PrzepisDania bezmięsneW piątki robię kotlety z bobu i ziemniaków. Nikt nie zatęskni za mielonym

W piątki robię kotlety z bobu i ziemniaków. Nikt nie zatęskni za mielonym

Kiedy zaczyna się sezon na bób, staram się w pełni wykorzystać ten czas, nie tylko gotując go i podając z koperkiem i masłem, ale również przygotowując pyszne kotlety. To prosty i smaczny przepis na pyszny obiad, którym naje się cała rodzina.

Kotlety z bobem - Pyszności
Kotlety z bobem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.07.2024 11:02

Kiedy na straganie dostrzegę woreczek z zielonym, jędrnym bobem, nie wyobrażam sobie nie kupić przynajmniej jednej porcji. Sezon jest dość krótki, więc trochę na zapas staram się najeść tym warzywem, licząc, że szybko za nim nie zatęsknię. Króluje przede wszystkim gotowany bób z dodatkiem masła, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli, jednak to warzywo skrywa w sobie jeszcze większy potencjał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z bobu i ziemniaków - wegetariański obiad

Bób jest bogaty w białko roślinne, które doskonale uzupełniają węglowodany z ziemniaków. Jak na strączek przystało, ma również znaczną ilość błonnika. Dzięki temu kotlety są sycące i zapewniają energię na długo. Bób nadaje im charakterystyczny, lekko słodkawy smak, który doskonale komponuje się z ziemniakami. Warto jest dzień wcześniej na obiad ugotować dodatkową porcję pyr, którą później wykorzystać można do przygotowania kotletów z bobem. Dzięki temu znacząco skraca się czas przygotowania posiłku.

Jak przygotować smaczny bób?
Jak przygotować smaczny bób? © Pixabay

Możesz je podać jako danie główne z ulubionymi dodatkami, jak surówka czy sos, lub jako przekąskę. Smakują tak dobrze, że nikt nie zatęskni za klasycznym mielonym. To lekki smak lata zamknięty w wegetariańskich kotletach.

Przepis na wegetariańskie kotlety

Ten przepis to dowód na to, że kuchnia wegetariańska może zdecydowanie zachwycać smakiem. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki tak jak w tym przepisie na kotlety z bobu i ziemniaków.

Składniki:

  • 500 g świeżego bobu,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • 5 łyżek startego żółtego sera.

Przygotowanie:

  1. Ugotowany bób obierz ze skórki. Ziemniaki ugotuj i obierz. Warzywa przeciśnij przez praskę.
  2. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Do miski z rozgniecionym bobem i ziemniakami dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, jajko, bułkę tartą i starty ser.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Z powstałej masy zrób kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  6. Na rozgrzanym oleju smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Gotowe kotlety serwuj z ulubioną surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie