PrzepisSzybkie i tanieGdy portfel świeci pustkami, robię pyzy. Nie faszeruję mięsem, ale tańszym produktem

Gdy portfel świeci pustkami, robię pyzy. Nie faszeruję mięsem, ale tańszym produktem

Pyzy - Pyszności
Pyzy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.09.2024 11:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W polskiej kuchni mącznych i ziemniaczanych dań zdecydowanie nie brakuje. Przepadamy za makaronami, kluskami, kopytkami i pyzami w różnych odsłonach. Te ostatnie można przygotować również w kryzysowej wersji, gdy na koniec miesiąca w portfelu znaleźć można tylko stare paragony.

Ziemniaki są tanie, dostępne przez cały rok i tak uniwersalne, że można odkrywać je cały czas na nowo. Jednym z dań z ziemniaków, które warto mieć w swoim przepiśniku, są proste pyzy. Najczęściej podaje się je z mięsem, jednak jest sposób, by przygotować je jeszcze taniej. Na dodatek oszczędza się również czas na gotowanie mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyzy z pasztetem

Pasztet kojarzy się przede wszystkim z kanapkami i to w takim szybkim wydaniu. W tym przepisie posłuży jednak za farsz do ziemniaczanych pyz. Brzmi może trochę nietypowo, ale smakuje naprawdę dobrze. W końcu mięso, którym zwykle nadziewa się kluski, trochę przypomina pasztet.

Pyzy z mięsem.
Pyzy z mięsem.© Pixabay

Aby twoje pyzy były puszyste i delikatne, warto wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, czyli te z wysoką zawartością skrobi. Raz na jakiś czas można też zjeść coś z nieco słabszym składem, jak sklepowy pasztet. Możesz użyć dowolnego rodzaju pasztetu, który lubisz. Dobrze sprawdzą się pasztety drobiowe, wieprzowe lub mieszane.

Składniki:

  • 6-7 ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • mąka pszenna (do zagęszczenia ciasta),
  • sól,
  • 300 g pasztetu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dobrze rozgnieć tłuczkiem.
  2. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól oraz stopniowo dosypuj mąkę pszenną. Ilość mąki pszennej może się nieco różnić w zależności od rodzaju ziemniaków. Dodawaj ją stopniowo, aż ciasto będzie odpowiedniej konsystencji – elastyczne, ale nie klejące się do rąk.
  3. Z ciasta uformuj wałek i pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
  4. Każdy kawałek rozpłaszcz, dodaj porcję pasztetu, sklej i uformuj kulkę.
  5. Gotowe pyzy wrzuć do wrzącej, osolonej wody.
  6. Gotuj do miękkości, po czym przelej zimną wodą.

Przed podaniem polem pyzy roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także