Jak prawidłowo kroić schab? Błąd sprawi, że będzie twardy jak podeszwa i straci soczystość
Krojenie mięsa? To bardzo prosta czynność i każdy to potrafi. Robimy to przecież bardzo często podczas przygotowywania obiadu. Jednak warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Prawidłowe krojenie na przykład schabu ma bowiem spory wpływ na smak mięsa.
Często podkreślamy, że najlepiej kupić schab w kawałku i dopiero w domu pokroić go na kotlety. Wtedy wychodzą smaczniejsze. Jednak zawsze zwracamy uwagę na świeżość i jakość mięsa. Dobrym wyborem będzie to ukrojone ze środkowej części, bo jest najbardziej soczyste. Schab powinien być jasnoróżowy z niewielką ilością równomiernie rozłożonego tłuszczu. Dobrze byłoby przygotowywać go w dniu zakupu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa
Jak kroić schab, by smakował najlepiej
Twarde kotlety? Schab mimo duszenia wcale nie jest miękki? Może mieć na to wpływ nieprawidłowe krojenie. Trzeba pamiętać, by zawsze robić to w poprzek włókien. Ta zasada dotyczy nie tylko wieprzowiny, ale także wołowiny, drobiu, jagnięciny i dziczyzny. Dlaczego to takie ważne? Schab pokrojony w ten sposób podczas obróbki cieplnej pozostanie zwarty, a jego soki zamkną się wewnątrz. Dzięki temu przygotowana później potrawa pozostanie delikatna i krucha. Jeśli włókna zostaną poprzerywane, mięso stanie się bardzo miękkie. Z kolei pokrojone wzdłuż włókien, będzie twarde jak podeszwa.
O czym jeszcze trzeba pamiętać podczas krojenia mięsa?
Odpowiedni nóż. Powinien być dobrej jakości, a przede wszystkim ostry. Bardzo trwałe są noże ze stali nierdzewnej.
Dobra deska. Pełni także ważną rolę. Sprawdzą się bambusowa lub plastikowa, bo nie chłoną zapachów i wody. Poza tym wyjątkowo łatwo można je wyczyścić oraz nadają się do mycia w zmywarce.
Przygotowanie mięsa. Przed krojeniem usuń z niego wszystkie niepożądane części, jak włókna, czy skórę. Dzięki temu mięso będzie łatwiej pokroić, będzie też smaczniejsze. Najlepiej zrobić to specjalnym nożem z długim, zwężającym się ostrzem.
Nie szarp mięsa. Krój je zdecydowanymi, posuwistymi ruchami. W przeciwnym razie twoja potrawa straci zarówno na smaku, jak i wyglądzie.