Mięso z rosołu zamień w te kotlety. Wszyscy się zajadają, aż trzęsą się uszy
Weekendy w wielu polskich domach mijają pod znakiem gotowanego rosołu. To zupa o wielu odsłonach, bo w poniedziałki zamienia się w pomidorową, a znajdujące się w środku warzywa zamienić można w pasztet. Do przerobienia na nowe danie nadaje się również mięso, stanowiące często bazę rosołu. Zamiast wyrzucać, usmaż kotlety.
30.07.2024 11:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż ugotowanie wegetariańskiego rosołu nie jest skomplikowane, to i tak największą popularnością cieszy się klasyczna, mięsna wersja. W zasadzie nie ma w tym nic dziwnego, bo dodatek wołowiny czy kurczaka pozwala wyciągnąć mnóstwo umamicznego smaku i dodać głębi. Tak gotowały nasze babcie, mamy i teraz gotujemy my. Po ugotowaniu mięso można dorzucić do zupy, jako "wkładkę" lub odłożyć i zamienić w wyjątkowe kotlety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z mięsa z rosołu
W kuchni zaradnej gospodyni lub gospodarza nic się nie zmarnuje. I bardzo dobrze, bo marnowanie jedzenia to choroba, którą łatwo można wyleczyć. Doskonale wiedziały nasze babcie, które z rosołu i jego składników robiły pomidorową, potrawkę, pasztet czy farsz do pierogów. W moim domu królowały jednak pyszne kotlety, które na pierwszy rzut oka pomylić można było z klasycznymi mielonymi.
Najlepsze będzie mięso z kurczaka lub indyka. Można również użyć mięsa mieszanego. Możesz również eksperymentować z innymi przyprawami, np. czosnkiem, majerankiem, papryką wędzoną.
Przepis na kotlety z mięsa z rosołu
Idealnie smakują z ziemniakami lub ryżem i prostą surówką lub buraczkami.
Składniki:
- 300 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżeczka świeżego koperku,
- 20 g masła klarowanego lub oleju,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki bułki tartej.
Składniki:
- Mięso z rosołu oczyść z kości, skóry i chrząstek. Cebulę obierz.
- Zmiel w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym mięso wraz z cebulą.
- Do mady dodaj jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekany koperek. Możesz dodać również czosnek, słodką lub ostrą paprykę albo postawić na gotową mieszankę przypraw do kurczaka.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i wrzuć przygotowane kotlety.
- Smaż z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
- Po usmażeniu na każdy kotlet kładziemy mały kawałek masła klarowanego. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez kilka minut, aby kotlety były soczyste.
Prosty i pyszny obiad jest już gotowy. Smacznego!