Gdy na stole pojawia się ta pizza, słychać tylko brzdęk talerzy. Spód przygotowano z warzywa
Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. Ten włoski klasyk na dobre zadomowił się w w naszych domach, przechodząc przez różne metamorfozy i modyfikacje. Jedni przepadają za cienkim ciastem, inni wybierają grube i puszyste. W tym przepisie jednak bazą do spodu nie jest klasycznych placek, a batat.
18.09.2024 11:05
Pizza zdecydowanie nie jedno ma imię. Inaczej wygląda w Stanach, a i sami Włosi mają na nią mnóstwo pomysłów i przepisów. Jeśli chcesz zachwycić swoich bliskich wyjątkowym przysmakiem, sięgnij po tę na batatowym spodzie. Zamiast klasycznych dodatków, jak mozzarella czy salami, znalazł się tutaj sos BBQ, szarpany kurczak i papryka. To pyszna odskocznia od klasyki, która idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i imprezową przekąskę czy ciepłą kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza na spodzie z batatów
Słodki batat to nie tylko baza do frytek, ale również ciekawy pomysł na spód do pizzy. Przygotowanie tej przekąski jest naprawdę ekspresowe, a na dodatek bardzo proste. Z tym przepisem poradzi sobie nawet ten, kto z mniej lub bardziej włoskimi przysmakami nie miał za wiele do czynienia.
Składniki:
- 2 średnie bataty,
- ½ łyżeczki soli,
- 4 łyżki sosu BBQ,
- 1 filet z piersi z kurczaka - ugotowany w bulionie,
- ½ zielonej papryki,
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 szt. mozzarelli w zalewie,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Bataty dokładnie umyj i nakłuj np. przy pomocy wykałaczki. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej olejem roślinnym i wstaw do mikrofalówki na 20 minut o mocy 800 Watt.
Krok 2. Filet z kurczaka ugotuj w bulionie i przy pomocy dwóch widelców rozszarp na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w drobne paski, cebulę w cienkie półplasterki.
Krok 3. Upieczone bataty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Ostrożnie przekrój na pół, przykryj drugim arkuszem i rozgnieć przy pomocy garnka.
Krok 4. Usuń papier do pieczenia. Dopraw bataty solą, posmaruj sosem BBQ, dodaj kurczaka, paprykę oraz cebulę. Na wierzchu ułóż porwaną w mniejsze kawałki mozzarellę, polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Zapiekaj przez 10 minut.
Krok 5. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Smacznego!