę, owiń folią spożywczą i odłóż na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
  5. Brokuł podziel na różyczki i podgotuj je w osolonym wrzątku przez kilka minut. Posiekaj je drobno.
  6. Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle.
  7. Rozwiń płat boczku. Rozkrusz lub rozsmaruj na nim ser, a potem rozprowadź cebulę i brokuł, dopraw tymiankiem.
  8. Zwiń ciasno boczek w roladę i zwiąż nicią kuchenną. Krótko ją obsmaż na rozgrzanym oleju.
  9. Umieść roladę w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 150°C przez około 4 godziny. Jeśli mięso zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj je folią aluminiową.
  10. Po upieczeniu odstaw boczek na około 30 minut, aby mięso odpoczęło i nabrało jeszcze lepszej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości