Nie z patelni i nie purée. Dwa razy w tygodniu serwuję ziemniaki po szwedzku z boczkiem
Często traktujemy ziemniaki tylko jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem mogą odgrywać one rolę główną i w dodatku prezentować się niezwykle efektownie. Ten szwedzki przepis sprawdził się u mnie już nie raz.
Ziemniaki hasselback są coraz popularniejsze, ale nie zawsze wiemy, z jakiego kraju pochodzi ten przepis. To tradycyjna potrawa ze Szwecji. Jej podstawą są głęboko ponacinane ziemniaki, co nadaje im niepowtarzalny wygląd przypominający harmonijkę. Potem są pieczone w piekarniku z dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szwedzki pomysł
W Szwecji udało się odkryć sposób, aby ziemniaki były nie tylko smaczne, ale i wyglądały efektownie. W dodatku ich przygotowanie jest proste. To uniwersalne danie, które można szybko przygotować na obiad czy kolację. Chrupiąca skórka ziemniaków przyjemnie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Ich wyjątkowy smak i aromat uzyskuje się dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze, co sprawia, że mają mnóstwo aromatu.
Dodatki do środka
Przygotowanie tego kuszącego dania jest niezwykle proste. Ważne jest, aby wybrać ziemniaki o podobnym rozmiarze, co zapewnia równomierne pieczenie. Wystarczy je obrać lub dobrze wyszorować, a potem pokroić na cienkie plasterki, nie przecinając do samego końca. Następnie dodaje się boczek wędzony, cebulę i czosnek, które wypełnią nacięcia w ziemniakach. Dobrym dodatkiem jest także ser. Po posmarowaniu oliwą i doprawieniu solą oraz pieprzem, układa się je na blasze i piecze do zrumienienia.
Ziemniaki w stylu skandynawskim
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 plastry boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy lub oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki lub dokładnie wyszoruj je i osusz.
- Następnie pokrój ziemniaki w cienkie plastry, ale nie docinaj ich do samego końca. Plastry powinny być oddzielone na górze i dołem, tworząc "harmonijkę".
- Pokrój duże plastry boczku wędzonego, cebulę i czosnek w cienkie plasterki.
- Włóż te składniki do nacięć w ziemniakach.
- Posmaruj ziemniaki olejem lub oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem.
- Umieść ziemniaki hasselback w naczyniu żaroodpornym, nasmarowanym cienką warstwą tłuszczu.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz ziemniaki przez około 30-40 minut.
- Po upływie pierwszych 30 minut zdejmij pokrywkę i sprawdź widelcem, czy ziemniaki są już miękkie.
- Na koniec dopiecz ziemniaki jeszcze przez 5-10 minut bez pokrywki, aby zrumienić je z zewnątrz.