NewsyJadł 24 jajka dziennie. Oto co się stało z jego cholesterolem po miesiącu

Jadł 24 jajka dziennie. Oto co się stało z jego cholesterolem po miesiącu

Jak spożycie jaj wpływa na poziom cholesterolu  we krwi?
Jak spożycie jaj wpływa na poziom cholesterolu we krwi?
Źródło zdjęć: © Canva | yipengge

30.09.2024 14:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jedni polecają, kolejni przestrzegają. Trudno obecnie o consensus, jeśli chodzi obecność jajek w diecie. Narosło wokół nich wiele kontrowersji, a ta najczęściej powtarzana dotyczy negatywnego wpływu spożywania jajek na stężenie cholesterolu we krwi. Czy jednak rzeczywiście jest się czego obawiać? Pewien młody naukowiec postanowił sprawdzić na samym sobie, jak zwiększone spożycie jajek wpłynie na jego profil lipidowy.

Nick Norwitz w 2020 r. uzyskał doktorat na Uniwersytecie Oksfordzkim, a obecnie jest studentem medycyny w Harvard Medical School. W ostatnim czasie na swoim kanale na YouTubie udostępnił wideo, w którym przedstawił wyniki "jajecznego" eksperymentu. Eksperyment ten przeprowadził sam na sobie, a polegał na jedzeniu 24 jaj dziennie. Wyniki mogą zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zjadł ponad 700 jajek w miesiąc. Oto skutki

Dr Nick Norwitz jadł 24 jajka dziennie przez 30 dni, co daje ponad 720 jajek na przestrzeni całego miesiąca. Jak sam wyliczył, to 133 200 mg cholesterolu. Oznacza to, że specjalista zwiększył podaż cholesterolu w diecie pięciokrotnie. Założył jednak, że doświadczenie to nie wpłynie negatywnie na wysokość cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterol) w jego krwi.

Okazało się, że po dwóch tygodniach poziom złego cholesterolu rzeczywiście nie zwiększył się, a nawet spadł o 2 proc., z kolei po miesiącu spadek okazał się jeszcze większy, bo sięgający 18 proc. Dr Norwitz był jednocześnie na diecie niskowęglowodanowej.

Jak dużo jajek można jeść dziennie?
Jak dużo jajek można jeść dziennie? © Canva | mufidpwt

Jak dużo jajek można jeść?

Według Światowej Organizacji Zdrowia powinno się spożywać do 10 jajek tygodniowo, z kolei amerykańskie stowarzyszenie kardiologów stoi na stanowisku, że zdrowy człowiek powinien spożywać od 7 do nawet 14 sztuk tygodniowo.

Wyniki przedstawione przez dra Norwitza poniekąd potwierdzają badania opublikowane w 2016 r. Naukowcy w Kuopio (Finlandia) obserwowali ponad 1000 zdrowych mężczyzn w średnim wieku przez ponad 20 lat. Na początku badania (w latach 80.) mężczyźni wypełniali szczegółowe zapisy swoich nawyków żywieniowych. Po przeanalizowaniu zebranych na przestrzeni dwóch dekad danych badacze nie znaleźli związku między spożyciem jaj a chorobami serca. Nie było również związku między cholesterolem w diecie a miażdżycą tętnic szyjnych.

Kolejne badania sugerują, że osoby, które uwzględniają w diecie częste spożycie jaj, mają większe, mniej gęste cząsteczki cholesterolu LDL zatykające tętnice. Takie "puszyste" cząsteczki rzadziej przyczyniają się do powstawania blaszek miażdżycowych w tętnicach. Inne badania wykazują, że spożywanie jaj podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, zmniejsza stan zapalny i poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi.