PrzepisZupyMoja babcia z Poznania robiła ją co tydzień. Kosztowała grosze i smakowała jak wakacje

Moja babcia z Poznania robiła ją co tydzień. Kosztowała grosze i smakowała jak wakacje

Polewka - Pyszności
Polewka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.06.2024 11:58, aktual.: 06.06.2024 12:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia regionalna jest prosta, ale przy tym naprawdę smaczna. Pierwsze kulinarne podróże odbywaliśmy już w dzieciństwie, odwiedzając rodzinę w różnych rejonach Polski, odkrywając przy tym lokalne przysmaki.

Podczas wizyt w Wielkopolsce trafić można na zupę nazywaną polewką. I bynajmniej mam tu na myśli tę czarną, przygotowywaną z kaczej krwi, a białą, kremową zupę ze zsiadłego mleka. Znają ją również mieszkańcy Łodzi, jednak ja kojarzę ją przede wszystkim z wakacji u babci z Poznania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polewka z kwaśnego mleka

Polewka to prosta, ale jakże smaczna zupa, która od pokoleń gości na polskich stołach. Jest to prawdziwy klasyk kuchni domowej, znany z tradycyjnych receptur naszych dziadków i pradziadków. Lista składników jest krótka i skromna, jak to często bywa w przypadku kuchni regionalnych. Nie oznacza to jednak, że jest niesmacznie. Wręcz przeciwnie - to dowód na kreatywność gospodyń, które potrafiły z podstawowych produktów wyczarować coś pysznego.

Polewka ze zsiadłego mleka - Pyszności
Polewka ze zsiadłego mleka - Pyszności© Pexels | Zehra Yılma

Zupa jest kwaśna, orzeźwiająca i sycąca. Jest kwaśna i po prostu przepyszna. Gdy robią ją w domu, od razu wracają wspomnienia z dzieciństwa. Przygotowywanie przepisów znanych z rodzinnych stron i z notatkami babci to ważny element pielęgnowania tradycji i polskiej kultury.

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 1 litr maślanki lub zsiadłego mleka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mąki żytniej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 150-200 g wędzonego boczku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj 1 litr wody.
  2. Wlej do gotującej się wody kwaśne mleko i dokładnie wymieszaj.
  3. W oddzielnym naczyniu rozprowadź 2 łyżki mąki żytniej w 1 szklance zwykłego mleka. Wlej mieszankę mąki z mlekiem do gotującej się zupy i dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
  6. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  7. Gotową zupę przelej do głębokich talerzy i posyp pokruszonym twarogiem. Na osobnym talerzyku podaj ugotowane ziemniaki z okrasą z boczku.

Pyszna polewka ze zsiadłego mleka jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl