Zapomnij o kurczaku wysuszonym na wiór. Ten kremowy sosik to petarda

Można powiedzieć, że to klasyczne i dobrze znane danie. Jednak zawsze się sprawdza, bo połączenie kurczaka i pieczarek jest bardzo udane. Warto wracać do tego przepisu, zwłaszcza gdy brakuje pomysłów na obiad. Jest szybki i pyszny.

KurczakTak przygotowany kurczak nigdy nie jest przesuszony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pomysłów na filety z kurczaka jest sporo. Gdy brakuje czasu i chcemy jak najszybciej przygotować obiad, z reguły grillujemy je na patelni. Mięso przygotowywane w ten sposób jest jednak często przesuszone. Lepiej by się sprawdził sos, ale ten z kolei wymaga sporo czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Dobre połączenie smaków

Jeśli miewasz taki kulinarny dylemat, mamy świetne rozwiązanie. Przygotuj pierś kurczaka w sosie pieczarkowym. Taki sos jest naprawdę ekspresowy, a połączenie smaków świetne. Ten przepis dowodzi, że nie każdy sos jest pracochłonny i wymaga długiego duszenia.

Cenne białko

Filet z kurczaka uchodzi za jeden z najcenniejszych składników naszej diety. Zawiera dużo białka, które jest niezbędne w procesach budowy mięśni oraz dobrze wpływa na odporność. Dieta bogata w białko pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała, wspiera też procesy regeneracyjne po wysiłku fizycznym, co jest szczególnie ważne dla osób aktywnych. Filet z kurczaka dostarcza także cennych aminokwasów, które odgrywają kluczową rolę w regeneracji tkanek oraz wspomagają produkcję krwinek czerwonych. To chude mięso powinno być w diecie każdego, od dzieci po seniorów.

Kiedy nie ma leśnych grzybów

Z kolei pieczarki mogą być dobrym zamienników grzybów leśnych. Oprócz walorów smakowych mają mnóstwo składników odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę D oraz minerały takie jak potas i fosfor. W przypadku sosu liczy się także to, że nie potrzebują długiej obróbki.

Kurczak w pieczarkowym sosie

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g pieczarek,
  • 150 ml bulionu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 -3 łyżki masła,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • koperek lub szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka oczyść, pokrój na małe paski.
  2. Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę ząbki czosnku, solą i pieprzem.
  3. Przesmaż je na maśle przez kilka minut, potem dodaj pieczarki. Wymieszaj i smaż, aż pieczarki odparują.
  4. Zalej całość bulionem, gotuj chwilę.
  5. Dodaj śmietankę rozmieszaną z mąką.
  6. Podgrzewaj chwilę, sos szybko gęstnieje. Możesz go doprawić solą i pieprzem, gdy jest taka potrzeba.
  7. Podawaj kurczaka w sosie posypanego koperkiem lub szczypiorkiem. Pasuje do niego kasza lub ryż.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇