W PRL-u najlepszy obiad. Dziś zapomniana, a jest szybka i tania

Babka ziemniaczana kojarzy się często z Podlasiem, ale jada się ją w różnych rejonach kraju. Nic dziwnego, bo to proste danie, do którego wykorzystuje się tylko lokalne składniki. Jest sycące i pyszne. Zasmakuje na pewno nie tylko miłośnikom ziemniaków.

Babka ziemniaczana to pyszny i tani obiadBabka ziemniaczana to pyszny i tani obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Babka ziemniaczana tak jak i inne tradycyjne dania kuchni polskiej, bazuje na łatwo dostępnych produktach. Ziemniaki zawsze były ważne w naszej diecie. I właśnie z nich powstało sporo tanich i sycących dań. Babka jest tego świetnym przykładem. W czasach PRL-u zyskała miano posiłku kryzysowego, który bez wyszukanych składników potrafił zadowolić całą rodzinę. Babka ziemniaczana ma też inne nazwy, jak rejbak czy kugel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Tylko kilka składników

Do przygotowanie babki ziemniaczanej potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników takich jak ziemniaki, cebula, jaja i tłuszcz. Klasyczna babka ziemniaczana to kombinacja smaków, które idealnie do siebie pasują, tworząc harmonijną całość. Ma chrupiącą skórkę i miękki, rozpływający się w ustach środek. Trudno się jej oprzeć.

Skórka musi być rumiana

Przygotowanie babki ziemniaczanej jest łatwe i można dobrać do niej swoje ulubione dodatki. W klasycznych recepturach pojawia się wędzony boczek i kiełbasa, dzięki nim danie zyskuje głębszy smak. Ziemniaki ściera się na tarce, a potem dokłada wybrane dodatki i w ten sposób powstaje masa ziemniaczana. Potem wystarczy ją zapiec. Czas pieczenia jest dość długi, bo babka powinna być w piekarniku przez około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dzięki temu zyskuje rumianą, przypieczoną skórkę, a jej środek pozostaje soczysty i kremowy.

Z czym podawać taki pyszny wypiek? Sprawdzi się kwaśna śmietana lub chrzan. Będzie jeszcze bardziej sycąca z sosem mięsnym lub grzybowym. Babka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tradycyjna babka ziemniaczana

Składniki:

  • 1,8 kg ziemniaków (po obraniu),
  • 1 cebula do ziemniaków,
  • 1 laska kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, a potem zetrzyj. Przełóż na sitko i odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dorzuć pokrojone w kostkę cebule i przesmaż całość
  3. Podsmażone mięso z cebulą dodaj do starych ziemniaków. Wbij jajka, wsyp mąkę pszenną, dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj.
  4. Blaszkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż ziemniaczaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.
  5. Gotową babkę podziel na porcje. Podawaj z kwaśną śmietaną lub chrzanem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej