Joanna Przetakiewicz uwielbia te placuszki. Puszyste i miękkie jak wygodna poduszka

Słodkie śniadanie to pyszny pomysł na rozpoczęcie dnia. Swój przepis na puszyste, delikatne i przede wszystkim obłędnie smaczne serowe placuszki zdradziła Joanna Przetakiewicz.

Placuszki Joanny Przetakiewicz - PysznościPlacuszki Joanny Przetakiewicz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Joanna Przetakiewicz
Ewa Malinowska

Syrniczki to nic innego jak pyszne placuszki z twarogu, które są idealne na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni, by wyczarować puszyste i delikatne słodkości. Doskonale wie o tym Joanna Przetakiewicz, która na swoim instagramowym koncie podzieliła się swoim ulubionym przepisem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki z kurczaka łączę na patelni z kremowym sosem. Po chwili obiad dla całej rodziny jest gotowy

Placuszki serowe Joanny Przetakiewicz

Są serowe, puszyste i pyszne. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zachwyt na twarzach jedzących trwa aż do ostatniego kęsa. Świetnie sprawdzą się na leniwe, słodkie, weekendowe śniadanie lub pyszny podwieczorek. Wystarczy wymieszać kilka składników i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Placuszki twarogowe
Placuszki twarogowe © Adobe Stock

Chociaż Joanna Przetakiewicz kojarzyć się może z luksusem, to w jej menu nie gości tylko homar i kawior na śniadanie. Projektantka przepada za prostymi syrniczkami. Joanna Przetakiewicz sugeruje, aby placki podać w towarzystwie gęstej śmietany, konfitury lub owoców. Świetnie przełamią smak sera i dodadzą lekkości.

Składniki:

  • zmielony biały ser,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż zmielony twaróg. Dodaj jajka, mąkę kukurydzianą oraz miód i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
  2. Odstaw przygotowane ciasto na 10 minut, aby spuchło.
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
  4. Wykładaj porcję przygotowanej masy serowej i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Placki powinny być dość grube.

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają