PrzepisSłodkościKuzynka dała mi przepis na gofry. Wychodzą lepsze niż z budki nad morzem

Kuzynka dała mi przepis na gofry. Wychodzą lepsze niż z budki nad morzem

Najlepsze dodatki? Bita śmietana i sezonowe owoce
Najlepsze dodatki? Bita śmietana i sezonowe owoce
Źródło zdjęć: © Pixabay | Bru-nO

19.05.2024 11:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niestety do urlopu nad Bałtykiem jeszcze daleko, ale gofry mogę zjeść już dziś! Są niezwykle chrupkie, a jednocześnie mięciutkie w środku. To zasługa receptury, którą dostałam od mojej kuzynki. Polecam do wypróbowania jeszcze przed wakacjami. Truskawki będą do nich doskonałe.

Ciasto na gofry jest bardzo proste do przygotowania. Często porównuje się je z tym na naleśniki. Dlaczego więc nie zawsze gofry są idealne? To kwestia przede wszystkim proporcji składników oraz dobrej gofrownicy. Moja kuzynka ma jeszcze jeden patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patent na idealne gofry

Czy to gofry, czy naleśniki — po prostu składniki na ciasto wystarczy dobrze wymieszać, prawda? Otóż nie do końca. Moja kuzynka, zanim dodaj jajka do ciasta na gofry, oddziela żółtka od białek. Z tych drugich ubija pianę. Dzięki temu słodkie wypieki są fantastycznie puszyste i miękkie. Z jej przepisu wychodzi 8-9 sporych gofrów, czyli idealnie na deser z dokładką dla całej rodziny. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami. Truskawki oraz maliny pasują do nich wyśmienicie!

Warto o tym pamiętać:

  • Składniki na gofry powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Gofrownica musi być dobrze rozgrzana, a gdy jest taka potrzeba, należy ją natłuścić.
  • Gofry możesz podać z wytrawnymi dodatkami i wtedy pasują na śniadanie bądź podwieczorek.

Przepis na gofry od mojej kuzynki. Smakują lepiej niż te z budki nad morzem

Składniki:

  • 1,75 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  2. Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, olej oraz mleko.
  3. Zmiksuj mikserem na gładką masę, a na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj ciasto chochlą i piecz przez kilka minut (zgodnie z instrukcją na gofrownicy).
  5. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Ze świeżych owoców idealne są truskawki. Pasuje do nich cukier puder i bita śmietana.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także