Zapomnij o zasmażce. Proste sposoby na zagęszczenie każdego sosu

Kiedy sos jest zbyt rzadki wcale nie trzeba się załamywać, bo szybko da się go uratować. Z reguły wykorzystywałeś do tego mąkę? Jest wiele innych sposobów, które są szybkie i skuteczne. Warto o nich pamiętać.

Jest sporo sposobów na zagęszczenie sosuJest sporo sposobów na zagęszczenie sosu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najczęstsza wpadka z sosem? Jest zbyt rzadki. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest wtedy dodanie mąki zmieszanej z wodą albo użycie zasmażki. To daje szybki efekt. Jednak mąka wcale nie jest niezastąpiona. Są też skuteczne sposoby bez jej użycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Gotuj go dłużej

Sos zgęstnieje, gdy będzie gotowany dłużej, żeby wyparował nadmiar wody. Warto przelać go do szerokiego naczynia, co przyspieszy proces parowania, i nie zakrywać, by para mogła swobodnie się ulatniać. Jeśli jest to sos z warzywami, trzeba je wyjąć z sosu, bo będą zbyt miękkie i stracą wartości odżywcze. Ten sposób wymaga dłuższego czasu przygotowania i stałego pilnowania.

Użyj warzyw lub nabiału

Innym sposobem jest użycie warzyw. Ugotowane warzywa można zmiksować z częścią sosu, po uprzednim wyjęciu mięsa. Gdy danie nie zawierało warzyw, można dodać gotowanego ziemniaka lub cukinię, które po zmiksowaniu z sosem nie tylko poprawią konsystencję, ale także wzbogacą dietę w warzywa.

Produkty mleczne, takie jak śmietana czy jogurt, także pomogą zagęścić sos. Przed ich dodaniem, zawsze warto je rozmieszać z niewielką ilością sosu, aby uniknąć zwarzenia. Można też użyć takich produktów jak mascarpone czy ricotta, które dodatkowo nadadzą sosowi kremowej konsystencji.

A może żółtko lub płatki

Zagęścić sos można także, mieszając go z roztrzepanym żółtkiem. Trzeba uważać, aby żółtko nie ścięło się w zbyt wysokiej temperaturze. Alternatywą jest wykorzystanie żółtka z ugotowanego na twardo jajka, które można rozpuścić w gorącym płynie i dodać do sosu.

Inne możliwe dodatki to siemię lniane lub płatki owsiane, które po zmieleniu zwiększają gęstość sosu, a jednocześnie wzbogacają go o błonnik i kwasy omega-3. Bułka tarta to także jedna z opcji, ale warto dosypywać ją ostrożnie, aby nie przesadzić z zagęszczeniem.

W sosach pomidorowych można rozważyć dodanie ketchupu, który nie tylko zagęści, ale też nada głęboki smak.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik