Gdy portfel świeci pustkami, robię pyzy. Nie faszeruję mięsem, ale tańszym produktem

W polskiej kuchni mącznych i ziemniaczanych dań zdecydowanie nie brakuje. Przepadamy za makaronami, kluskami, kopytkami i pyzami w różnych odsłonach. Te ostatnie można przygotować również w kryzysowej wersji, gdy na koniec miesiąca w portfelu znaleźć można tylko stare paragony.

Pyzy - PysznościPyzy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniaki są tanie, dostępne przez cały rok i tak uniwersalne, że można odkrywać je cały czas na nowo. Jednym z dań z ziemniaków, które warto mieć w swoim przepiśniku, są proste pyzy. Najczęściej podaje się je z mięsem, jednak jest sposób, by przygotować je jeszcze taniej. Na dodatek oszczędza się również czas na gotowanie mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Psiocha z ziemniaków to regionalna potrawa. Prosta, ale smakuje wybitnie

Pyzy z pasztetem

Pasztet kojarzy się przede wszystkim z kanapkami i to w takim szybkim wydaniu. W tym przepisie posłuży jednak za farsz do ziemniaczanych pyz. Brzmi może trochę nietypowo, ale smakuje naprawdę dobrze. W końcu mięso, którym zwykle nadziewa się kluski, trochę przypomina pasztet.

Pyzy z mięsem.
Pyzy z mięsem. © Pixabay

Aby twoje pyzy były puszyste i delikatne, warto wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, czyli te z wysoką zawartością skrobi. Raz na jakiś czas można też zjeść coś z nieco słabszym składem, jak sklepowy pasztet. Możesz użyć dowolnego rodzaju pasztetu, który lubisz. Dobrze sprawdzą się pasztety drobiowe, wieprzowe lub mieszane.

Składniki:

  • 6-7 ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • mąka pszenna (do zagęszczenia ciasta),
  • sól,
  • 300 g pasztetu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dobrze rozgnieć tłuczkiem.
  2. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól oraz stopniowo dosypuj mąkę pszenną. Ilość mąki pszennej może się nieco różnić w zależności od rodzaju ziemniaków. Dodawaj ją stopniowo, aż ciasto będzie odpowiedniej konsystencji – elastyczne, ale nie klejące się do rąk.
  3. Z ciasta uformuj wałek i pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
  4. Każdy kawałek rozpłaszcz, dodaj porcję pasztetu, sklej i uformuj kulkę.
  5. Gotowe pyzy wrzuć do wrzącej, osolonej wody.
  6. Gotuj do miękkości, po czym przelej zimną wodą.

Przed podaniem polem pyzy roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej