Hit nad Bałtykiem. Turyści oszaleli i wykupują na potęgę

Czy tureckie łakocie kojarzą się z Łebą lub innymi nadmorskimi miejscowościami? Jak się okazuje, w wakacje 2024 to kulinarny trend, w którym zakochali się polscy turyści. Rachatłukum, chałwa i inne ultrasłodkie wyroby kupujemy coraz chętniej. W czym tkwi ich sekret? Sprawdził to Reporter WP Jakub Bujnik.

Tureckie specjały nad BałtykiemTureckie specjały nad Bałtykiem
Źródło zdjęć: © Wirtualna Polska | Jakub Bujnik
Magdalena PomorskaJakub Bujnik

Do tej pory nad morzem w ramach deseru i "czegoś słodkiego" po prostu szło się na gofry z bitą śmietaną. Opcjonalnie również lody z automatu. Okazuje się jednak, że te słodycze przechodzą powoli do lamusa i przegrywają ze wschodnią ekspansją łakoci prosto z Turcji. Wśród nich dobrze znana - również z dyskontu - chałwa, ale nie brakuje produktów o bardzo egzotycznych nazwach. Rachatłukum czy sucuk granat to tylko niektóre z nich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tureckie słodycze hitem w Łebie. "Tego jeszcze nie było"

Zamiast rybki - słodkie "turkish delight"

Kto na wakacjach w Turcji był chociaż raz albo zerknął na słodką ofertę w dyskoncie w ramach kulinarnego tygodnia specjalnego, ten wie, że tureckie wyroby cukiernicze nie mają sobie równych w kwestii nasycenia cukrem. Sezamowa chałwa w różnych smakach to tylko wierzchołek góry lodowej, a może bardziej cukrowej. I chyba właśnie te cechy najbardziej spodobały się w tym roku turystom nad polskim morzem. Budka z tureckimi specjałami z wielkim szyldem "chałwa, rachatłukum, turkish delight" przyciąga codziennie mnóstwo klientów. I choć w ofercie znalazła się też np. czekolada w ciasteczkowej posypce, to warto wyjaśnić te mniej znane większości osób nazwy tureckich słodyczy

Wszystkie smaki rachatłukum

To, co na straganie pierwsze rzuca się w oczy, to właśnie nazwa rachatłukum. Bez tłumaczenia trudno o dobre wyjaśnienie, co to za produkty. A to po prostu rodzaj zwartych, galaretowych wyrobów, które już same w sobie są słodkie, a dodatkowo obtacza się je jeszcze w cukrze. Oryginalnie był to miód, obecnie producenci eksperymentują z posypkami, wiórkami kokosowymi i innymi dodatkami. Na uwagę zasługuje też sucuk, czyli pałeczki z orzechów włoskich pokryte zastygniętym, bardzo słodkim sokiem. Zazwyczaj to sok winogronowy lub sok z granatu. Przysmak zdecydowanie dla mocnych zębów - tekstura i ilość cukru to wyzwanie dla niejednej szczęki. Właściciele stoiska zapewniają jednak, że chętnych na te doznania smakowe nie brakuje.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀