Mięso z rosołu zamień w te kotlety. Wszyscy się zajadają, aż trzęsą się uszy

Weekendy w wielu polskich domach mijają pod znakiem gotowanego rosołu. To zupa o wielu odsłonach, bo w poniedziałki zamienia się w pomidorową, a znajdujące się w środku warzywa zamienić można w pasztet. Do przerobienia na nowe danie nadaje się również mięso, stanowiące często bazę rosołu. Zamiast wyrzucać, usmaż kotlety.

Kotlety z mięsa z rosołu - PysznościKotlety z mięsa z rosołu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | JUSTIN JOSEPH
Ewa Malinowska

Chociaż ugotowanie wegetariańskiego rosołu nie jest skomplikowane, to i tak największą popularnością cieszy się klasyczna, mięsna wersja. W zasadzie nie ma w tym nic dziwnego, bo dodatek wołowiny czy kurczaka pozwala wyciągnąć mnóstwo umamicznego smaku i dodać głębi. Tak gotowały nasze babcie, mamy i teraz gotujemy my. Po ugotowaniu mięso można dorzucić do zupy, jako "wkładkę" lub odłożyć i zamienić w wyjątkowe kotlety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwowano ją na wigilię i po pracy na polu. Jurorzy docenili ją w konkursie

Kotlety z mięsa z rosołu

W kuchni zaradnej gospodyni lub gospodarza nic się nie zmarnuje. I bardzo dobrze, bo marnowanie jedzenia to choroba, którą łatwo można wyleczyć. Doskonale wiedziały nasze babcie, które z rosołu i jego składników robiły pomidorową, potrawkę, pasztet czy farsz do pierogów. W moim domu królowały jednak pyszne kotlety, które na pierwszy rzut oka pomylić można było z klasycznymi mielonymi.

Kotlety - Pyszności
Kotlety - Pyszności © Getty Images | Anton Dobrea

Najlepsze będzie mięso z kurczaka lub indyka. Można również użyć mięsa mieszanego. Możesz również eksperymentować z innymi przyprawami, np. czosnkiem, majerankiem, papryką wędzoną.

Przepis na kotlety z mięsa z rosołu

Idealnie smakują z ziemniakami lub ryżem i prostą surówką lub buraczkami.

Składniki:

  • 300 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżeczka świeżego koperku,
  • 20 g masła klarowanego lub oleju,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Składniki:

  1. Mięso z rosołu oczyść z kości, skóry i chrząstek. Cebulę obierz.
  2. Zmiel w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym mięso wraz z cebulą.
  3. Do mady dodaj jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekany koperek. Możesz dodać również czosnek, słodką lub ostrą paprykę albo postawić na gotową mieszankę przypraw do kurczaka.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i wrzuć przygotowane kotlety.
  7. Smaż z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  8. Po usmażeniu na każdy kotlet kładziemy mały kawałek masła klarowanego. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez kilka minut, aby kotlety były soczyste.

Prosty i pyszny obiad jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀