Roladki leśniczego to jesienny hit. Farsz przywodzi na myśl jedno
Nie szukaj dalej, bo właśnie trafiłeś na idealną obiadową propozycję. Późne lato i jesień to czas, kiedy nęcą nas świeże grzyby. Te jednak zazwyczaj stają się składnikiem sosów, mimo że mogą wzbogacić smak wielu innych dań. Zobacz więc propozycję na niebanalne roladki leśniczego z absolutnie genialnym nadzieniem.
29.08.2024 17:26
Jesienią, kiedy możemy rozkoszować się smakiem świeżych grzybów, roladki leśniczego smakują najlepiej. Prawdziwki, podgrzybki, kanie, maślaki - owoce runa leśnego są świetnym składnikiem dań, wzbogacając każdy kęs o aromat i smak lasu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki leśniczego skrywają nadzienie pełne smaku. Ślinka cieknie na samą myśl
Roladki leśniczego z tego przepisu są jeszcze doskonalsze, a to dzięki dwóm składnikom. Serek śmietankowy z dodatkiem czosnku i natki pietruszki nieco złagodzi intensywne grzybowe nuty, z kolei dodatek prażonych i zmielonych orzechów do bułki tartej sprawi, że roladki po usmażeniu będą chrupać tak, że sąsiad usłyszy je zza ściany. Nie wspominając o orzechowych nutach, które będą świetnie współgrać z grzybowym profilem dania.
Do tak przygotowanych roladek leśniczego wystarczy podać ziemniaki (lub kaszę np. pęczak) oraz surówkę z kapusty kiszonej lub ogórka małosolnego. Świetnie też sprawdzą się buraczki w formie sałatki lub ćwikły. A jeśli nie masz nic z tych propozycji, po prostu przegryź roladkę kiszonym ogórkiem. Tyle do szczęścia wystarczy.
Drobiowe roladki leśniczego. Przepis
Składniki:
- 500 g filetu z piersi kurczaka,
- 1 cebula,
- 200 g leśnych grzybów,
- tymianek suszony lub świeży,
- 100 g sera kanapkowego śmietankowego,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- garść orzechów laskowych,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Zacznij od uprażenia orzechów laskowych. Możesz to zrobić na suchej patelni lub w piekarniku. Podprażone włóż do ściereczki i ruszaj zawiniątkiem, by z orzechów zeszła łupina. Orzechy ostudź, a następnie zmiel na proszek i dodaj do bułki tartej w proporcji 1:3 (1 część orzechów, 3 części bułki tartej).
- Przygotuj farsz. Cebulę obierz i posiekaj, a leśne grzyby dobrze oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć je do gorącej wody i gotuj ok. 10 minut w osolonej lekko wodzie.
- Cebulę zeszklij na patelni, następnie dodaj odcedzone grzyby. Smaż całość kilka minut, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Serek kanapkowy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno pietruszką.
- Filety z kurczaka rozkrój na cienkie płaty, a następnie dobrze rozklep.
- Każdy płat posmaruj serkiem z czosnkiem pietruszką, a na to wykładaj farsz grzybowy. Mięso zawiń w roladki.
- Roladki obtaczaj w rozkłóconym jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z orzechami i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy. Takie roladki leśniczego serwuj z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej lub ogórka małosolnego.