Baba ziemniaczana jak za dawnych lat. Regionalny przysmak za grosze
Baba ziemniaczana to klasyczne danie polskiej kuchni, które ma wiele regionalnych wariantów. Niezależnie od nazwy czy dodatków, zawsze pozostaje pysznym i sycącym posiłkiem, który zrobić można za grosze.
04.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 13:59
Niektórzy mówią na nie blaszak, rejbak czy kugel, ale chyba najpopularniejszą nazwą jest po prostu baba ziemniaczana. Jej podstawą są oczywiście ziemniaki, bez których ciężko wyobrazić sobie kuchnię regionalną. Warto wrócić do tego smaku właśnie teraz, gdy pogoda za oknem zachęca do ciepłych posiłków. To przepis prosty, tani, a przy tym również bardzo smaczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka ziemniaczana jak u babci
Babka ziemniaczana, znana również jako babka kartoflana, to danie, które głęboko zakorzeniło się w tradycji kulinarnej wielu regionów Polski. Szczególnie popularna jest na Podlasiu, Mazowszu Północnym i Suwalszczyźnie. Serwowano ją zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
To danie kuchni prostej i ubogiej. Powstanie babki ziemniaczanej wiąże się z potrzebą wykorzystania łatwo dostępnych składników. Ziemniaki, tłuszcz i przyprawy to wszystko, czego potrzeba do przygotowania tego sycącego dania. W bogatszej wersji lub po świniobiciu dodawano również boczek.
Składniki:
- 1,8 kg ziemniaków (po obraniu),
- 1 cebula do ziemniaków,
- 1 laska kiełbasy,
- 200 g wędzonego boczku,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1,5 łyżki suszonego majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1,5 łyżeczki soli.
Dodatki:
- śmietana,
- szczypiorek.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj. Przełóż na sitko i odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 2. Kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dorzuć pokrojone w kostkę cebule i usmaż, aż będzie rumiana.
Krok 3. Podsmażone mięso z cebulą dodaj do starych ziemniaków. Wbij jajka, wsyp mąkę pszenną, dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Blaszkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż ziemniaczaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 1 godzinę i 40 minut.
Krok 5. Gotową babkę podziel na porcje. Serwuj w towarzystwie kwaśnej śmietany i posiekanego szczypiorku. Smacznego!