Kuzynka dała mi przepis na gofry. Wychodzą lepsze niż z budki nad morzem

Niestety do urlopu nad Bałtykiem jeszcze daleko, ale gofry mogę zjeść już dziś! Są niezwykle chrupkie, a jednocześnie mięciutkie w środku. To zasługa receptury, którą dostałam od mojej kuzynki. Polecam do wypróbowania jeszcze przed wakacjami. Truskawki będą do nich doskonałe.

Najlepsze dodatki? Bita śmietana i sezonowe owoce. Najlepsze dodatki? Bita śmietana i sezonowe owoce
Źródło zdjęć: © Pixabay | Bru-nO
Dorota Gepert

Ciasto na gofry jest bardzo proste do przygotowania. Często porównuje się je z tym na naleśniki. Dlaczego więc nie zawsze gofry są idealne? To kwestia przede wszystkim proporcji składników oraz dobrej gofrownicy. Moja kuzynka ma jeszcze jeden patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Patent na idealne gofry

Czy to gofry, czy naleśniki — po prostu składniki na ciasto wystarczy dobrze wymieszać, prawda? Otóż nie do końca. Moja kuzynka, zanim dodaj jajka do ciasta na gofry, oddziela żółtka od białek. Z tych drugich ubija pianę. Dzięki temu słodkie wypieki są fantastycznie puszyste i miękkie. Z jej przepisu wychodzi 8-9 sporych gofrów, czyli idealnie na deser z dokładką dla całej rodziny. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami. Truskawki oraz maliny pasują do nich wyśmienicie!

Warto o tym pamiętać:

  • Składniki na gofry powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Gofrownica musi być dobrze rozgrzana, a gdy jest taka potrzeba, należy ją natłuścić.
  • Gofry możesz podać z wytrawnymi dodatkami i wtedy pasują na śniadanie bądź podwieczorek.

Przepis na gofry od mojej kuzynki. Smakują lepiej niż te z budki nad morzem

Składniki:

  • 1,75 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  2. Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, olej oraz mleko.
  3. Zmiksuj mikserem na gładką masę, a na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj ciasto chochlą i piecz przez kilka minut (zgodnie z instrukcją na gofrownicy).
  5. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Ze świeżych owoców idealne są truskawki. Pasuje do nich cukier puder i bita śmietana.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje