Przyrumieniona skórka i wilgotny ziemniaczany środek. Spróbujesz raz i nie zechcesz już nic innego

Znudziły ci się zwykłe kanapki i sałatki na kolację? Chcesz przygotować coś prostego, ale zarazem bardzo smacznego? Mamy dla ciebie przepis na babkę ziemniaczaną w nieco odmienionej wersji. Rumiana chrupiąca skórka, skrywająca mięciutkie ziemniaczane wnętrze to coś, co na pewno zostanie z tobą na długo.

Babka kartoflana na drożdżachBabka kartoflana na drożdżach
Źródło zdjęć: © Królestwo garów

Babka ziemniaczana, znana również jako rejbak, kugel czy kartoflak, to danie, które często uratuje nas w kryzysowych momentach. Jest tanie, proste w przygotowaniu i niezwykle sycące. To przykład kuchni regionalnej, która rozkochała w sobie cały kraj. Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów" sięgnęła do książki kucharskiej z lat 30. ubiegłego wieku i przygotowała babkę ziemniaczaną w cieście drożdżowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Babka ziemniaczana na drożdżach - przepis

Składniki:

  • 1 kg obranych surowych kartofli,
  • 420 g mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka,
  • 1,5 płaskiej łyżki soli,
  • 170 ml mleka,
  • 17 g suchych drożdży,
  • 1 łyżka masła lub smalcu,
  • bułka tarta do wysypania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Mleko lekko podgrzej i wsyp do niego drożdże. Dodaj cukier, wymieszaj i na kilka minut odstaw.
  2. Do kartofli dodaj mąkę, rozbełtane jajka, wlej mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i wymieszaj ponownie.
  3. Przykryj ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj smalcem i oprósz bułką tartą.
  5. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia. Ciasto posmaruj roztopionym tłuszczem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około godzinę.
  7. Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć. Podałam z sosem z kurkami.
Wybrane dla Ciebie
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach