PrzepisProste przepisyKartacze wyjdą pod jednym warunkiem. Będą smakować jak od babci z Podlasia

Kartacze wyjdą pod jednym warunkiem. Będą smakować jak od babci z Podlasia

Najlepszych kartaczy można spróbować na Podlasiu i na Suwalszczyźnie. Nie możesz teraz pozwolić sobie na taką kulinarną wyprawę? Mamy przepis na te kluski. Wyjdą doskonałe pod warunkiem, że będziesz pamiętać o jednym.

Kartacze te regionalny przysmak z Podlasia
Kartacze te regionalny przysmak z Podlasia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"

Kartacze, czyli tradycyjne kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, wcale nie tak trudno przygotować w domu. Jest z nimi trochę pracy, ale rozpływają się w ustach i zachwycają smakiem. Nie robiłaś nigdy tej potrawy? Mamy kilka wskazówek, które to ułatwią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważne proporcje

Kartacze to danie, które zdobyło popularność dzięki wyjątkowemu smakowi. Jego podstawowe składniki to ziemniaki, mięso i cebula. Aby masa ziemniaczane miała idealną konsystencję, nie powinna zawierać mąki ani jajek. Farsz z kolei to zazwyczaj zmielone mięso i cebula. Tomasz Strzelczyk, znany kucharz, podkreśla, że najważniejsze jest zachowanie właściwych proporcji ziemniaków surowych do gotowanych. Zaleca, by gotowanych ziemniaków było zaledwie 10 proc. w stosunku do surowych.

Muszą być mączyste

Proporcje są bardzo ważne dla tej potrawy, ale pierwszy krok to wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te mączyste, oznaczone jako typ C. Po starciu surowych ziemniaków, dokładnie odciśnij je z wody. Najlepiej zrób to nawet dwukrotnie. Dzięki temu masa ziemniaczana nie będzie miała zbyt dużo wilgoci, co jest bardzo ważne dla odpowiedniej konsystencji masy na kartacze. Następnie połącz ją z ugotowanymi ziemniakami oraz skrobią z wody po odciskaniu surowych warzyw. To gwarantuje, że ciasto będzie elastyczne i będzie można łatwo formować z niego podłużne kluski.

Liczy się też farsz

Kartacze to nie tylko ziemniaczana "otoczka", ale także pyszny farsz. Najlepiej przygotuj go z karkówka. Mięso należy zmielić wraz z cebulą, która wzbogaci smak nadzienia. Tomasz Strzelczyk zaleca przyprawienie karkówki solą, pieprzem oraz majerankiem. Ważne jest, aby masa była dobrze wyrobiona. Z niej formuje się małe kulki, które posłużą jako nadzienie do ziemniaczanych klusek.

Potrzebna cierpliwość

Ostatni krok to gotowanie. W przypadku kartaczy wymaga ono cierpliwości. Gotuj je w dużym garnku na bardzo małym ogniu przez około 45 minut. Wkładaj je bardzo delikatnie, ostrożnie mieszaj, by nie uszkodzić kartaczy. Gotowe kluski tradycyjnie podaje się okraszone chrupiącym boczkiem z cebulą. Na Podlasiu kartacze podawane są jako danie główne. Często serwowane są na rodzinnych imprezach.

Kartacze z przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,2 kg obranych surowych ziemniaków,
  • 120 g ziemniaków ugotowanych,
  • 400 g karkówki,
  • 2 duże cebule,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • boczek lub słonina na okrasę.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki surowe zetrzyj na drobno, nad miską wyłożoną pieluchą lub gazą (by woda móc odsączyć ziemniaki z wody).
  2. Ziemniaki odciśnij bardzo dokładnie, dwu - lub nawet trzykrotnie.
  3. Miskę z odciśniętą wodą odstaw na bok, by skrobia mogła opaść na dno.
  4. Karkówkę zmiel na drobnych oczkach. Do zmielenia wrzuć też jedną cebulę.
  5. Całość dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrób.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i wodą, która została po odciśnięciu ziemniaków. Na dnie miski pozostaw skrobię, która osiadła.
  7. Surowe ziemniaki wymieszaj z ziemniakami ugotowanymi, dodaj skrobię z miski oraz sól. Powstałe ciasto powinno być gładkie, jednolite i plastyczne.
  8. Z mięsnego farszu przygotuj niewielkie kulki.
  9. Porcję ciasta rozpłaszcz w dłoni, a następnie na środku połóż mięsną kulkę. Zlep ciasto tak, by powstała kluska o wydłużonym kształcie.
  10. Do gotującej się wody wrzuć kartacze, a następnie lekko unieś garnek za jedno ucho, by kartacze nie przykleiły się do dna.
  11. Kartacze gotuj na bardzo małym ogniu przez 45 minut.
  12. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Kiedy będzie dobrze wysmażony, dodaj pokrojoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
  13. Kartacze wyjmij z wody i serwuj z przygotowaną okrasą.

Wybrane dla Ciebie