W kotletach mielonych sprytnie ukrywam warzywa. Dzieci zajadają, aż trzęsą im się uszy
Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni, który rozkochał w sobie pokolenia Polaków. Aby podkręcić ich smak i podnieść walory odżywcze, dodaję do nich warzywa. Nawet niejadki nie odmawiają takich kotlecików.
19.09.2024 | aktual.: 19.09.2024 15:27
Ten przepis na kotlety mielone z warzywami to świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety. To ważne zwłaszcza u dzieci, które często niechętnie je jedzą i trzeba je specjalnie do tego namawiać. Dzięki połączeniu mięsa mielonego z cukinią i marchewką kotlety są nie tylko smaczne, ale również pełne witamin, minerałów i błonnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone z dodatkiem warzyw
Są soczyste, mięciutkie i puszyste. Można podać je tradycyjnie z ziemniakami i surówką lub dodać do bułki i zaserwować w formie domowych burgerów. Takie kotlety można przygotować z wyprzedzeniem lub za jednym zamachem zrobić większą porcję i zamrozić, dzięki czemu są idealne na szybki i zdrowy obiad. Wystarczy potem je wyciągnąć i obiad jak z restauracji gotowy.
Kotlety mielone z warzywami — przepis
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 średnia cukinia,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 400 g mielonej piersi z indyka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki wraz z cukinią.
Krok 2. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa i przesmaż całość.
Krok 3. Do miski przełóż mięso mielone i dodaj podsmażone warzywa. Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wyrób masę i uformuj z niej kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej oliwą.
Krok 4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!