Biorę mięso rosołowe, dorzucam grzyby i zapiekam. Mąż wyjada, zanim ostygnie

Aromatyczny pasztet z mięsa rosołowego z niemałym grzybowym wsadem uszczęśliwia już po pierwszym kęsie. Trudno oprzeć się jego kremowej konsystencji i bogatemu aromatowi. A przepis to istny banał.

Domowy pasztetDomowy pasztet
Źródło zdjęć: © Canva | egiss

Smarowny, soczysty i delikatny pasztet przygotujesz dosłownie z resztek. Wyłowione z rosołu mięso i ugotowane warzywa przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaje niemałą ilość leśnych grzybów, ponieważ uwielbiam ich smak i aromat. Do tego szczypta tymianku i sól do smaku. Całość już podczas pieczenia pachnie tak, że trudno się oprzeć. Mój mąż wyjada pasztet prosto z blachy i nie czeka, aż ostygnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

Pasztet z grzybami leśnymi. Pyszny i łatwy do zrobienia

Pasztet z rosołowego mięsa to świetne rozwiązanie na wykorzystanie pozostałości po gotowaniu rosołu. Ugotowana marchewka, pietruszka i seler również się przydadzą, a całości smaku doda spory dodatek leśnych grzybów. Jeśli nie masz świeżych, sięgnij po suszone, tylko wcześniej zalej je wodą i odstaw do namoczenia.

Do przygotowania pasztetu z mięsa rosołowego możesz wykorzystać kawałki nie tylko drobiu, ale też innych rodzajów mięsa. Pasztet z samego drobiowego mięsa może wyjść suchy, dlatego też do masy można dodać odrobinę masła lub przepuszczony przez maszynkę boczek.

Pasztet z mięsa rosołowego z grzybami leśnymi
Pasztet z mięsa rosołowego z grzybami leśnymi © Canva | stockphotostudio

Pasztet z grzybami z mięsa rosołowego. Przepis

Składnik:

  • 1 kg mięsa z rosołu,
  • 300 g grzybów leśnych,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 4 jajka,
  • pól łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • tymianek
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera ugotuj. Grzyby pokrój w plastry i podsmaż na maśle.
  2. Mięso z rosołu oddziel od kości i drobno pokrój.
  3. Ostudzone warzywa, grzyby i mięso przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  4. Do powstałej masy dodaj sól i pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodaj jajka i dokładnie wyrób masę.
  5. Masę wylej do keksówki, wyrównaj wierzch i piecz w 170 st. C przez 45 minut.
  6. Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste