Przyrumieniona skórka i wilgotny ziemniaczany środek. Spróbujesz raz i nie zechcesz już nic innego
Znudziły ci się zwykłe kanapki i sałatki na kolację? Chcesz przygotować coś prostego, ale zarazem bardzo smacznego? Mamy dla ciebie przepis na babkę ziemniaczaną w nieco odmienionej wersji. Rumiana chrupiąca skórka, skrywająca mięciutkie ziemniaczane wnętrze to coś, co na pewno zostanie z tobą na długo.
Babka ziemniaczana, znana również jako rejbak, kugel czy kartoflak, to danie, które często uratuje nas w kryzysowych momentach. Jest tanie, proste w przygotowaniu i niezwykle sycące. To przykład kuchni regionalnej, która rozkochała w sobie cały kraj. Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów" sięgnęła do książki kucharskiej z lat 30. ubiegłego wieku i przygotowała babkę ziemniaczaną w cieście drożdżowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat
Babka ziemniaczana na drożdżach - przepis
Składniki:
- 1 kg obranych surowych kartofli,
- 420 g mąki pszennej tortowej,
- 3 jajka,
- 1,5 płaskiej łyżki soli,
- 170 ml mleka,
- 17 g suchych drożdży,
- 1 łyżka masła lub smalcu,
- bułka tarta do wysypania formy.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Mleko lekko podgrzej i wsyp do niego drożdże. Dodaj cukier, wymieszaj i na kilka minut odstaw.
- Do kartofli dodaj mąkę, rozbełtane jajka, wlej mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i wymieszaj ponownie.
- Przykryj ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj smalcem i oprósz bułką tartą.
- Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia. Ciasto posmaruj roztopionym tłuszczem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około godzinę.
- Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć. Podałam z sosem z kurkami.