PrzepisObiadW kotletach mielonych sprytnie ukrywam warzywa. Dzieci zajadają, aż trzęsą im się uszy

W kotletach mielonych sprytnie ukrywam warzywa. Dzieci zajadają, aż trzęsą im się uszy

Kotlety mielone z warzywami
Kotlety mielone z warzywami
Źródło zdjęć: © Pyszności

19.09.2024 10:34, aktual.: 19.09.2024 15:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni, który rozkochał w sobie pokolenia Polaków. Aby podkręcić ich smak i podnieść walory odżywcze, dodaję do nich warzywa. Nawet niejadki nie odmawiają takich kotlecików.

Ten przepis na kotlety mielone z warzywami to świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety. To ważne zwłaszcza u dzieci, które często niechętnie je jedzą i trzeba je specjalnie do tego namawiać. Dzięki połączeniu mięsa mielonego z cukinią i marchewką kotlety są nie tylko smaczne, ale również pełne witamin, minerałów i błonnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone z dodatkiem warzyw

Są soczyste, mięciutkie i puszyste. Można podać je tradycyjnie z ziemniakami i surówką lub dodać do bułki i zaserwować w formie domowych burgerów. Takie kotlety można przygotować z wyprzedzeniem lub za jednym zamachem zrobić większą porcję i zamrozić, dzięki czemu są idealne na szybki i zdrowy obiad. Wystarczy potem je wyciągnąć i obiad jak z restauracji gotowy.

Kotlety mielone z warzywami — przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 średnia cukinia,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 400 g mielonej piersi z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki wraz z cukinią.

Zetrzyj warzywa na tarce
Zetrzyj warzywa na tarce© Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa i przesmaż całość.

Warzywa do mielonych
Warzywa do mielonych© Pyszności

Krok 3. Do miski przełóż mięso mielone i dodaj podsmażone warzywa. Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wyrób masę i uformuj z niej kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej oliwą.

Kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone z piekarnika© Pyszności

Krok 4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°Cpiecz przez około 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Kotlety mielone z warzywami
Kotlety mielone z warzywami© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także