W kotletach mielonych sprytnie ukrywam warzywa. Dzieci zajadają, aż trzęsą im się uszy

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni, który rozkochał w sobie pokolenia Polaków. Aby podkręcić ich smak i podnieść walory odżywcze, dodaję do nich warzywa. Nawet niejadki nie odmawiają takich kotlecików.

Kotlety mielone z warzywami Kotlety mielone z warzywami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ten przepis na kotlety mielone z warzywami to świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety. To ważne zwłaszcza u dzieci, które często niechętnie je jedzą i trzeba je specjalnie do tego namawiać. Dzięki połączeniu mięsa mielonego z cukinią i marchewką kotlety są nie tylko smaczne, ale również pełne witamin, minerałów i błonnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Mielone z dodatkiem warzyw

Są soczyste, mięciutkie i puszyste. Można podać je tradycyjnie z ziemniakami i surówką lub dodać do bułki i zaserwować w formie domowych burgerów. Takie kotlety można przygotować z wyprzedzeniem lub za jednym zamachem zrobić większą porcję i zamrozić, dzięki czemu są idealne na szybki i zdrowy obiad. Wystarczy potem je wyciągnąć i obiad jak z restauracji gotowy.

Kotlety mielone z warzywami — przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 średnia cukinia,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 400 g mielonej piersi z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki wraz z cukinią.

Zetrzyj warzywa na tarce
Zetrzyj warzywa na tarce © Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa i przesmaż całość.

Warzywa do mielonych
Warzywa do mielonych © Pyszności

Krok 3. Do miski przełóż mięso mielone i dodaj podsmażone warzywa. Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wyrób masę i uformuj z niej kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej oliwą.

Kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone z piekarnika © Pyszności

Krok 4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°Cpiecz przez około 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Kotlety mielone z warzywami
Kotlety mielone z warzywami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem