Moja babcia z Poznania robiła ją co tydzień. Kosztowała grosze i smakowała jak wakacje

Kuchnia regionalna jest prosta, ale przy tym naprawdę smaczna. Pierwsze kulinarne podróże odbywaliśmy już w dzieciństwie, odwiedzając rodzinę w różnych rejonach Polski, odkrywając przy tym lokalne przysmaki.

Polewka - PysznościPolewka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Podczas wizyt w Wielkopolsce trafić można na zupę nazywaną polewką. I bynajmniej mam tu na myśli tę czarną, przygotowywaną z kaczej krwi, a białą, kremową zupę ze zsiadłego mleka. Znają ją również mieszkańcy Łodzi, jednak ja kojarzę ją przede wszystkim z wakacji u babci z Poznania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Polewka z kwaśnego mleka

Polewka to prosta, ale jakże smaczna zupa, która od pokoleń gości na polskich stołach. Jest to prawdziwy klasyk kuchni domowej, znany z tradycyjnych receptur naszych dziadków i pradziadków. Lista składników jest krótka i skromna, jak to często bywa w przypadku kuchni regionalnych. Nie oznacza to jednak, że jest niesmacznie. Wręcz przeciwnie - to dowód na kreatywność gospodyń, które potrafiły z podstawowych produktów wyczarować coś pysznego.

Polewka ze zsiadłego mleka - Pyszności
Polewka ze zsiadłego mleka - Pyszności © Pexels | Zehra Yılma

Zupa jest kwaśna, orzeźwiająca i sycąca. Jest kwaśna i po prostu przepyszna. Gdy robią ją w domu, od razu wracają wspomnienia z dzieciństwa. Przygotowywanie przepisów znanych z rodzinnych stron i z notatkami babci to ważny element pielęgnowania tradycji i polskiej kultury.

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 1 litr maślanki lub zsiadłego mleka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mąki żytniej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 150-200 g wędzonego boczku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj 1 litr wody.
  2. Wlej do gotującej się wody kwaśne mleko i dokładnie wymieszaj.
  3. W oddzielnym naczyniu rozprowadź 2 łyżki mąki żytniej w 1 szklance zwykłego mleka. Wlej mieszankę mąki z mlekiem do gotującej się zupy i dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
  6. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  7. Gotową zupę przelej do głębokich talerzy i posyp pokruszonym twarogiem. Na osobnym talerzyku podaj ugotowane ziemniaki z okrasą z boczku.

Pyszna polewka ze zsiadłego mleka jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier