Przyrumieniona skórka i wilgotny ziemniaczany środek. Spróbujesz raz i nie zechcesz już nic innego

Znudziły ci się zwykłe kanapki i sałatki na kolację? Chcesz przygotować coś prostego, ale zarazem bardzo smacznego? Mamy dla ciebie przepis na babkę ziemniaczaną w nieco odmienionej wersji. Rumiana chrupiąca skórka, skrywająca mięciutkie ziemniaczane wnętrze to coś, co na pewno zostanie z tobą na długo.

Babka kartoflana na drożdżachBabka kartoflana na drożdżach
Źródło zdjęć: © Królestwo garów

Babka ziemniaczana, znana również jako rejbak, kugel czy kartoflak, to danie, które często uratuje nas w kryzysowych momentach. Jest tanie, proste w przygotowaniu i niezwykle sycące. To przykład kuchni regionalnej, która rozkochała w sobie cały kraj. Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów" sięgnęła do książki kucharskiej z lat 30. ubiegłego wieku i przygotowała babkę ziemniaczaną w cieście drożdżowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Babka ziemniaczana na drożdżach - przepis

Składniki:

  • 1 kg obranych surowych kartofli,
  • 420 g mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka,
  • 1,5 płaskiej łyżki soli,
  • 170 ml mleka,
  • 17 g suchych drożdży,
  • 1 łyżka masła lub smalcu,
  • bułka tarta do wysypania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Mleko lekko podgrzej i wsyp do niego drożdże. Dodaj cukier, wymieszaj i na kilka minut odstaw.
  2. Do kartofli dodaj mąkę, rozbełtane jajka, wlej mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i wymieszaj ponownie.
  3. Przykryj ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj smalcem i oprósz bułką tartą.
  5. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia. Ciasto posmaruj roztopionym tłuszczem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około godzinę.
  7. Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć. Podałam z sosem z kurkami.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny