Zaraz rusza sezon na zielone kulki mocy. Często mylone są z innym warzywem

Soczysty, chrupiący i słodki groszek cukrowy wkrótce pojawi się w sklepach i na straganach. To świetny dodatek wielu dań, jednak najlepiej smakuje jedzony na surowo, razem ze strąkiem. Ale uwaga! Bywa mylony z innym warzywem.

Wkrótce rozpocznie się sezon na groszek cukrowyWkrótce rozpocznie się sezon na groszek cukrowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na przełomie czerwca i lipca powinien pojawić się wyczekiwany przez wielu słodziutki groszek cukrowy. Warto się nim zainteresować nie tylko ze względu na smak i piękny kolor, ale właściwości zdrowotne. Dla wielu osób groszek cukrowy jest tym samym co groszek zielony, a to spory błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki są tak dobre, że znikają ze stołu w ciągu 5 minut

Groszek cukrowy a groszek zielony. Czym się różnią?

Są podobne z wyglądu, ale jednak groszek cukrowy i groszek zielony to nie to samo. W uproszczeniu groszek zielony to jeszcze niedojrzałe, młode ziarno grochu siewnego łuskowego, natomiast groszek cukrowy to młoda odmiana grochu siewnego cukrowego.

Groszek to ziarno młode, zielone, a groch to ziarno dojrzałe i wysuszone. Groszek możemy więc jeść na surowo. W przypadku groszku zielonego zjadamy tylko nasiona, natomiast groszek cukrowy można jeść z całym strąkiem (ponieważ nie ma wyściółki pergaminowej w wewnętrznej części strąka). Groszek zielony jest nieco mdły w smaku, natomiast cukrowa odmiana, jak nazwa wskazuje, ma słodki, przyjemny smak (ale mniej kalorii niż zielony).

Groszek cukrowy można dorzucać do sałatek, kanapek, jako dodatek do obiadu czy zup. Nadaje się również do gotowania czy smażenia. Dla wielu smakiem lata są podsmażane strąki na maśle z bułką tartą.

Groszek cukrowy nie posiada pergaminowej wyściółki wewnątrz strąka
Groszek cukrowy nie posiada pergaminowej wyściółki wewnątrz strąka © Canva | homydesign

Czy groszek cukrowy jest zdrowy?

Groszek cukrowy zawiera potas, który ma korzystny wpływ na pracę serca oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Jest także bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, takich jak B1, B2, B3, B5, B6 oraz B9. Są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Groszek cukrowy zawiera także witaminę A i E, które są niezbędne dla utrzymania zdrowej skóry i włosów, a więc są źródłem naszej urody.

Groszek cukrowy jest również bogaty w luteinę, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Zawiera także sporo białka, a także węglowodany złożone, które pomagają utrzymać poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie przez długi czas.

Groszek cukrowy to także źródło wielu cennych minerałów, takich jak magnez, żelazo, fosfor, wapń oraz cynk, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest też bogaty w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego, krążenia, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇