Moja babcia z Poznania robiła ją co tydzień. Kosztowała grosze i smakowała jak wakacje

Kuchnia regionalna jest prosta, ale przy tym naprawdę smaczna. Pierwsze kulinarne podróże odbywaliśmy już w dzieciństwie, odwiedzając rodzinę w różnych rejonach Polski, odkrywając przy tym lokalne przysmaki.

Polewka - PysznościPolewka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Podczas wizyt w Wielkopolsce trafić można na zupę nazywaną polewką. I bynajmniej mam tu na myśli tę czarną, przygotowywaną z kaczej krwi, a białą, kremową zupę ze zsiadłego mleka. Znają ją również mieszkańcy Łodzi, jednak ja kojarzę ją przede wszystkim z wakacji u babci z Poznania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Polewka z kwaśnego mleka

Polewka to prosta, ale jakże smaczna zupa, która od pokoleń gości na polskich stołach. Jest to prawdziwy klasyk kuchni domowej, znany z tradycyjnych receptur naszych dziadków i pradziadków. Lista składników jest krótka i skromna, jak to często bywa w przypadku kuchni regionalnych. Nie oznacza to jednak, że jest niesmacznie. Wręcz przeciwnie - to dowód na kreatywność gospodyń, które potrafiły z podstawowych produktów wyczarować coś pysznego.

Polewka ze zsiadłego mleka - Pyszności
Polewka ze zsiadłego mleka - Pyszności © Pexels | Zehra Yılma

Zupa jest kwaśna, orzeźwiająca i sycąca. Jest kwaśna i po prostu przepyszna. Gdy robią ją w domu, od razu wracają wspomnienia z dzieciństwa. Przygotowywanie przepisów znanych z rodzinnych stron i z notatkami babci to ważny element pielęgnowania tradycji i polskiej kultury.

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 1 litr maślanki lub zsiadłego mleka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mąki żytniej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 150-200 g wędzonego boczku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj 1 litr wody.
  2. Wlej do gotującej się wody kwaśne mleko i dokładnie wymieszaj.
  3. W oddzielnym naczyniu rozprowadź 2 łyżki mąki żytniej w 1 szklance zwykłego mleka. Wlej mieszankę mąki z mlekiem do gotującej się zupy i dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
  6. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  7. Gotową zupę przelej do głębokich talerzy i posyp pokruszonym twarogiem. Na osobnym talerzyku podaj ugotowane ziemniaki z okrasą z boczku.

Pyszna polewka ze zsiadłego mleka jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej