Baba ziemniaczana jak za dawnych lat. Regionalny przysmak za grosze

Baba ziemniaczana to klasyczne danie polskiej kuchni, które ma wiele regionalnych wariantów. Niezależnie od nazwy czy dodatków, zawsze pozostaje pysznym i sycącym posiłkiem, który zrobić można za grosze.

Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Niektórzy mówią na nie blaszak, rejbak czy kugel, ale chyba najpopularniejszą nazwą jest po prostu baba ziemniaczana. Jej podstawą są oczywiście ziemniaki, bez których ciężko wyobrazić sobie kuchnię regionalną. Warto wrócić do tego smaku właśnie teraz, gdy pogoda za oknem zachęca do ciepłych posiłków. To przepis prosty, tani, a przy tym również bardzo smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Babka ziemniaczana jak u babci

Babka ziemniaczana, znana również jako babka kartoflana, to danie, które głęboko zakorzeniło się w tradycji kulinarnej wielu regionów Polski. Szczególnie popularna jest na Podlasiu, Mazowszu Północnym i Suwalszczyźnie. Serwowano ją zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

To danie kuchni prostej i ubogiej. Powstanie babki ziemniaczanej wiąże się z potrzebą wykorzystania łatwo dostępnych składników. Ziemniaki, tłuszcz i przyprawy to wszystko, czego potrzeba do przygotowania tego sycącego dania. W bogatszej wersji lub po świniobiciu dodawano również boczek.

Składniki:

  • 1,8 kg ziemniaków (po obraniu),
  • 1 cebula do ziemniaków,
  • 1 laska kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Dodatki:

  • śmietana,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj. Przełóż na sitko i odciśnij z nadmiaru wody.

Ziemniaki to podstawa babki
Ziemniaki to podstawa babki © Pyszności

Krok 2. Kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dorzuć pokrojone w kostkę cebule i usmaż, aż będzie rumiana.

Kiełbasa z boczkiem i cebulą
Kiełbasa z boczkiem i cebulą © Pyszności

Krok 3. Podsmażone mięso z cebulą dodaj do starych ziemniaków. Wbij jajka, wsyp mąkę pszenną, dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Masa na babkę ziemniaczaną
Masa na babkę ziemniaczaną © Pyszności

Krok 4. Blaszkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż ziemniaczaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 1 godzinę i 40 minut.

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana © Pyszności

Krok 5. Gotową babkę podziel na porcje. Serwuj w towarzystwie kwaśnej śmietany i posiekanego szczypiorku. Smacznego!

Masa na babkę ziemniaczaną
Masa na babkę ziemniaczaną © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku