Baba ziemniaczana jak za dawnych lat. Regionalny przysmak za grosze

Baba ziemniaczana to klasyczne danie polskiej kuchni, które ma wiele regionalnych wariantów. Niezależnie od nazwy czy dodatków, zawsze pozostaje pysznym i sycącym posiłkiem, który zrobić można za grosze.

Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaSebastian Lubera
SKOMENTUJ

Niektórzy mówią na nie blaszak, rejbak czy kugel, ale chyba najpopularniejszą nazwą jest po prostu baba ziemniaczana. Jej podstawą są oczywiście ziemniaki, bez których ciężko wyobrazić sobie kuchnię regionalną. Warto wrócić do tego smaku właśnie teraz, gdy pogoda za oknem zachęca do ciepłych posiłków. To przepis prosty, tani, a przy tym również bardzo smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Babka ziemniaczana jak u babci

Babka ziemniaczana, znana również jako babka kartoflana, to danie, które głęboko zakorzeniło się w tradycji kulinarnej wielu regionów Polski. Szczególnie popularna jest na Podlasiu, Mazowszu Północnym i Suwalszczyźnie. Serwowano ją zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

To danie kuchni prostej i ubogiej. Powstanie babki ziemniaczanej wiąże się z potrzebą wykorzystania łatwo dostępnych składników. Ziemniaki, tłuszcz i przyprawy to wszystko, czego potrzeba do przygotowania tego sycącego dania. W bogatszej wersji lub po świniobiciu dodawano również boczek.

Składniki:

  • 1,8 kg ziemniaków (po obraniu),
  • 1 cebula do ziemniaków,
  • 1 laska kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Dodatki:

  • śmietana,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj. Przełóż na sitko i odciśnij z nadmiaru wody.

Ziemniaki to podstawa babki
Ziemniaki to podstawa babki © Pyszności

Krok 2. Kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dorzuć pokrojone w kostkę cebule i usmaż, aż będzie rumiana.

Kiełbasa z boczkiem i cebulą
Kiełbasa z boczkiem i cebulą © Pyszności

Krok 3. Podsmażone mięso z cebulą dodaj do starych ziemniaków. Wbij jajka, wsyp mąkę pszenną, dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Masa na babkę ziemniaczaną
Masa na babkę ziemniaczaną © Pyszności

Krok 4. Blaszkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż ziemniaczaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 1 godzinę i 40 minut.

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana © Pyszności

Krok 5. Gotową babkę podziel na porcje. Serwuj w towarzystwie kwaśnej śmietany i posiekanego szczypiorku. Smacznego!

Masa na babkę ziemniaczaną
Masa na babkę ziemniaczaną © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył