Koniec z nudną bułką tartą. Teraz szefowie kuchni robią inaczej panierki

Panierka to nieodłączny element wielu potraw. Jej chrupiąca struktura dodaje mięsu wyjątkowej konsystencji, czyniąc je jeszcze bardziej apetycznym. Właśnie taki rodzaj panierki mamy zamiar ci pokazać. Co ciekawe, nie jest ona wykonana z tradycyjnej bułki tartej, ale z pewnego bardzo zdrowego produktu.

Panierka z bułki tartej? To już przeżytek!Panierka z bułki tartej? To już przeżytek!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | helivideo

Kotlety schabowe to potrawa, którą jedliśmy niezliczoną ilość razy. Dzięki temu możemy z pełnym przekonaniem stwierdzić, że to właśnie panierka odgrywa kluczową rolę w smaku tej potrawy. Naszym zdaniem, im jest bardziej chrupiąca, tym lepiej. Aby uzyskać taki efekt, zamiast tradycyjnej mąki i bułki tartej, proponujemy zastosować... płatki owsiane. Brzmi szalenie? Może i tak, ale tylko do momentu, kiedy nie spróbujesz pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Panierka z płatków owsianych

Zastanawiasz się, jak to zrobić? Na pewno nie zdziwi cię fakt, że zastosowanie płatków owsianych jako panierki do kotletów jest banalnie proste. Kotlety schabowe to tylko jeden z wielu przykładów. Płatki owsiane doskonale pokryją również filety z kurczaka, nuggetsy czy rybę. Wystarczy spróbować, a sam się przekonasz.

Panierka z płatków owsianych może być przygotowana na dwa różne sposoby. Niektórzy używają całych płatków, co nadaje potrawie ciekawą chrupkość i sprawia, że kotlety wyglądają imponująco. Inni wolą zmielić płatki w blenderze, stawiając na delikatność. Oczywiście, przed obtoczeniem kotletów w płatkach, trzeba je najpierw zanurzyć w roztrzepanym jajku.

Co zrobić, żeby panierka była chrupiąca? Myśl niestandardowo!
Co zrobić, żeby panierka była chrupiąca? Myśl niestandardowo! © Canva | KPS

Inne pomysły na chrupiącą panierkę

Zastępowanie tradycyjnych składników panierki, takich jak mąka i bułka tarta, stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Takie wariacje można spotkać nie tylko w restauracjach czy hotelach, ale także w domach polskich gospodyń. Niektórzy używają do tego mielonych orzechów włoskich, inni — mniej zdrowych, śniadaniowych płatków kukurydzianych. To wszystko ciekawe pomysły, ale nie jedyne. Co jeszcze można użyć jako panierki?

  • Siemię lniane. Ten niezwykle zdrowy składnik doskonale sprawdzi się jako panierka do kurczaka czy schabu.
  • Sezam. Ziarna sezamu dość szybko się przypalają, dlatego smażąc kotlety ze stworzoną z nich panierką, musisz być bardzo uważny. Niektórzy mieszają sezam z bułką tartą. To też dobry sposób!
  • Parmezan. Idealny dla miłośników serów, ciekawych doznań kulinarnych i mocnego smaku umami. Tarty parmezan nie sprawdzi się jednak samodzielnie i musisz go połączyć z innym składnikiem panierki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem