Tego nie łącz z bobem. Brzuch jak balon to tylko początek problemów

Bób to pyszne i zdrowe warzywo, ale serwowanie go z niektórymi produktami może potęgować problemy trawienne, które zwykle pojawiają się po spożyciu strączków. Dowiedz się, jakich połączeń unikać, aby cieszyć się smakiem bobu bez nieprzyjemnych dolegliwości.

Z czym nie łączyć bobu?Z czym nie łączyć bobu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bób, podobnie jak inne warzywa strączkowe, jest niestety znany z tego, że może wywoływać wzdęcia. Głównym tego powodem są oligosacharydy obecne w nasionach bobu, które nie są trawione w naszym przewodzie pokarmowym i ulegają fermentacji pod wpływem bakterii flory jelitowej, czego efektem są gazy i wzdęcia. Dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio przygotować bób do spożycia oraz wiedzieć, z jakimi produktami go nie łączyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Produkty, których należy unikać w połączeniu z bobem

Chcąc uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych, warto wiedzieć, z jakimi produktami nie należy łączyć bobu. Na pierwszym miejscu są produkty wysokobłonnikowe, takie jak inne warzywa strączkowe (ciecierzyca, soczewica, groch) oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Tego typu żywność dodatkowo obciąża nasz układ trawienny, co może potęgować wzdęcia.

Napoje gazowane i alkohol również nie są najlepszymi towarzyszami bobu. Gazowane napoje wprowadzają do naszych jelit dodatkową ilość gazu, zwiększając ryzyko wzdęć. Alkohol z kolei może podrażniać błonę śluzową żołądka, co także przyczynia się do problemów trawiennych. Lepiej wybierać niegazowaną wodę lub ziołowe napary.

Unikajmy też łączenia bobu z tłustymi mięsami i wyrobami przetworzonymi, tj. wędlinami czy kiełbasą. Nie najlepszym pomysłem jest serwowanie bobu z sosami na bazie śmietany, dodatkami smażonymi na głębokim tłuszczu, grzybami oraz potrawami pikantnymi.

Z czym nie łączyć bobu?
Z czym nie łączyć bobu? © Pixabay

Bezpieczne połączenia z bobem

Bób warto łączyć go z produktami, które są lekkostrawne i wspomagają trawienie. Wśród takich produktów znajdują się przede wszystkim zielone warzywa liściaste, takie jak sałaty, szpinak czy jarmuż. Warzywa te są bogate w substancje, które ułatwiają trawienie, a dodatkowo dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i minerałów.

Chude białka, na przykład kurczak czy indyk, również mogą być dobrym towarzystwem dla bobu. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej wartości odżywczej pomagają one neutralizować potencjalne skutki spożywania warzyw strączkowych. Lekki sos jogurtowy lub oliwa z oliwek zamiast tłustych dressingów również będzie korzystnym wyborem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem