Zamiast zwykłych schabowych Ewa Wachowicz robi polonezy. Taki obiad zachwyci nawet wybredną teściową

Ewa Wachowicz doskonale wie, że wieprzowina często gości na naszych stołach. Dlatego ma sporo przepisów, które bazują na tym rodzaju mięsa. Wiadomo, ekspertka chce nam ułatwić przygotowywanie codziennych posiłków i sugeruje nowe rozwiązania, gdy znudzą się schabowe.

Ewa Wachowicz ma świetny pomysł na schabEwa Wachowicz ma świetny pomysł na schab
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Schabowe w panierce, bitki w sosie... Bywa, że nasz repertuar dań z wieprzowiny jest dość ograniczony. Dlatego dość często je powtarzamy. Ewa Wachowicz proponuje coś nowego, czyli roladki ze schabu. Taka forma podania mięsa może kojarzyć się z długimi przygotowaniami. Nic bardziej mylnego! Te są naprawdę szybkie. Spokojnie można przygotować je na obiad nawet w ciągu tygodnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Polonezy - co to za danie?

Polonezy schabowe to roladki z nadzieniem z pieczarek. Najlepsza będzie na nie świeża wieprzowina, ma wtedy najwięcej smaku. Idealnie byłoby przygotować to danie w dniu zakupu mięsa. Na pewno sprawdzi się schab środkowy. A jakie pieczarki wybrać? Warto zwrócić uwagę na ich kolor, jędrność i wielkość. Powinny być białe, o zwartej strukturze i gładkiej powierzchni, bez przebarwień i oznak starzenia. Jeżeli na grzybach są żółte plamy, lepiej je odłożyć. Idealne pieczarki nie są przerośnięte i mają zamknięty kapelusz, co jest oznaką ich świeżości.

Polonezy według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • mąka do obtoczenia,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka ostrej musztardy miodowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę, a kiedy zeszkli się, dodaj pieczarki.
  3. Smaż aż całość ładnie zarumieni się.
  4. Następnie dodaj musztardę i przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wszystko wymieszaj, a kiedy składniki połączą się, odstaw farsz do ostygnięcia.
  5. Schab pokrój w plastry i rozbij je podobnie jak kotlety. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na każdy plaster mięsa połóż łyżkę farszu, następnie zawiń kawałki schabu w roladki.
  7. Obtocz je w mące i smaż na gorącym maśle.

Polonezy można podać z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Pasują do nich wszystkie surówki, ale najlepiej sprawdzą się te proste, na przykład z marchewki lub kapusty.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇