Gdy portfel świeci pustkami, robię pyzy. Nie faszeruję mięsem, ale tańszym produktem
19.09.2024 11:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W polskiej kuchni mącznych i ziemniaczanych dań zdecydowanie nie brakuje. Przepadamy za makaronami, kluskami, kopytkami i pyzami w różnych odsłonach. Te ostatnie można przygotować również w kryzysowej wersji, gdy na koniec miesiąca w portfelu znaleźć można tylko stare paragony.
Ziemniaki są tanie, dostępne przez cały rok i tak uniwersalne, że można odkrywać je cały czas na nowo. Jednym z dań z ziemniaków, które warto mieć w swoim przepiśniku, są proste pyzy. Najczęściej podaje się je z mięsem, jednak jest sposób, by przygotować je jeszcze taniej. Na dodatek oszczędza się również czas na gotowanie mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyzy z pasztetem
Pasztet kojarzy się przede wszystkim z kanapkami i to w takim szybkim wydaniu. W tym przepisie posłuży jednak za farsz do ziemniaczanych pyz. Brzmi może trochę nietypowo, ale smakuje naprawdę dobrze. W końcu mięso, którym zwykle nadziewa się kluski, trochę przypomina pasztet.
Aby twoje pyzy były puszyste i delikatne, warto wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, czyli te z wysoką zawartością skrobi. Raz na jakiś czas można też zjeść coś z nieco słabszym składem, jak sklepowy pasztet. Możesz użyć dowolnego rodzaju pasztetu, który lubisz. Dobrze sprawdzą się pasztety drobiowe, wieprzowe lub mieszane.
Składniki:
- 6-7 ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- mąka pszenna (do zagęszczenia ciasta),
- sól,
- 300 g pasztetu.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dobrze rozgnieć tłuczkiem.
- Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól oraz stopniowo dosypuj mąkę pszenną. Ilość mąki pszennej może się nieco różnić w zależności od rodzaju ziemniaków. Dodawaj ją stopniowo, aż ciasto będzie odpowiedniej konsystencji – elastyczne, ale nie klejące się do rąk.
- Z ciasta uformuj wałek i pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
- Każdy kawałek rozpłaszcz, dodaj porcję pasztetu, sklej i uformuj kulkę.
- Gotowe pyzy wrzuć do wrzącej, osolonej wody.
- Gotuj do miękkości, po czym przelej zimną wodą.
Przed podaniem polem pyzy roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką. Smacznego!