Joanna Przetakiewicz uwielbia te placuszki. Puszyste i miękkie jak wygodna poduszka

Słodkie śniadanie to pyszny pomysł na rozpoczęcie dnia. Swój przepis na puszyste, delikatne i przede wszystkim obłędnie smaczne serowe placuszki zdradziła Joanna Przetakiewicz.

Placuszki Joanny Przetakiewicz - PysznościPlacuszki Joanny Przetakiewicz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Joanna Przetakiewicz
Ewa Malinowska

Syrniczki to nic innego jak pyszne placuszki z twarogu, które są idealne na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni, by wyczarować puszyste i delikatne słodkości. Doskonale wie o tym Joanna Przetakiewicz, która na swoim instagramowym koncie podzieliła się swoim ulubionym przepisem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki z kurczaka łączę na patelni z kremowym sosem. Po chwili obiad dla całej rodziny jest gotowy

Placuszki serowe Joanny Przetakiewicz

Są serowe, puszyste i pyszne. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zachwyt na twarzach jedzących trwa aż do ostatniego kęsa. Świetnie sprawdzą się na leniwe, słodkie, weekendowe śniadanie lub pyszny podwieczorek. Wystarczy wymieszać kilka składników i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Placuszki twarogowe
Placuszki twarogowe © Adobe Stock

Chociaż Joanna Przetakiewicz kojarzyć się może z luksusem, to w jej menu nie gości tylko homar i kawior na śniadanie. Projektantka przepada za prostymi syrniczkami. Joanna Przetakiewicz sugeruje, aby placki podać w towarzystwie gęstej śmietany, konfitury lub owoców. Świetnie przełamią smak sera i dodadzą lekkości.

Składniki:

  • zmielony biały ser,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż zmielony twaróg. Dodaj jajka, mąkę kukurydzianą oraz miód i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
  2. Odstaw przygotowane ciasto na 10 minut, aby spuchło.
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
  4. Wykładaj porcję przygotowanej masy serowej i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Placki powinny być dość grube.

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku