PrzepisProste przepisyPrzyrumieniona skórka i wilgotny ziemniaczany środek. Spróbujesz raz i nie zechcesz już nic innego

Przyrumieniona skórka i wilgotny ziemniaczany środek. Spróbujesz raz i nie zechcesz już nic innego

Babka kartoflana na drożdżach
Babka kartoflana na drożdżach
Źródło zdjęć: © Królestwo garów

02.10.2024 12:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Znudziły ci się zwykłe kanapki i sałatki na kolację? Chcesz przygotować coś prostego, ale zarazem bardzo smacznego? Mamy dla ciebie przepis na babkę ziemniaczaną w nieco odmienionej wersji. Rumiana chrupiąca skórka, skrywająca mięciutkie ziemniaczane wnętrze to coś, co na pewno zostanie z tobą na długo.

Babka ziemniaczana, znana również jako rejbak, kugel czy kartoflak, to danie, które często uratuje nas w kryzysowych momentach. Jest tanie, proste w przygotowaniu i niezwykle sycące. To przykład kuchni regionalnej, która rozkochała w sobie cały kraj. Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów" sięgnęła do książki kucharskiej z lat 30. ubiegłego wieku i przygotowała babkę ziemniaczaną w cieście drożdżowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana na drożdżach - przepis

Składniki:

  • 1 kg obranych surowych kartofli,
  • 420 g mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka,
  • 1,5 płaskiej łyżki soli,
  • 170 ml mleka,
  • 17 g suchych drożdży,
  • 1 łyżka masła lub smalcu,
  • bułka tarta do wysypania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Mleko lekko podgrzej i wsyp do niego drożdże. Dodaj cukier, wymieszaj i na kilka minut odstaw.
  2. Do kartofli dodaj mąkę, rozbełtane jajka, wlej mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i wymieszaj ponownie.
  3. Przykryj ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj smalcem i oprósz bułką tartą.
  5. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia. Ciasto posmaruj roztopionym tłuszczem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około godzinę.
  7. Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć. Podałam z sosem z kurkami.
ziemniakibabka ziemniaczanaprzepis