Słodkie strąki podaję z parmezanem. Z talerza znikają w mgnieniu oka

Zastanawiasz się, jak zrobić groszek cukrowy do obiadu? Nic prostszego. Jestem ogromną fanką słodkich strąków i nie wyobrażam sobie lata bez ich soczystej zieleni na talerzu. Jednak zamiast z masłem i bułką tartą groszek cukrowy coraz częściej podaję pod pierzynką z parmezanu z dodatkiem odświeżających ziół. Koniecznie sprawdź ten przepis. I nie przegap sezonu na nasze słodkie złoto.

Groszek cukrowy na ciepło Groszek cukrowy na ciepło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W sklepach i na straganach już za chwilę (a przy odrobinie szczęścia może nawet teraz) kupimy soczysty, chrupiący i przyjemnie słodki groszek cukrowy. Jednak nie tylko słodycz jest jego atutem. Groszek cukrowy możemy jeść z całym strąkiem, co daje nam szerokie pole do kulinarnego popisu. A sam kolor... bajka. Nie może go zabraknąć na twoim talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Jak zrobić groszek cukrowy do obiadu?

Groszek cukrowy jada się zwykle na surowo, ale nadaje się też do gotowania czy smażenia. Można dorzucać go do sałatek, kanapek lub stosować jako dodatek do obiadu czy zup. Ale groszek cukrowy można przygotować tak, że zagra wspaniałą rolę pierwszoplanową. I to nie tylko w postaci smażonej na maśle z bułką tartą.

Ten przepis jest nie mniej łatwy, a efekt piorunujący. Odrobina czosnku, kilka kropel oliwy, bukiet wspaniałych świeżych ziół oraz delikatna pierzynka parmezanu - to właśnie te składniki wynoszą tak prosty składnik, jakim jest cukrowy groszek, na wyżyny. Przygotuj zielone strąki na ciepło, a twoim bliskim opadną szczęki. Zapisz sobie ten przepis.

Groszek cukrowy
Groszek cukrowy © Pixabay

Groszek cukrowy na ciepło w ziołach z parmezanem. Przepis

Składniki:

  • 400 g groszku cukrowego,
  • 100 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek oliwy,
  • sól i grubo mielony pieprz,
  • świeże zioła - najlepiej bazylia i koperek.

Przygotowanie:

  1. Strączki groszku cukrowego umyj, a następnie wrzuć do gorącej wody na dwie minuty (wody nie powinno być dużo - na tyle, by przykryła strączki; do wody możesz dodać odrobinę soli i opcjonalnie cukru).
  2. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy. Na oliwie lekko podsmaż zielone strąki zielonego groszku (3-4 minuty), pod koniec dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Podsmażone warzywo przełóż na talerze, posp drobno posiekanymi ziołami oraz parmezanem. Podawaj z grzanką lub młodymi ziemniaczkami.
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀