Biorę mięso rosołowe, dorzucam grzyby i zapiekam. Mąż wyjada, zanim ostygnie
Aromatyczny pasztet z mięsa rosołowego z niemałym grzybowym wsadem uszczęśliwia już po pierwszym kęsie. Trudno oprzeć się jego kremowej konsystencji i bogatemu aromatowi. A przepis to istny banał.
08.08.2024 14:09
Smarowny, soczysty i delikatny pasztet przygotujesz dosłownie z resztek. Wyłowione z rosołu mięso i ugotowane warzywa przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaje niemałą ilość leśnych grzybów, ponieważ uwielbiam ich smak i aromat. Do tego szczypta tymianku i sól do smaku. Całość już podczas pieczenia pachnie tak, że trudno się oprzeć. Mój mąż wyjada pasztet prosto z blachy i nie czeka, aż ostygnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasztet z grzybami leśnymi. Pyszny i łatwy do zrobienia
Pasztet z rosołowego mięsa to świetne rozwiązanie na wykorzystanie pozostałości po gotowaniu rosołu. Ugotowana marchewka, pietruszka i seler również się przydadzą, a całości smaku doda spory dodatek leśnych grzybów. Jeśli nie masz świeżych, sięgnij po suszone, tylko wcześniej zalej je wodą i odstaw do namoczenia.
Do przygotowania pasztetu z mięsa rosołowego możesz wykorzystać kawałki nie tylko drobiu, ale też innych rodzajów mięsa. Pasztet z samego drobiowego mięsa może wyjść suchy, dlatego też do masy można dodać odrobinę masła lub przepuszczony przez maszynkę boczek.
Pasztet z grzybami z mięsa rosołowego. Przepis
Składnik:
- 1 kg mięsa z rosołu,
- 300 g grzybów leśnych,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 4 jajka,
- pól łyżeczki gałki muszkatołowej,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- tymianek
- masło.
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę i selera ugotuj. Grzyby pokrój w plastry i podsmaż na maśle.
- Mięso z rosołu oddziel od kości i drobno pokrój.
- Ostudzone warzywa, grzyby i mięso przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Do powstałej masy dodaj sól i pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodaj jajka i dokładnie wyrób masę.
- Masę wylej do keksówki, wyrównaj wierzch i piecz w 170 st. C przez 45 minut.
- Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.