PoradyKoniec z nudną bułką tartą. Teraz szefowie kuchni robią inaczej panierki

Koniec z nudną bułką tartą. Teraz szefowie kuchni robią inaczej panierki

Panierka to nieodłączny element wielu potraw. Jej chrupiąca struktura dodaje mięsu wyjątkowej konsystencji, czyniąc je jeszcze bardziej apetycznym. Właśnie taki rodzaj panierki mamy zamiar ci pokazać. Co ciekawe, nie jest ona wykonana z tradycyjnej bułki tartej, ale z pewnego bardzo zdrowego produktu.

Panierka z bułki tartej? To już przeżytek!
Panierka z bułki tartej? To już przeżytek!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | helivideo

17.07.2024 08:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety schabowe to potrawa, którą jedliśmy niezliczoną ilość razy. Dzięki temu możemy z pełnym przekonaniem stwierdzić, że to właśnie panierka odgrywa kluczową rolę w smaku tej potrawy. Naszym zdaniem, im jest bardziej chrupiąca, tym lepiej. Aby uzyskać taki efekt, zamiast tradycyjnej mąki i bułki tartej, proponujemy zastosować... płatki owsiane. Brzmi szalenie? Może i tak, ale tylko do momentu, kiedy nie spróbujesz pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierka z płatków owsianych

Zastanawiasz się, jak to zrobić? Na pewno nie zdziwi cię fakt, że zastosowanie płatków owsianych jako panierki do kotletów jest banalnie proste. Kotlety schabowe to tylko jeden z wielu przykładów. Płatki owsiane doskonale pokryją również filety z kurczaka, nuggetsy czy rybę. Wystarczy spróbować, a sam się przekonasz.

Panierka z płatków owsianych może być przygotowana na dwa różne sposoby. Niektórzy używają całych płatków, co nadaje potrawie ciekawą chrupkość i sprawia, że kotlety wyglądają imponująco. Inni wolą zmielić płatki w blenderze, stawiając na delikatność. Oczywiście, przed obtoczeniem kotletów w płatkach, trzeba je najpierw zanurzyć w roztrzepanym jajku.

Co zrobić, żeby panierka była chrupiąca? Myśl niestandardowo!
Co zrobić, żeby panierka była chrupiąca? Myśl niestandardowo!© Canva | KPS

Inne pomysły na chrupiącą panierkę

Zastępowanie tradycyjnych składników panierki, takich jak mąka i bułka tarta, stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Takie wariacje można spotkać nie tylko w restauracjach czy hotelach, ale także w domach polskich gospodyń. Niektórzy używają do tego mielonych orzechów włoskich, inni — mniej zdrowych, śniadaniowych płatków kukurydzianych. To wszystko ciekawe pomysły, ale nie jedyne. Co jeszcze można użyć jako panierki?

  • Siemię lniane. Ten niezwykle zdrowy składnik doskonale sprawdzi się jako panierka do kurczaka czy schabu.
  • Sezam. Ziarna sezamu dość szybko się przypalają, dlatego smażąc kotlety ze stworzoną z nich panierką, musisz być bardzo uważny. Niektórzy mieszają sezam z bułką tartą. To też dobry sposób!
  • Parmezan. Idealny dla miłośników serów, ciekawych doznań kulinarnych i mocnego smaku umami. Tarty parmezan nie sprawdzi się jednak samodzielnie i musisz go połączyć z innym składnikiem panierki.