PoradyUgotowałeś zbyt dużo ziemniaków na obiad? Nie wyrzucaj, zrób z nich inne danie

Ugotowałeś zbyt dużo ziemniaków na obiad? Nie wyrzucaj, zrób z nich inne danie

Ziemniaki ugotowane w garnku, rozgniecione tłuczkiem
Ziemniaki ugotowane w garnku, rozgniecione tłuczkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hanna

30.09.2024 14:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każdemu z nas zdarza się ugotować za dużo ziemniaków na obiad. Jeśli nie zjemy wszystkich od razu po ugotowaniu, to zazwyczaj ich nie odgrzewamy, ponieważ nie smakują najlepiej. Nadmiar ziemniaków to jednak nic straconego – zamiast wyrzucać nadwyżkę do kosza, można je zamrozić albo przygotować z nich inne danie. Do czego można wykorzystać ugotowane kartofle?

Niepozorny ziemniak bogactwem witamin

Ziemniak jest bardzo popularnym warzywem w polskiej kuchni. Doceniany jest za zawartość cennych składników — bogaty jest w witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP) oraz minerały — szczególnie w potas, regulujący ciśnienie krwi i równowagę płynów w organizmie, a także magnez i żelazo. Ma także dużą ilość błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i nerwowego. Duża zawartość skrobi w ziemniakach powoduje, że potrawy z nich sporządzane dają uczucie sytości na długi czas. Zawierają około 80 kcal w 100 gramach, ale ich indeks glikemiczny jest uznawany za wysoki (IG = 70).

Ziemniaki są tak uniwersalne, że można przyrządzić je na tysiące rozmaitych sposobów. Najczęściej gotuje się je w wodzie, piecze w piekarniku czy smaży z nich frytki. Chętnie spożywane są też ziemniaki z ogniska. Jada się je jako dodatek do zup, sałatek i dań głównych. Warto je regularnie spożywać, a także przyrządzać z nich ziemniaczane potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nadmiar ziemniaków - co można z nich zrobić?

Zacznijmy od tego, ile i w jaki sposób można przechowywać ugotowane ziemniaki. Ugotowane, pieczone lub w formie purée mogą spędzić w lodówce do trzech dni, zaś w zamrażarce nawet kilka miesięcy.

Mrożenie nie jest jednak jedynym sposobem, by nie zmarnować już przyrządzonych kartofli. Jest wiele potraw, dla których mogą być świetną bazą. Jakie dania można zrobić?

1. Placki ziemniaczane

Pierwszą propozycją na dobre wykorzystanie ugotowanych ziemniaków jest zrobienie z nich placków ziemniaczanych. Placki mają prosty skład — wystarczy połączyć starte na tarce ziemniaki z jajkiem, mąką i przyprawami (sól i pieprz). Składniki należy dobrze wymieszać, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Doskonale smakują w połączeniu ze śmietaną i jogurtem, a także z gulaszem lub warzywami.

2. Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to kolejny pomysł na nadmiar ugotowanych ziemniaków. Zapiekanka najlepiej smakuje w połączeniu z różnorodnymi warzywami, pieczarkami i dodatkiem boczku oraz cebulki. Całość dopełnia ser żółty i przyprawy. Do zapiekanki należy pokroić ziemniaki w grube plastry i poukładać je naprzemiennie z warzywami w naczyniu żaroodpornym, nasmarowanym wcześniej tłuszczem. Całość posypuje się serem i piecze około 30 minut.

3. Kopytka

Kopytka to zdecydowanie najczęściej przyrządzane danie z ziemniaków. Te pyszne, gotowane kluski są doskonałym pomysłem na prosty i szybki obiad. Jedzone są na wiele sposobów. Niektórzy preferują je w połączeniu z mięsem, sosem, jogurtem, a niektórzy tylko z dodatkiem rozpuszczonego masła lub z bułką tartą. Kluczowym składnikiem kopytek są oczywiście ugotowane ziemniaki, mąka tortowa, jajko oraz niewielka ilość soli. Przydaje się praska do ziemniaków albo maszynka do mielenia.

4. Kopytka z serem

Alternatywą dla tradycyjnych kopytek są kopytka z białym serem. Do ziemniaków i sera wystarczy dodać mąkę, jajko i sól. Całość trzeba zagnieść w jedną zwięzłą masę, podzielić ją na części i uformować wałek. Tak przygotowany wałek kroimy na mniejsze części, które wrzucamy do osolonej, wrzącej wody.

Kopytka będą idealne za każdym razem. Kluczowa jest odpowiednia mąka
Kopytka będą idealne za każdym razem. Kluczowa jest odpowiednia mąka© Adobe Stock

5. Pyzy ziemniaczane

Innym pomysłem na ziemniaczane danie są pyzy. Pyzy ziemniaczane są uznawane za tradycyjne polskie kluski; mają kształt dużych kulek, które podaje się z różnymi dodatkami. Doskonale smakują z podsmażoną cebulką, a także z sosem pieczarkowym lub mięsnym. By przygotować pyzy, należy ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce, połączyć z mąką, jajkiem oraz przyprawami (solą, pieprzem i ulubionymi ziołami). Z powstałej masy formuje się okrągłe pyzy i gotuje na parze.

6. Sałatka ziemniaczana

Sałatka z ziemniakami to kolejna dobra propozycja, która sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub oddzielna przekąska. Pokrojone w kostkę ziemniaki najlepiej połączyć z ogórkami kiszonymi, jajkiem, groszkiem konserwowym, kukurydzą i szynką. Całość należy doprawić przyprawami i majonezem.

7. Kotlety ziemniaczane

Pomysł na kotlety ziemniaczane jest doskonałą propozycją dla wegetarian i wegan. Świetnie komponują się z sosem pieczarkowym, pomidorowym lub surówkami. Ich przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Wystarczy ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać mąkę, cebulę, czosnek, pieprz, sól i zioła dla smaku. Następnie uformować kształt kotleta, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć każdy z nich z obu stron do czasu, aż się zarumieni.

8. Gnocchi

Smaczne i proste do zrobienia, włoskiego pochodzenia gnocchi uchroni nadmiar gotowanych ziemniaków przed wylądowaniem w koszu. Te przypominające kopytka kluseczki przygotowuje się z ziemniaków, mąki (np. durum), jajek i soli. Można podawać je na wiele sposobów, również w wersji na słodko z dodatkiem śmietany i cukru.

ziemniakizero wasteporady kulinarne