Słodkie strąki podaję z parmezanem. Z talerza znikają w mgnieniu oka

Zastanawiasz się, jak zrobić groszek cukrowy do obiadu? Nic prostszego. Jestem ogromną fanką słodkich strąków i nie wyobrażam sobie lata bez ich soczystej zieleni na talerzu. Jednak zamiast z masłem i bułką tartą groszek cukrowy coraz częściej podaję pod pierzynką z parmezanu z dodatkiem odświeżających ziół. Koniecznie sprawdź ten przepis. I nie przegap sezonu na nasze słodkie złoto.

Groszek cukrowy na ciepło Groszek cukrowy na ciepło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W sklepach i na straganach już za chwilę (a przy odrobinie szczęścia może nawet teraz) kupimy soczysty, chrupiący i przyjemnie słodki groszek cukrowy. Jednak nie tylko słodycz jest jego atutem. Groszek cukrowy możemy jeść z całym strąkiem, co daje nam szerokie pole do kulinarnego popisu. A sam kolor... bajka. Nie może go zabraknąć na twoim talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Jak zrobić groszek cukrowy do obiadu?

Groszek cukrowy jada się zwykle na surowo, ale nadaje się też do gotowania czy smażenia. Można dorzucać go do sałatek, kanapek lub stosować jako dodatek do obiadu czy zup. Ale groszek cukrowy można przygotować tak, że zagra wspaniałą rolę pierwszoplanową. I to nie tylko w postaci smażonej na maśle z bułką tartą.

Ten przepis jest nie mniej łatwy, a efekt piorunujący. Odrobina czosnku, kilka kropel oliwy, bukiet wspaniałych świeżych ziół oraz delikatna pierzynka parmezanu - to właśnie te składniki wynoszą tak prosty składnik, jakim jest cukrowy groszek, na wyżyny. Przygotuj zielone strąki na ciepło, a twoim bliskim opadną szczęki. Zapisz sobie ten przepis.

Groszek cukrowy
Groszek cukrowy © Pixabay

Groszek cukrowy na ciepło w ziołach z parmezanem. Przepis

Składniki:

  • 400 g groszku cukrowego,
  • 100 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek oliwy,
  • sól i grubo mielony pieprz,
  • świeże zioła - najlepiej bazylia i koperek.

Przygotowanie:

  1. Strączki groszku cukrowego umyj, a następnie wrzuć do gorącej wody na dwie minuty (wody nie powinno być dużo - na tyle, by przykryła strączki; do wody możesz dodać odrobinę soli i opcjonalnie cukru).
  2. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy. Na oliwie lekko podsmaż zielone strąki zielonego groszku (3-4 minuty), pod koniec dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Podsmażone warzywo przełóż na talerze, posp drobno posiekanymi ziołami oraz parmezanem. Podawaj z grzanką lub młodymi ziemniaczkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy