Moja babcia z Poznania robiła ją co tydzień. Kosztowała grosze i smakowała jak wakacje
Kuchnia regionalna jest prosta, ale przy tym naprawdę smaczna. Pierwsze kulinarne podróże odbywaliśmy już w dzieciństwie, odwiedzając rodzinę w różnych rejonach Polski, odkrywając przy tym lokalne przysmaki.
06.06.2024 | aktual.: 06.06.2024 12:09
Podczas wizyt w Wielkopolsce trafić można na zupę nazywaną polewką. I bynajmniej mam tu na myśli tę czarną, przygotowywaną z kaczej krwi, a białą, kremową zupę ze zsiadłego mleka. Znają ją również mieszkańcy Łodzi, jednak ja kojarzę ją przede wszystkim z wakacji u babci z Poznania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polewka z kwaśnego mleka
Polewka to prosta, ale jakże smaczna zupa, która od pokoleń gości na polskich stołach. Jest to prawdziwy klasyk kuchni domowej, znany z tradycyjnych receptur naszych dziadków i pradziadków. Lista składników jest krótka i skromna, jak to często bywa w przypadku kuchni regionalnych. Nie oznacza to jednak, że jest niesmacznie. Wręcz przeciwnie - to dowód na kreatywność gospodyń, które potrafiły z podstawowych produktów wyczarować coś pysznego.
Zupa jest kwaśna, orzeźwiająca i sycąca. Jest kwaśna i po prostu przepyszna. Gdy robią ją w domu, od razu wracają wspomnienia z dzieciństwa. Przygotowywanie przepisów znanych z rodzinnych stron i z notatkami babci to ważny element pielęgnowania tradycji i polskiej kultury.
Składniki:
- 1 litr wody,
- 1 litr maślanki lub zsiadłego mleka,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki mąki żytniej,
- sól i pieprz do smaku,
- 5-6 ziemniaków,
- 250 g twarogu,
- 150-200 g wędzonego boczku.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj 1 litr wody.
- Wlej do gotującej się wody kwaśne mleko i dokładnie wymieszaj.
- W oddzielnym naczyniu rozprowadź 2 łyżki mąki żytniej w 1 szklance zwykłego mleka. Wlej mieszankę mąki z mlekiem do gotującej się zupy i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
- Gotową zupę przelej do głębokich talerzy i posyp pokruszonym twarogiem. Na osobnym talerzyku podaj ugotowane ziemniaki z okrasą z boczku.
Pyszna polewka ze zsiadłego mleka jest już gotowa. Smacznego!