Mój teść gotuje schab, a później robi galaretę. Za tę przystawkę powinien dostać nagrodę
Ten schab w galarecie jeszcze nigdy nie zawiódł. Jest powodem do dumy mojego teścia, więc chętnie przygotowuje go co roku. Wie, że usłyszy wiele miłych słów. Trzeba przyznać, że ta przystawka w stylu retro, smakuje wybornie.
Schab w galarecie to ponadczasowy klasyk, który cieszył się popularnością już w czasach PRL-u. Mamy i babcie serwowały go podczas ważnych uroczystości rodzinnych, a także w Wielkanoc. U mnie w rodzinie to do dziś specjalność teścia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Jaki schab wybrać?
Mięciutki, rozpływający się w ustach schab otulony pyszną galaretą z wywaru warzywnego to jedna z ulubionych świątecznych przekąsek w naszej rodzinie. Podawana jest przed świątecznym obiadem. Nikt nie odmówi dokładki. To doskonała alternatywa dla gotowych szynek i innych wędlin. Tego smaku nie da się nawet porównać.
Do tego dania najlepiej sprawdzi się schab środkowy, który powinien mieć kolor jasnoróżowy. Kiedy jest zbyt ciemny, może być po prostu twardy. Dobrze jest też unikać chudego mięsa. Tłuszcz bowiem sprawi, że plasterkom nie zabraknie soczystości. Idealnie byłoby znaleźć kawałek schabu, który jest równomiernie przerośnięty delikatną warstwą tłuszczu. Powinien być też jak najświeższy.
Jak podawać schab w galarecie?
Ugotowany schab jest miękki, kruchy i niezwykle aromatyczny. Smaku dodaje mu jeszcze galareta. Doskonale komponuje się z sosem chrzanowym lub kapką octu czy soku z cytryny. Teść podaje go tradycyjnie z chlebem na zakwasie. To jedno z tych dań, które nie należą do szybkich i łatwych, ale efekt zawsze wynagradza wszystkie starania.
Schab w galarecie mojego teścia
Składniki:
- 500 g gotowanego schabu,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 jajka,
- natka pietruszki,
- pęczek koperku,
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej,
- garść żurawiny lub suszonych owoców (opcjonalnie),
- 2 duże marchewki,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 1 seler,
- 1 korzeń pietruszki,
- 4 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Schab umyj, osusz i umieść w dużym garnku. Zalej go zimną wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny i dodaj do wywaru marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę, seler, liście laurowe i szczodrą ilość soli. Całość gotuj przez 1,5 godziny, aż schab zmięknie. Pod koniec gotowania wrzuć do wywaru dwa umyte jajka i ugotuj je na twardo.
- Ugotowany schab wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Pokrój go w 1-1,5 cm kawałki. Jajko obierz i pokrój je w grube plastry. To samo zrób z marchewką.
- Pokrojony schab ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Plastry schabu przekładaj plastrami jajka i marchewki. Na końcu obsyp danie posiekanym koprem, pietruszką i żurawiną lub drobno pokrojonymi suszonymi owocami.
- Żelatynę rozpuść w bulionie po gotowaniu mięsa. Kiedy zacznie tężeć, zalej nią schab. Tak przygotowane danie wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sosem chrzanowym czy musztardą.
Możesz też poszarpać schab na mniejsze kawałeczki i poukładać w mniejszych miseczkach z innymi dodatkami. Wyjdą wówczas idealne porcje.