Zaraz rusza sezon na zielone kulki mocy. Często mylone są z innym warzywem

Soczysty, chrupiący i słodki groszek cukrowy wkrótce pojawi się w sklepach i na straganach. To świetny dodatek wielu dań, jednak najlepiej smakuje jedzony na surowo, razem ze strąkiem. Ale uwaga! Bywa mylony z innym warzywem.

Wkrótce rozpocznie się sezon na groszek cukrowyWkrótce rozpocznie się sezon na groszek cukrowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na przełomie czerwca i lipca powinien pojawić się wyczekiwany przez wielu słodziutki groszek cukrowy. Warto się nim zainteresować nie tylko ze względu na smak i piękny kolor, ale właściwości zdrowotne. Dla wielu osób groszek cukrowy jest tym samym co groszek zielony, a to spory błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki są tak dobre, że znikają ze stołu w ciągu 5 minut

Groszek cukrowy a groszek zielony. Czym się różnią?

Są podobne z wyglądu, ale jednak groszek cukrowy i groszek zielony to nie to samo. W uproszczeniu groszek zielony to jeszcze niedojrzałe, młode ziarno grochu siewnego łuskowego, natomiast groszek cukrowy to młoda odmiana grochu siewnego cukrowego.

Groszek to ziarno młode, zielone, a groch to ziarno dojrzałe i wysuszone. Groszek możemy więc jeść na surowo. W przypadku groszku zielonego zjadamy tylko nasiona, natomiast groszek cukrowy można jeść z całym strąkiem (ponieważ nie ma wyściółki pergaminowej w wewnętrznej części strąka). Groszek zielony jest nieco mdły w smaku, natomiast cukrowa odmiana, jak nazwa wskazuje, ma słodki, przyjemny smak (ale mniej kalorii niż zielony).

Groszek cukrowy można dorzucać do sałatek, kanapek, jako dodatek do obiadu czy zup. Nadaje się również do gotowania czy smażenia. Dla wielu smakiem lata są podsmażane strąki na maśle z bułką tartą.

Groszek cukrowy nie posiada pergaminowej wyściółki wewnątrz strąka
Groszek cukrowy nie posiada pergaminowej wyściółki wewnątrz strąka © Canva | homydesign

Czy groszek cukrowy jest zdrowy?

Groszek cukrowy zawiera potas, który ma korzystny wpływ na pracę serca oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Jest także bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, takich jak B1, B2, B3, B5, B6 oraz B9. Są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Groszek cukrowy zawiera także witaminę A i E, które są niezbędne dla utrzymania zdrowej skóry i włosów, a więc są źródłem naszej urody.

Groszek cukrowy jest również bogaty w luteinę, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Zawiera także sporo białka, a także węglowodany złożone, które pomagają utrzymać poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie przez długi czas.

Groszek cukrowy to także źródło wielu cennych minerałów, takich jak magnez, żelazo, fosfor, wapń oraz cynk, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest też bogaty w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego, krążenia, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy