Zapomnij o zasmażce. Proste sposoby na zagęszczenie każdego sosu
Kiedy sos jest zbyt rzadki wcale nie trzeba się załamywać, bo szybko da się go uratować. Z reguły wykorzystywałeś do tego mąkę? Jest wiele innych sposobów, które są szybkie i skuteczne. Warto o nich pamiętać.
Najczęstsza wpadka z sosem? Jest zbyt rzadki. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest wtedy dodanie mąki zmieszanej z wodą albo użycie zasmażki. To daje szybki efekt. Jednak mąka wcale nie jest niezastąpiona. Są też skuteczne sposoby bez jej użycia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych
Gotuj go dłużej
Sos zgęstnieje, gdy będzie gotowany dłużej, żeby wyparował nadmiar wody. Warto przelać go do szerokiego naczynia, co przyspieszy proces parowania, i nie zakrywać, by para mogła swobodnie się ulatniać. Jeśli jest to sos z warzywami, trzeba je wyjąć z sosu, bo będą zbyt miękkie i stracą wartości odżywcze. Ten sposób wymaga dłuższego czasu przygotowania i stałego pilnowania.
Użyj warzyw lub nabiału
Innym sposobem jest użycie warzyw. Ugotowane warzywa można zmiksować z częścią sosu, po uprzednim wyjęciu mięsa. Gdy danie nie zawierało warzyw, można dodać gotowanego ziemniaka lub cukinię, które po zmiksowaniu z sosem nie tylko poprawią konsystencję, ale także wzbogacą dietę w warzywa.
Produkty mleczne, takie jak śmietana czy jogurt, także pomogą zagęścić sos. Przed ich dodaniem, zawsze warto je rozmieszać z niewielką ilością sosu, aby uniknąć zwarzenia. Można też użyć takich produktów jak mascarpone czy ricotta, które dodatkowo nadadzą sosowi kremowej konsystencji.
A może żółtko lub płatki
Zagęścić sos można także, mieszając go z roztrzepanym żółtkiem. Trzeba uważać, aby żółtko nie ścięło się w zbyt wysokiej temperaturze. Alternatywą jest wykorzystanie żółtka z ugotowanego na twardo jajka, które można rozpuścić w gorącym płynie i dodać do sosu.
Inne możliwe dodatki to siemię lniane lub płatki owsiane, które po zmieleniu zwiększają gęstość sosu, a jednocześnie wzbogacają go o błonnik i kwasy omega-3. Bułka tarta to także jedna z opcji, ale warto dosypywać ją ostrożnie, aby nie przesadzić z zagęszczeniem.
W sosach pomidorowych można rozważyć dodanie ketchupu, który nie tylko zagęści, ale też nada głęboki smak.