Przyrumieniona skórka i wilgotny ziemniaczany środek. Spróbujesz raz i nie zechcesz już nic innego

Znudziły ci się zwykłe kanapki i sałatki na kolację? Chcesz przygotować coś prostego, ale zarazem bardzo smacznego? Mamy dla ciebie przepis na babkę ziemniaczaną w nieco odmienionej wersji. Rumiana chrupiąca skórka, skrywająca mięciutkie ziemniaczane wnętrze to coś, co na pewno zostanie z tobą na długo.

Babka kartoflana na drożdżachBabka kartoflana na drożdżach
Źródło zdjęć: © Królestwo garów

Babka ziemniaczana, znana również jako rejbak, kugel czy kartoflak, to danie, które często uratuje nas w kryzysowych momentach. Jest tanie, proste w przygotowaniu i niezwykle sycące. To przykład kuchni regionalnej, która rozkochała w sobie cały kraj. Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów" sięgnęła do książki kucharskiej z lat 30. ubiegłego wieku i przygotowała babkę ziemniaczaną w cieście drożdżowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Babka ziemniaczana na drożdżach - przepis

Składniki:

  • 1 kg obranych surowych kartofli,
  • 420 g mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka,
  • 1,5 płaskiej łyżki soli,
  • 170 ml mleka,
  • 17 g suchych drożdży,
  • 1 łyżka masła lub smalcu,
  • bułka tarta do wysypania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Mleko lekko podgrzej i wsyp do niego drożdże. Dodaj cukier, wymieszaj i na kilka minut odstaw.
  2. Do kartofli dodaj mąkę, rozbełtane jajka, wlej mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i wymieszaj ponownie.
  3. Przykryj ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj smalcem i oprósz bułką tartą.
  5. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia. Ciasto posmaruj roztopionym tłuszczem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około godzinę.
  7. Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć. Podałam z sosem z kurkami.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie