PrzepisObiadMięso z rosołu zamień w te kotlety. Wszyscy się zajadają, aż trzęsą się uszy

Mięso z rosołu zamień w te kotlety. Wszyscy się zajadają, aż trzęsą się uszy

Kotlety z mięsa z rosołu - Pyszności
Kotlety z mięsa z rosołu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | JUSTIN JOSEPH

30.07.2024 11:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Weekendy w wielu polskich domach mijają pod znakiem gotowanego rosołu. To zupa o wielu odsłonach, bo w poniedziałki zamienia się w pomidorową, a znajdujące się w środku warzywa zamienić można w pasztet. Do przerobienia na nowe danie nadaje się również mięso, stanowiące często bazę rosołu. Zamiast wyrzucać, usmaż kotlety.

Chociaż ugotowanie wegetariańskiego rosołu nie jest skomplikowane, to i tak największą popularnością cieszy się klasyczna, mięsna wersja. W zasadzie nie ma w tym nic dziwnego, bo dodatek wołowiny czy kurczaka pozwala wyciągnąć mnóstwo umamicznego smaku i dodać głębi. Tak gotowały nasze babcie, mamy i teraz gotujemy my. Po ugotowaniu mięso można dorzucić do zupy, jako "wkładkę" lub odłożyć i zamienić w wyjątkowe kotlety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z mięsa z rosołu

W kuchni zaradnej gospodyni lub gospodarza nic się nie zmarnuje. I bardzo dobrze, bo marnowanie jedzenia to choroba, którą łatwo można wyleczyć. Doskonale wiedziały nasze babcie, które z rosołu i jego składników robiły pomidorową, potrawkę, pasztet czy farsz do pierogów. W moim domu królowały jednak pyszne kotlety, które na pierwszy rzut oka pomylić można było z klasycznymi mielonymi.

Kotlety - Pyszności
Kotlety - Pyszności© Getty Images | Anton Dobrea

Najlepsze będzie mięso z kurczaka lub indyka. Można również użyć mięsa mieszanego. Możesz również eksperymentować z innymi przyprawami, np. czosnkiem, majerankiem, papryką wędzoną.

Przepis na kotlety z mięsa z rosołu

Idealnie smakują z ziemniakami lub ryżem i prostą surówką lub buraczkami.

Składniki:

  • 300 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżeczka świeżego koperku,
  • 20 g masła klarowanego lub oleju,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Składniki:

  1. Mięso z rosołu oczyść z kości, skóry i chrząstek. Cebulę obierz.
  2. Zmiel w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym mięso wraz z cebulą.
  3. Do mady dodaj jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekany koperek. Możesz dodać również czosnek, słodką lub ostrą paprykę albo postawić na gotową mieszankę przypraw do kurczaka.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i wrzuć przygotowane kotlety.
  7. Smaż z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  8. Po usmażeniu na każdy kotlet kładziemy mały kawałek masła klarowanego. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez kilka minut, aby kotlety były soczyste.

Prosty i pyszny obiad jest już gotowy. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także