Joanna Przetakiewicz uwielbia te placuszki. Puszyste i miękkie jak wygodna poduszka
Słodkie śniadanie to pyszny pomysł na rozpoczęcie dnia. Swój przepis na puszyste, delikatne i przede wszystkim obłędnie smaczne serowe placuszki zdradziła Joanna Przetakiewicz.
Syrniczki to nic innego jak pyszne placuszki z twarogu, które są idealne na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni, by wyczarować puszyste i delikatne słodkości. Doskonale wie o tym Joanna Przetakiewicz, która na swoim instagramowym koncie podzieliła się swoim ulubionym przepisem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Placuszki serowe Joanny Przetakiewicz
Są serowe, puszyste i pyszne. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zachwyt na twarzach jedzących trwa aż do ostatniego kęsa. Świetnie sprawdzą się na leniwe, słodkie, weekendowe śniadanie lub pyszny podwieczorek. Wystarczy wymieszać kilka składników i cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Chociaż Joanna Przetakiewicz kojarzyć się może z luksusem, to w jej menu nie gości tylko homar i kawior na śniadanie. Projektantka przepada za prostymi syrniczkami. Joanna Przetakiewicz sugeruje, aby placki podać w towarzystwie gęstej śmietany, konfitury lub owoców. Świetnie przełamią smak sera i dodadzą lekkości.
Składniki:
- zmielony biały ser,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka miodu,
- olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż zmielony twaróg. Dodaj jajka, mąkę kukurydzianą oraz miód i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
- Odstaw przygotowane ciasto na 10 minut, aby spuchło.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
- Wykładaj porcję przygotowanej masy serowej i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Placki powinny być dość grube.
Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!