Tego nie łącz z bobem. Brzuch jak balon to tylko początek problemów
Bób to pyszne i zdrowe warzywo, ale serwowanie go z niektórymi produktami może potęgować problemy trawienne, które zwykle pojawiają się po spożyciu strączków. Dowiedz się, jakich połączeń unikać, aby cieszyć się smakiem bobu bez nieprzyjemnych dolegliwości.
07.06.2024 | aktual.: 15.07.2024 12:58
Bób, podobnie jak inne warzywa strączkowe, jest niestety znany z tego, że może wywoływać wzdęcia. Głównym tego powodem są oligosacharydy obecne w nasionach bobu, które nie są trawione w naszym przewodzie pokarmowym i ulegają fermentacji pod wpływem bakterii flory jelitowej, czego efektem są gazy i wzdęcia. Dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio przygotować bób do spożycia oraz wiedzieć, z jakimi produktami go nie łączyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Produkty, których należy unikać w połączeniu z bobem
Chcąc uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych, warto wiedzieć, z jakimi produktami nie należy łączyć bobu. Na pierwszym miejscu są produkty wysokobłonnikowe, takie jak inne warzywa strączkowe (ciecierzyca, soczewica, groch) oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Tego typu żywność dodatkowo obciąża nasz układ trawienny, co może potęgować wzdęcia.
Napoje gazowane i alkohol również nie są najlepszymi towarzyszami bobu. Gazowane napoje wprowadzają do naszych jelit dodatkową ilość gazu, zwiększając ryzyko wzdęć. Alkohol z kolei może podrażniać błonę śluzową żołądka, co także przyczynia się do problemów trawiennych. Lepiej wybierać niegazowaną wodę lub ziołowe napary.
Unikajmy też łączenia bobu z tłustymi mięsami i wyrobami przetworzonymi, tj. wędlinami czy kiełbasą. Nie najlepszym pomysłem jest serwowanie bobu z sosami na bazie śmietany, dodatkami smażonymi na głębokim tłuszczu, grzybami oraz potrawami pikantnymi.
Bezpieczne połączenia z bobem
Bób warto łączyć go z produktami, które są lekkostrawne i wspomagają trawienie. Wśród takich produktów znajdują się przede wszystkim zielone warzywa liściaste, takie jak sałaty, szpinak czy jarmuż. Warzywa te są bogate w substancje, które ułatwiają trawienie, a dodatkowo dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i minerałów.
Chude białka, na przykład kurczak czy indyk, również mogą być dobrym towarzystwem dla bobu. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej wartości odżywczej pomagają one neutralizować potencjalne skutki spożywania warzyw strączkowych. Lekki sos jogurtowy lub oliwa z oliwek zamiast tłustych dressingów również będzie korzystnym wyborem.