PrzepisDania główneSchab nadziewam pysznym owocem i piekę. Jest tak wyjątkowy, że podaję tylko na wielkie okazje

Schab nadziewam pysznym owocem i piekę. Jest tak wyjątkowy, że podaję tylko na wielkie okazje

Na wielkanocnym stole pojawia się dużo mięsnych rarytasów. Szynki, pasztety i pieczone mięsa. Moja rodzina już czeka na schab faszerowany morelami. Jest pyszny, delikatny i pięknie się prezentuje. Idealny na święta.

Schab z suszonymi morelami
Schab z suszonymi morelami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bochkarev Photography

Schab faszerowany to doskonały pomysł święta. Kiedy się go pokroi w plasterki, wybitnie smakuje z chrzanem, sosem tatarskim czy ćwikłą. Świetnie nadaje się też na obiad, kiedy chcemy odpocząć od gotowania. Od lat do nadziewania takiej pieczeni używam suszonych moreli. W takiej wersji schab najbardziej smakuje mojej rodzinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab pieczony z wyjątkowymi dodatkami. Idealny na uroczysty obiad

Jak zrobić najlepszą pieczeń ze schabu?

Co stoi za sukcesem pieczeni? Na pewno ważny jest odpowiedni wybór i przygotowanie mięsa. Najlepiej postawić na schab środkowy z niewielką ilością tłuszczu, bo jest soczysty po upieczeniu. Powinien być jasnoróżowy i jak najświeższy. Na pieczeń nie nadaje się mięso mrożone. Istotna jest też jego waga, nie może być mniejsza niż kilogram.

Ważne!

Wieprzowinę należy umyć i osuszyć, a następnie powygniatać dłońmi, aby rozmiękczyć włókna. Schab w całości przekładam do garnka i zalewam zimnym roztworem wody z 2 łyżkami soli, po czym odstawiam do lodówki na noc.

Jak przygotować schab do faszerowania?

Na nadzienie najlepsze są niezbyt wysuszone morele. Jednak pierwszy krok do faszerowania to odpowiednie nacięcie mięsa. Należy zrobić to pionowo, ale tak, by nie przecinać schabu do końca, co pozwoli na równomierne rozmieszczenie nadzienia.

Schab z morelowym nadzieniem

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 łyżki soli,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy do natarcia mięsa: po łyżeczce tymianku, oregano, papryki, pieprzu i soli,
  • pół szklanki bulionu,
  • pół szklanki soku z pomarańczy,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Schab wstaw do lodówki na minimum 12 godzin w zalewie z wody i soli.
  2. Jeśli morele są twarde, zalej je wrzątkiem i odstaw na minimum 2 godziny.
  3. Mięso wyjmij z zalewy, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i powyrabiaj w dłoniach.
  4. Ostrym nożem przebij mięso, robiąc niewielki tunel w jego środku. Powkładaj morele jedna za drugą.
  5. Natrzyj mięso oliwą wymieszaną z przyprawami. Obsmaż krótko na rozgrzanej patelni z każdej strony, aby zamknąć włókna.
  6. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem i sokiem pomarańczowym. Dorzuć ząbki czosnku i przykryj naczynie.
  7. Schab piecz przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz dalsze 40 min. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i dołóż rozmaryn.
schabpieczeńpieczeń wieprzowa

Wybrane dla Ciebie