Zaraz rusza sezon na zielone kulki mocy. Często mylone są z innym warzywem
Soczysty, chrupiący i słodki groszek cukrowy wkrótce pojawi się w sklepach i na straganach. To świetny dodatek wielu dań, jednak najlepiej smakuje jedzony na surowo, razem ze strąkiem. Ale uwaga! Bywa mylony z innym warzywem.
11.05.2024 | aktual.: 11.05.2024 17:24
Na przełomie czerwca i lipca powinien pojawić się wyczekiwany przez wielu słodziutki groszek cukrowy. Warto się nim zainteresować nie tylko ze względu na smak i piękny kolor, ale właściwości zdrowotne. Dla wielu osób groszek cukrowy jest tym samym co groszek zielony, a to spory błąd.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Groszek cukrowy a groszek zielony. Czym się różnią?
Są podobne z wyglądu, ale jednak groszek cukrowy i groszek zielony to nie to samo. W uproszczeniu groszek zielony to jeszcze niedojrzałe, młode ziarno grochu siewnego łuskowego, natomiast groszek cukrowy to młoda odmiana grochu siewnego cukrowego.
Groszek to ziarno młode, zielone, a groch to ziarno dojrzałe i wysuszone. Groszek możemy więc jeść na surowo. W przypadku groszku zielonego zjadamy tylko nasiona, natomiast groszek cukrowy można jeść z całym strąkiem (ponieważ nie ma wyściółki pergaminowej w wewnętrznej części strąka). Groszek zielony jest nieco mdły w smaku, natomiast cukrowa odmiana, jak nazwa wskazuje, ma słodki, przyjemny smak (ale mniej kalorii niż zielony).
Groszek cukrowy można dorzucać do sałatek, kanapek, jako dodatek do obiadu czy zup. Nadaje się również do gotowania czy smażenia. Dla wielu smakiem lata są podsmażane strąki na maśle z bułką tartą.
Czy groszek cukrowy jest zdrowy?
Groszek cukrowy zawiera potas, który ma korzystny wpływ na pracę serca oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Jest także bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, takich jak B1, B2, B3, B5, B6 oraz B9. Są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Groszek cukrowy zawiera także witaminę A i E, które są niezbędne dla utrzymania zdrowej skóry i włosów, a więc są źródłem naszej urody.
Groszek cukrowy jest również bogaty w luteinę, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Zawiera także sporo białka, a także węglowodany złożone, które pomagają utrzymać poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie przez długi czas.
Groszek cukrowy to także źródło wielu cennych minerałów, takich jak magnez, żelazo, fosfor, wapń oraz cynk, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest też bogaty w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego, krążenia, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).