NewsyHit nad Bałtykiem. Turyści oszaleli i wykupują na potęgę

Hit nad Bałtykiem. Turyści oszaleli i wykupują na potęgę

Tureckie specjały nad Bałtykiem
Tureckie specjały nad Bałtykiem
Źródło zdjęć: © Wirtualna Polska | Jakub Bujnik
Magdalena Pomorska

03.08.2024 11:05, aktual.: 03.08.2024 11:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy tureckie łakocie kojarzą się z Łebą lub innymi nadmorskimi miejscowościami? Jak się okazuje, w wakacje 2024 to kulinarny trend, w którym zakochali się polscy turyści. Rachatłukum, chałwa i inne ultrasłodkie wyroby kupujemy coraz chętniej. W czym tkwi ich sekret? Sprawdził to Reporter WP Jakub Bujnik.

Do tej pory nad morzem w ramach deseru i "czegoś słodkiego" po prostu szło się na gofry z bitą śmietaną. Opcjonalnie również lody z automatu. Okazuje się jednak, że te słodycze przechodzą powoli do lamusa i przegrywają ze wschodnią ekspansją łakoci prosto z Turcji. Wśród nich dobrze znana - również z dyskontu - chałwa, ale nie brakuje produktów o bardzo egzotycznych nazwach. Rachatłukum czy sucuk granat to tylko niektóre z nich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast rybki - słodkie "turkish delight"

Kto na wakacjach w Turcji był chociaż raz albo zerknął na słodką ofertę w dyskoncie w ramach kulinarnego tygodnia specjalnego, ten wie, że tureckie wyroby cukiernicze nie mają sobie równych w kwestii nasycenia cukrem. Sezamowa chałwa w różnych smakach to tylko wierzchołek góry lodowej, a może bardziej cukrowej. I chyba właśnie te cechy najbardziej spodobały się w tym roku turystom nad polskim morzem. Budka z tureckimi specjałami z wielkim szyldem "chałwa, rachatłukum, turkish delight" przyciąga codziennie mnóstwo klientów. I choć w ofercie znalazła się też np. czekolada w ciasteczkowej posypce, to warto wyjaśnić te mniej znane większości osób nazwy tureckich słodyczy

Wszystkie smaki rachatłukum

To, co na straganie pierwsze rzuca się w oczy, to właśnie nazwa rachatłukum. Bez tłumaczenia trudno o dobre wyjaśnienie, co to za produkty. A to po prostu rodzaj zwartych, galaretowych wyrobów, które już same w sobie są słodkie, a dodatkowo obtacza się je jeszcze w cukrze. Oryginalnie był to miód, obecnie producenci eksperymentują z posypkami, wiórkami kokosowymi i innymi dodatkami. Na uwagę zasługuje też sucuk, czyli pałeczki z orzechów włoskich pokryte zastygniętym, bardzo słodkim sokiem. Zazwyczaj to sok winogronowy lub sok z granatu. Przysmak zdecydowanie dla mocnych zębów - tekstura i ilość cukru to wyzwanie dla niejednej szczęki. Właściciele stoiska zapewniają jednak, że chętnych na te doznania smakowe nie brakuje.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także