Roladki leśniczego to jesienny hit. Farsz przywodzi na myśl jedno

Nie szukaj dalej, bo właśnie trafiłeś na idealną obiadową propozycję. Późne lato i jesień to czas, kiedy nęcą nas świeże grzyby. Te jednak zazwyczaj stają się składnikiem sosów, mimo że mogą wzbogacić smak wielu innych dań. Zobacz więc propozycję na niebanalne roladki leśniczego z absolutnie genialnym nadzieniem.

Roladki robię z grzybami leśnymi Roladki robię z grzybami leśnymi
Źródło zdjęć: © mat. redakcji | Pyszności

Jesienią, kiedy możemy rozkoszować się smakiem świeżych grzybów, roladki leśniczego smakują najlepiej. Prawdziwki, podgrzybki, kanie, maślaki - owoce runa leśnego są świetnym składnikiem dań, wzbogacając każdy kęs o aromat i smak lasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki

Roladki leśniczego skrywają nadzienie pełne smaku. Ślinka cieknie na samą myśl

Roladki leśniczego z tego przepisu są jeszcze doskonalsze, a to dzięki dwóm składnikom. Serek śmietankowy z dodatkiem czosnku i natki pietruszki nieco złagodzi intensywne grzybowe nuty, z kolei dodatek prażonych i zmielonych orzechów do bułki tartej sprawi, że roladki po usmażeniu będą chrupać tak, że sąsiad usłyszy je zza ściany. Nie wspominając o orzechowych nutach, które będą świetnie współgrać z grzybowym profilem dania.

Do tak przygotowanych roladek leśniczego wystarczy podać ziemniaki (lub kaszę np. pęczak) oraz surówkę z kapusty kiszonej lub ogórka małosolnego. Świetnie też sprawdzą się buraczki w formie sałatki lub ćwikły. A jeśli nie masz nic z tych propozycji, po prostu przegryź roladkę kiszonym ogórkiem. Tyle do szczęścia wystarczy.

Drobiowe roladki leśniczego. Przepis

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 200 g leśnych grzybów,
  • tymianek suszony lub świeży,
  • 100 g sera kanapkowego śmietankowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • garść orzechów laskowych,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od uprażenia orzechów laskowych. Możesz to zrobić na suchej patelni lub w piekarniku. Podprażone włóż do ściereczki i ruszaj zawiniątkiem, by z orzechów zeszła łupina. Orzechy ostudź, a następnie zmiel na proszek i dodaj do bułki tartej w proporcji 1:3 (1 część orzechów, 3 części bułki tartej).
  2. Przygotuj farsz. Cebulę obierz i posiekaj, a leśne grzyby dobrze oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć je do gorącej wody i gotuj ok. 10 minut w osolonej lekko wodzie.
  3. Cebulę zeszklij na patelni, następnie dodaj odcedzone grzyby. Smaż całość kilka minut, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  4. Serek kanapkowy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno pietruszką.
  5. Filety z kurczaka rozkrój na cienkie płaty, a następnie dobrze rozklep.
  6. Każdy płat posmaruj serkiem z czosnkiem pietruszką, a na to wykładaj farsz grzybowy. Mięso zawiń w roladki.
  7. Roladki obtaczaj w rozkłóconym jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z orzechami i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  8. Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy. Takie roladki leśniczego serwuj z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej lub ogórka małosolnego.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę