Nie z patelni i nie purée. Dwa razy w tygodniu serwuję ziemniaki po szwedzku z boczkiem

Często traktujemy ziemniaki tylko jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem mogą odgrywać one rolę główną i w dodatku prezentować się niezwykle efektownie. Ten szwedzki przepis sprawdził się u mnie już nie raz.

Proste do przygotowania, a niezwykle smaczneProste do przygotowania, a niezwykle smaczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki hasselback są coraz popularniejsze, ale nie zawsze wiemy, z jakiego kraju pochodzi ten przepis. To tradycyjna potrawa ze Szwecji. Jej podstawą są głęboko ponacinane ziemniaki, co nadaje im niepowtarzalny wygląd przypominający harmonijkę. Potem są pieczone w piekarniku z dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Szwedzki pomysł

W Szwecji udało się odkryć sposób, aby ziemniaki były nie tylko smaczne, ale i wyglądały efektownie. W dodatku ich przygotowanie jest proste. To uniwersalne danie, które można szybko przygotować na obiad czy kolację. Chrupiąca skórka ziemniaków przyjemnie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Ich wyjątkowy smak i aromat uzyskuje się dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze, co sprawia, że mają mnóstwo aromatu.

Dodatki do środka

Przygotowanie tego kuszącego dania jest niezwykle proste. Ważne jest, aby wybrać ziemniaki o podobnym rozmiarze, co zapewnia równomierne pieczenie. Wystarczy je obrać lub dobrze wyszorować, a potem pokroić na cienkie plasterki, nie przecinając do samego końca. Następnie dodaje się boczek wędzony, cebulę i czosnek, które wypełnią nacięcia w ziemniakach. Dobrym dodatkiem jest także ser. Po posmarowaniu oliwą i doprawieniu solą oraz pieprzem, układa się je na blasze i piecze do zrumienienia.

Ziemniaki w stylu skandynawskim

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 plastry boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki lub dokładnie wyszoruj je i osusz.
  2. Następnie pokrój ziemniaki w cienkie plastry, ale nie docinaj ich do samego końca. Plastry powinny być oddzielone na górze i dołem, tworząc "harmonijkę".
  3. Pokrój duże plastry boczku wędzonego, cebulę i czosnek w cienkie plasterki.
  4. Włóż te składniki do nacięć w ziemniakach.
  5. Posmaruj ziemniaki olejem lub oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem.
  6. Umieść ziemniaki hasselback w naczyniu żaroodpornym, nasmarowanym cienką warstwą tłuszczu.
  7. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz ziemniaki przez około 30-40 minut.
  8. Po upływie pierwszych 30 minut zdejmij pokrywkę i sprawdź widelcem, czy ziemniaki są już miękkie.
  9. Na koniec dopiecz ziemniaki jeszcze przez 5-10 minut bez pokrywki, aby zrumienić je z zewnątrz.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji