PrzepisObiadRoladki leśniczego to jesienny hit. Farsz przywodzi na myśl jedno

Roladki leśniczego to jesienny hit. Farsz przywodzi na myśl jedno

Roladki robię z grzybami leśnymi
Roladki robię z grzybami leśnymi
Źródło zdjęć: © mat. redakcji | Pyszności

29.08.2024 17:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie szukaj dalej, bo właśnie trafiłeś na idealną obiadową propozycję. Późne lato i jesień to czas, kiedy nęcą nas świeże grzyby. Te jednak zazwyczaj stają się składnikiem sosów, mimo że mogą wzbogacić smak wielu innych dań. Zobacz więc propozycję na niebanalne roladki leśniczego z absolutnie genialnym nadzieniem.

Jesienią, kiedy możemy rozkoszować się smakiem świeżych grzybów, roladki leśniczego smakują najlepiej. Prawdziwki, podgrzybki, kanie, maślaki - owoce runa leśnego są świetnym składnikiem dań, wzbogacając każdy kęs o aromat i smak lasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki leśniczego skrywają nadzienie pełne smaku. Ślinka cieknie na samą myśl

Roladki leśniczego z tego przepisu są jeszcze doskonalsze, a to dzięki dwóm składnikom. Serek śmietankowy z dodatkiem czosnku i natki pietruszki nieco złagodzi intensywne grzybowe nuty, z kolei dodatek prażonych i zmielonych orzechów do bułki tartej sprawi, że roladki po usmażeniu będą chrupać tak, że sąsiad usłyszy je zza ściany. Nie wspominając o orzechowych nutach, które będą świetnie współgrać z grzybowym profilem dania.

Do tak przygotowanych roladek leśniczego wystarczy podać ziemniaki (lub kaszę np. pęczak) oraz surówkę z kapusty kiszonej lub ogórka małosolnego. Świetnie też sprawdzą się buraczki w formie sałatki lub ćwikły. A jeśli nie masz nic z tych propozycji, po prostu przegryź roladkę kiszonym ogórkiem. Tyle do szczęścia wystarczy.

Drobiowe roladki leśniczego. Przepis

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 200 g leśnych grzybów,
  • tymianek suszony lub świeży,
  • 100 g sera kanapkowego śmietankowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • garść orzechów laskowych,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od uprażenia orzechów laskowych. Możesz to zrobić na suchej patelni lub w piekarniku. Podprażone włóż do ściereczki i ruszaj zawiniątkiem, by z orzechów zeszła łupina. Orzechy ostudź, a następnie zmiel na proszek i dodaj do bułki tartej w proporcji 1:3 (1 część orzechów, 3 części bułki tartej).
  2. Przygotuj farsz. Cebulę obierz i posiekaj, a leśne grzyby dobrze oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć je do gorącej wody i gotuj ok. 10 minut w osolonej lekko wodzie.
  3. Cebulę zeszklij na patelni, następnie dodaj odcedzone grzyby. Smaż całość kilka minut, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  4. Serek kanapkowy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno pietruszką.
  5. Filety z kurczaka rozkrój na cienkie płaty, a następnie dobrze rozklep.
  6. Każdy płat posmaruj serkiem z czosnkiem pietruszką, a na to wykładaj farsz grzybowy. Mięso zawiń w roladki.
  7. Roladki obtaczaj w rozkłóconym jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z orzechami i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  8. Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy. Takie roladki leśniczego serwuj z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej lub ogórka małosolnego.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także