Ani coleslaw, ani mizeria. Teraz na stołach króluje surówka pielgrzyma

Lato w pełni, a wraz z nim czas na lekkie, orzeźwiające potrawy. Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i chrupiącą sałatkę, idealną na dodatek do obiadu lub lunchu? Mamy dla ciebie propozycję, która z pewnością cię zachwyci – surówkę pielgrzyma!

Ani coleslaw, ani mizeria. Teraz na stołach króluje surówka pielgrzymaAni coleslaw, ani mizeria. Teraz na stołach króluje surówka pielgrzyma
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DROFA
Marcin Michałowski

Poszukujesz pomysłu na szybką, smaczną i chrupiącą sałatkę? Przedstawiamy surówkę pielgrzyma – nowy hit, który podbije twoje kubki smakowe. W jej skład wchodzą biała kapusta, ogórek i rzodkiewka, a całość dopełniają aromatyczne przyprawy i kremowy jogurt grecki. To idealne danie, które sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska na lunch. Surówka pielgrzyma to lekka, pyszna i zdrowa kompozycja, która z pewnością zagości na stałe w twoim menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Przepis na surówkę pielgrzyma

Składniki:

  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • pół główki białej kapusty,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • pęczek rzodkiewek,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj i umieść w misce. Dodaj około pół łyżeczki soli, wymieszaj i krótko ugniataj ręką. Odstaw na chwilę, aby puściła sok.
  2. Ogórki i rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Koperek posiekaj.
  3. Odciśnij sok z kapusty i przełóż ją do miski z ogórkami, rzodkiewką i koperkiem.
  4. Dodaj jogurt grecki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Surówkę pielgrzyma podawaj od razu po przygotowaniu.

Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych surówek, takich jak coleslaw czy mizeria, surówka pielgrzyma to świetny wybór. Jej świeży, chrupiący smak i bogactwo witamin z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Dodaj ją do swojego repertuaru kulinarnego i ciesz się zdrowiem oraz smakiem na co dzień!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem