Zamiast zwykłych schabowych Ewa Wachowicz robi polonezy. Taki obiad zachwyci nawet wybredną teściową
Ewa Wachowicz doskonale wie, że wieprzowina często gości na naszych stołach. Dlatego ma sporo przepisów, które bazują na tym rodzaju mięsa. Wiadomo, ekspertka chce nam ułatwić przygotowywanie codziennych posiłków i sugeruje nowe rozwiązania, gdy znudzą się schabowe.
Schabowe w panierce, bitki w sosie... Bywa, że nasz repertuar dań z wieprzowiny jest dość ograniczony. Dlatego dość często je powtarzamy. Ewa Wachowicz proponuje coś nowego, czyli roladki ze schabu. Taka forma podania mięsa może kojarzyć się z długimi przygotowaniami. Nic bardziej mylnego! Te są naprawdę szybkie. Spokojnie można przygotować je na obiad nawet w ciągu tygodnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką
Polonezy - co to za danie?
Polonezy schabowe to roladki z nadzieniem z pieczarek. Najlepsza będzie na nie świeża wieprzowina, ma wtedy najwięcej smaku. Idealnie byłoby przygotować to danie w dniu zakupu mięsa. Na pewno sprawdzi się schab środkowy. A jakie pieczarki wybrać? Warto zwrócić uwagę na ich kolor, jędrność i wielkość. Powinny być białe, o zwartej strukturze i gładkiej powierzchni, bez przebarwień i oznak starzenia. Jeżeli na grzybach są żółte plamy, lepiej je odłożyć. Idealne pieczarki nie są przerośnięte i mają zamknięty kapelusz, co jest oznaką ich świeżości.
Polonezy według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 g schabu,
- mąka do obtoczenia,
- masło klarowane do smażenia,
- 500 g pieczarek,
- 3 cebule,
- 1 łyżka ostrej musztardy miodowej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
- Na patelni rozgrzej masło. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę, a kiedy zeszkli się, dodaj pieczarki.
- Smaż aż całość ładnie zarumieni się.
- Następnie dodaj musztardę i przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wszystko wymieszaj, a kiedy składniki połączą się, odstaw farsz do ostygnięcia.
- Schab pokrój w plastry i rozbij je podobnie jak kotlety. Dopraw solą i pieprzem.
- Na każdy plaster mięsa połóż łyżkę farszu, następnie zawiń kawałki schabu w roladki.
- Obtocz je w mące i smaż na gorącym maśle.
Polonezy można podać z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Pasują do nich wszystkie surówki, ale najlepiej sprawdzą się te proste, na przykład z marchewki lub kapusty.