Dodaj łyżeczkę do gotującego się bobu. Zachowa piękny kolor i będzie jeszcze smaczniejszy

Szykujesz się na gotowanie bobu? Robiąc zakupy, nie zapomnij o jednym ważnym produkcie. Dodaj go do wrzącej wody, a zrozumiesz, dlaczego to było takie ważne. Różnicę będzie widać gołym okiem!

Bób zachowa kolor i smak. Wystarczy dodać do niego jeden składnikBób zachowa kolor i smak. Wystarczy dodać do niego jeden składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CUKMEN

Sezon na bób nie będzie trwał w nieskończoność, dlatego jego fani chcą go wykorzystać najlepiej, jak tylko potrafią. To smaczne warzywo strączkowe może stanowić ciekawy dodatek do obiadu, sałatek, a wiele osób wychodzi z założenia, że najlepiej jeść go "solo". Nieważne zresztą, jaki sposób konsumpcji wybierzesz. Tak czy inaczej, musisz pamiętać o ważnej zasadzie dotyczącej gotowania bobu. To więcej niż ważne, co za moment zrozumiesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Gotowanie bobu. Zastosuj prosty trik

Na początek odrobina teorii. Bób charakteryzuje wysoka zawartość białka, kwasu foliowego, potasu i sodu. Jego spożywanie obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega anemii, wspiera pracę serca, jelit i układu nerwowego. Jest doskonałym zamiennikiem mięsa, a jego przygotowanie jest szybkie i przyjemne. Istnieją tylko dwa problemy, które na szczęście łatwo rozwiązać.

Po pierwsze: zapach. Podczas gotowania bobu da się wyczuć dość nieprzyjemną woń. Żeby tego uniknąć, warto dodać podczas gotowania trochę przypraw. Świetnie sprawdzą się listki laurowe, świeży koperek, sok z cytryny albo niezawodny kminek. I chociaż te składniki rozwiążą ten problem, to pozostaje jeszcze drugi: nieapetyczna zmiana barwy. Spokojnie, z tym również sobie poradzimy.

Bób jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy
Bób jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy © Canva | Ilaria M

Jak gotować bób?

Gotując bób, warto pamiętać o jeszcze jednym ważnym produkcie. Chodzi o sodę oczyszczoną. Przyznaj, ile już razy ten tani składnik kuchenny ratował ci skórę? I zrobi to ponownie. Wystarczy łyżeczka dodana do gotującej się wody, żeby bób nie stracił swojej apetycznej, zielonej barwy. To nie wszystko. Soda oczyszczona sprawi także, że twój bób szybciej się ugotuje, co z kolei będzie oddziaływało na jego smak i konsystencję.

Pamiętaj, że gotowanie bobu powinno się odbywać bez przykrycia. Z dodatkiem sody oczyszczonej cały proces nie powinien zająć więcej niż 8-9 minut. I gotowe!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata