Zapomnij o kurczaku wysuszonym na wiór. Ten kremowy sosik to petarda

Można powiedzieć, że to klasyczne i dobrze znane danie. Jednak zawsze się sprawdza, bo połączenie kurczaka i pieczarek jest bardzo udane. Warto wracać do tego przepisu, zwłaszcza gdy brakuje pomysłów na obiad. Jest szybki i pyszny.

KurczakTak przygotowany kurczak nigdy nie jest przesuszony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pomysłów na filety z kurczaka jest sporo. Gdy brakuje czasu i chcemy jak najszybciej przygotować obiad, z reguły grillujemy je na patelni. Mięso przygotowywane w ten sposób jest jednak często przesuszone. Lepiej by się sprawdził sos, ale ten z kolei wymaga sporo czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Dobre połączenie smaków

Jeśli miewasz taki kulinarny dylemat, mamy świetne rozwiązanie. Przygotuj pierś kurczaka w sosie pieczarkowym. Taki sos jest naprawdę ekspresowy, a połączenie smaków świetne. Ten przepis dowodzi, że nie każdy sos jest pracochłonny i wymaga długiego duszenia.

Cenne białko

Filet z kurczaka uchodzi za jeden z najcenniejszych składników naszej diety. Zawiera dużo białka, które jest niezbędne w procesach budowy mięśni oraz dobrze wpływa na odporność. Dieta bogata w białko pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała, wspiera też procesy regeneracyjne po wysiłku fizycznym, co jest szczególnie ważne dla osób aktywnych. Filet z kurczaka dostarcza także cennych aminokwasów, które odgrywają kluczową rolę w regeneracji tkanek oraz wspomagają produkcję krwinek czerwonych. To chude mięso powinno być w diecie każdego, od dzieci po seniorów.

Kiedy nie ma leśnych grzybów

Z kolei pieczarki mogą być dobrym zamienników grzybów leśnych. Oprócz walorów smakowych mają mnóstwo składników odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę D oraz minerały takie jak potas i fosfor. W przypadku sosu liczy się także to, że nie potrzebują długiej obróbki.

Kurczak w pieczarkowym sosie

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g pieczarek,
  • 150 ml bulionu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 -3 łyżki masła,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • koperek lub szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka oczyść, pokrój na małe paski.
  2. Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę ząbki czosnku, solą i pieprzem.
  3. Przesmaż je na maśle przez kilka minut, potem dodaj pieczarki. Wymieszaj i smaż, aż pieczarki odparują.
  4. Zalej całość bulionem, gotuj chwilę.
  5. Dodaj śmietankę rozmieszaną z mąką.
  6. Podgrzewaj chwilę, sos szybko gęstnieje. Możesz go doprawić solą i pieprzem, gdy jest taka potrzeba.
  7. Podawaj kurczaka w sosie posypanego koperkiem lub szczypiorkiem. Pasuje do niego kasza lub ryż.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik