WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

Jak prawidłowo kroić schab? Błąd sprawi, że będzie twardy jak podeszwa i straci soczystość

Krojenie mięsa? To bardzo prosta czynność i każdy to potrafi. Robimy to przecież bardzo często podczas przygotowywania obiadu. Jednak warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Prawidłowe krojenie na przykład schabu ma bowiem spory wpływ na smak mięsa.

Jak prawidłowo kroić schab?Jak prawidłowo kroić schab?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ MAJCHROWICZ
Dorota Gepert

Często podkreślamy, że najlepiej kupić schab w kawałku i dopiero w domu pokroić go na kotlety. Wtedy wychodzą smaczniejsze. Jednak zawsze zwracamy uwagę na świeżość i jakość mięsa. Dobrym wyborem będzie to ukrojone ze środkowej części, bo jest najbardziej soczyste. Schab powinien być jasnoróżowy z niewielką ilością równomiernie rozłożonego tłuszczu. Dobrze byłoby przygotowywać go w dniu zakupu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Jak kroić schab, by smakował najlepiej

Twarde kotlety? Schab mimo duszenia wcale nie jest miękki? Może mieć na to wpływ nieprawidłowe krojenie. Trzeba pamiętać, by zawsze robić to w poprzek włókien. Ta zasada dotyczy nie tylko wieprzowiny, ale także wołowiny, drobiu, jagnięciny i dziczyzny. Dlaczego to takie ważne? Schab pokrojony w ten sposób podczas obróbki cieplnej pozostanie zwarty, a jego soki zamkną się wewnątrz. Dzięki temu przygotowana później potrawa pozostanie delikatna i krucha. Jeśli włókna zostaną poprzerywane, mięso stanie się bardzo miękkie. Z kolei pokrojone wzdłuż włókien, będzie twarde jak podeszwa.

O czym jeszcze trzeba pamiętać podczas krojenia mięsa?

Odpowiedni nóż. Powinien być dobrej jakości, a przede wszystkim ostry. Bardzo trwałe są noże ze stali nierdzewnej.

Dobra deska. Pełni także ważną rolę. Sprawdzą się bambusowa lub plastikowa, bo nie chłoną zapachów i wody. Poza tym wyjątkowo łatwo można je wyczyścić oraz nadają się do mycia w zmywarce.

Przygotowanie mięsa. Przed krojeniem usuń z niego wszystkie niepożądane części, jak włókna, czy skórę. Dzięki temu mięso będzie łatwiej pokroić, będzie też smaczniejsze. Najlepiej zrobić to specjalnym nożem z długim, zwężającym się ostrzem.

Nie szarp mięsa. Krój je zdecydowanymi, posuwistymi ruchami. W przeciwnym razie twoja potrawa straci zarówno na smaku, jak i wyglądzie.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser