Mięso z rosołu zamień w te kotlety. Wszyscy się zajadają, aż trzęsą się uszy

Weekendy w wielu polskich domach mijają pod znakiem gotowanego rosołu. To zupa o wielu odsłonach, bo w poniedziałki zamienia się w pomidorową, a znajdujące się w środku warzywa zamienić można w pasztet. Do przerobienia na nowe danie nadaje się również mięso, stanowiące często bazę rosołu. Zamiast wyrzucać, usmaż kotlety.

Kotlety z mięsa z rosołu - PysznościKotlety z mięsa z rosołu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | JUSTIN JOSEPH
Ewa Malinowska

Chociaż ugotowanie wegetariańskiego rosołu nie jest skomplikowane, to i tak największą popularnością cieszy się klasyczna, mięsna wersja. W zasadzie nie ma w tym nic dziwnego, bo dodatek wołowiny czy kurczaka pozwala wyciągnąć mnóstwo umamicznego smaku i dodać głębi. Tak gotowały nasze babcie, mamy i teraz gotujemy my. Po ugotowaniu mięso można dorzucić do zupy, jako "wkładkę" lub odłożyć i zamienić w wyjątkowe kotlety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwowano ją na wigilię i po pracy na polu. Jurorzy docenili ją w konkursie

Kotlety z mięsa z rosołu

W kuchni zaradnej gospodyni lub gospodarza nic się nie zmarnuje. I bardzo dobrze, bo marnowanie jedzenia to choroba, którą łatwo można wyleczyć. Doskonale wiedziały nasze babcie, które z rosołu i jego składników robiły pomidorową, potrawkę, pasztet czy farsz do pierogów. W moim domu królowały jednak pyszne kotlety, które na pierwszy rzut oka pomylić można było z klasycznymi mielonymi.

Kotlety - Pyszności
Kotlety - Pyszności © Getty Images | Anton Dobrea

Najlepsze będzie mięso z kurczaka lub indyka. Można również użyć mięsa mieszanego. Możesz również eksperymentować z innymi przyprawami, np. czosnkiem, majerankiem, papryką wędzoną.

Przepis na kotlety z mięsa z rosołu

Idealnie smakują z ziemniakami lub ryżem i prostą surówką lub buraczkami.

Składniki:

  • 300 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżeczka świeżego koperku,
  • 20 g masła klarowanego lub oleju,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Składniki:

  1. Mięso z rosołu oczyść z kości, skóry i chrząstek. Cebulę obierz.
  2. Zmiel w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym mięso wraz z cebulą.
  3. Do mady dodaj jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekany koperek. Możesz dodać również czosnek, słodką lub ostrą paprykę albo postawić na gotową mieszankę przypraw do kurczaka.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i wrzuć przygotowane kotlety.
  7. Smaż z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  8. Po usmażeniu na każdy kotlet kładziemy mały kawałek masła klarowanego. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez kilka minut, aby kotlety były soczyste.

Prosty i pyszny obiad jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej