Zapomnij o zasmażce. Proste sposoby na zagęszczenie każdego sosu

Kiedy sos jest zbyt rzadki wcale nie trzeba się załamywać, bo szybko da się go uratować. Z reguły wykorzystywałeś do tego mąkę? Jest wiele innych sposobów, które są szybkie i skuteczne. Warto o nich pamiętać.

Jest sporo sposobów na zagęszczenie sosuJest sporo sposobów na zagęszczenie sosu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najczęstsza wpadka z sosem? Jest zbyt rzadki. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest wtedy dodanie mąki zmieszanej z wodą albo użycie zasmażki. To daje szybki efekt. Jednak mąka wcale nie jest niezastąpiona. Są też skuteczne sposoby bez jej użycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Gotuj go dłużej

Sos zgęstnieje, gdy będzie gotowany dłużej, żeby wyparował nadmiar wody. Warto przelać go do szerokiego naczynia, co przyspieszy proces parowania, i nie zakrywać, by para mogła swobodnie się ulatniać. Jeśli jest to sos z warzywami, trzeba je wyjąć z sosu, bo będą zbyt miękkie i stracą wartości odżywcze. Ten sposób wymaga dłuższego czasu przygotowania i stałego pilnowania.

Użyj warzyw lub nabiału

Innym sposobem jest użycie warzyw. Ugotowane warzywa można zmiksować z częścią sosu, po uprzednim wyjęciu mięsa. Gdy danie nie zawierało warzyw, można dodać gotowanego ziemniaka lub cukinię, które po zmiksowaniu z sosem nie tylko poprawią konsystencję, ale także wzbogacą dietę w warzywa.

Produkty mleczne, takie jak śmietana czy jogurt, także pomogą zagęścić sos. Przed ich dodaniem, zawsze warto je rozmieszać z niewielką ilością sosu, aby uniknąć zwarzenia. Można też użyć takich produktów jak mascarpone czy ricotta, które dodatkowo nadadzą sosowi kremowej konsystencji.

A może żółtko lub płatki

Zagęścić sos można także, mieszając go z roztrzepanym żółtkiem. Trzeba uważać, aby żółtko nie ścięło się w zbyt wysokiej temperaturze. Alternatywą jest wykorzystanie żółtka z ugotowanego na twardo jajka, które można rozpuścić w gorącym płynie i dodać do sosu.

Inne możliwe dodatki to siemię lniane lub płatki owsiane, które po zmieleniu zwiększają gęstość sosu, a jednocześnie wzbogacają go o błonnik i kwasy omega-3. Bułka tarta to także jedna z opcji, ale warto dosypywać ją ostrożnie, aby nie przesadzić z zagęszczeniem.

W sosach pomidorowych można rozważyć dodanie ketchupu, który nie tylko zagęści, ale też nada głęboki smak.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇