Biorę mięso rosołowe, dorzucam grzyby i zapiekam. Mąż wyjada, zanim ostygnie

Aromatyczny pasztet z mięsa rosołowego z niemałym grzybowym wsadem uszczęśliwia już po pierwszym kęsie. Trudno oprzeć się jego kremowej konsystencji i bogatemu aromatowi. A przepis to istny banał.

Domowy pasztetDomowy pasztet
Źródło zdjęć: © Canva | egiss

Smarowny, soczysty i delikatny pasztet przygotujesz dosłownie z resztek. Wyłowione z rosołu mięso i ugotowane warzywa przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaje niemałą ilość leśnych grzybów, ponieważ uwielbiam ich smak i aromat. Do tego szczypta tymianku i sól do smaku. Całość już podczas pieczenia pachnie tak, że trudno się oprzeć. Mój mąż wyjada pasztet prosto z blachy i nie czeka, aż ostygnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

Pasztet z grzybami leśnymi. Pyszny i łatwy do zrobienia

Pasztet z rosołowego mięsa to świetne rozwiązanie na wykorzystanie pozostałości po gotowaniu rosołu. Ugotowana marchewka, pietruszka i seler również się przydadzą, a całości smaku doda spory dodatek leśnych grzybów. Jeśli nie masz świeżych, sięgnij po suszone, tylko wcześniej zalej je wodą i odstaw do namoczenia.

Do przygotowania pasztetu z mięsa rosołowego możesz wykorzystać kawałki nie tylko drobiu, ale też innych rodzajów mięsa. Pasztet z samego drobiowego mięsa może wyjść suchy, dlatego też do masy można dodać odrobinę masła lub przepuszczony przez maszynkę boczek.

Pasztet z mięsa rosołowego z grzybami leśnymi
Pasztet z mięsa rosołowego z grzybami leśnymi © Canva | stockphotostudio

Pasztet z grzybami z mięsa rosołowego. Przepis

Składnik:

  • 1 kg mięsa z rosołu,
  • 300 g grzybów leśnych,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 4 jajka,
  • pól łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • tymianek
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera ugotuj. Grzyby pokrój w plastry i podsmaż na maśle.
  2. Mięso z rosołu oddziel od kości i drobno pokrój.
  3. Ostudzone warzywa, grzyby i mięso przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  4. Do powstałej masy dodaj sól i pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodaj jajka i dokładnie wyrób masę.
  5. Masę wylej do keksówki, wyrównaj wierzch i piecz w 170 st. C przez 45 minut.
  6. Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej