Hit nad Bałtykiem. Turyści oszaleli i wykupują na potęgę

Czy tureckie łakocie kojarzą się z Łebą lub innymi nadmorskimi miejscowościami? Jak się okazuje, w wakacje 2024 to kulinarny trend, w którym zakochali się polscy turyści. Rachatłukum, chałwa i inne ultrasłodkie wyroby kupujemy coraz chętniej. W czym tkwi ich sekret? Sprawdził to Reporter WP Jakub Bujnik.

Tureckie specjały nad BałtykiemTureckie specjały nad Bałtykiem
Źródło zdjęć: © Wirtualna Polska | Jakub Bujnik
Magdalena Pomorska

Do tej pory nad morzem w ramach deseru i "czegoś słodkiego" po prostu szło się na gofry z bitą śmietaną. Opcjonalnie również lody z automatu. Okazuje się jednak, że te słodycze przechodzą powoli do lamusa i przegrywają ze wschodnią ekspansją łakoci prosto z Turcji. Wśród nich dobrze znana - również z dyskontu - chałwa, ale nie brakuje produktów o bardzo egzotycznych nazwach. Rachatłukum czy sucuk granat to tylko niektóre z nich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tureckie słodycze hitem w Łebie. "Tego jeszcze nie było"

Zamiast rybki - słodkie "turkish delight"

Kto na wakacjach w Turcji był chociaż raz albo zerknął na słodką ofertę w dyskoncie w ramach kulinarnego tygodnia specjalnego, ten wie, że tureckie wyroby cukiernicze nie mają sobie równych w kwestii nasycenia cukrem. Sezamowa chałwa w różnych smakach to tylko wierzchołek góry lodowej, a może bardziej cukrowej. I chyba właśnie te cechy najbardziej spodobały się w tym roku turystom nad polskim morzem. Budka z tureckimi specjałami z wielkim szyldem "chałwa, rachatłukum, turkish delight" przyciąga codziennie mnóstwo klientów. I choć w ofercie znalazła się też np. czekolada w ciasteczkowej posypce, to warto wyjaśnić te mniej znane większości osób nazwy tureckich słodyczy

Wszystkie smaki rachatłukum

To, co na straganie pierwsze rzuca się w oczy, to właśnie nazwa rachatłukum. Bez tłumaczenia trudno o dobre wyjaśnienie, co to za produkty. A to po prostu rodzaj zwartych, galaretowych wyrobów, które już same w sobie są słodkie, a dodatkowo obtacza się je jeszcze w cukrze. Oryginalnie był to miód, obecnie producenci eksperymentują z posypkami, wiórkami kokosowymi i innymi dodatkami. Na uwagę zasługuje też sucuk, czyli pałeczki z orzechów włoskich pokryte zastygniętym, bardzo słodkim sokiem. Zazwyczaj to sok winogronowy lub sok z granatu. Przysmak zdecydowanie dla mocnych zębów - tekstura i ilość cukru to wyzwanie dla niejednej szczęki. Właściciele stoiska zapewniają jednak, że chętnych na te doznania smakowe nie brakuje.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje