Joanna Przetakiewicz uwielbia te placuszki. Puszyste i miękkie jak wygodna poduszka
Słodkie śniadanie to pyszny pomysł na rozpoczęcie dnia. Swój przepis na puszyste, delikatne i przede wszystkim obłędnie smaczne serowe placuszki zdradziła Joanna Przetakiewicz.
10.05.2024 14:14
Syrniczki to nic innego jak pyszne placuszki z twarogu, które są idealne na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni, by wyczarować puszyste i delikatne słodkości. Doskonale wie o tym Joanna Przetakiewicz, która na swoim instagramowym koncie podzieliła się swoim ulubionym przepisem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placuszki serowe Joanny Przetakiewicz
Są serowe, puszyste i pyszne. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zachwyt na twarzach jedzących trwa aż do ostatniego kęsa. Świetnie sprawdzą się na leniwe, słodkie, weekendowe śniadanie lub pyszny podwieczorek. Wystarczy wymieszać kilka składników i cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Chociaż Joanna Przetakiewicz kojarzyć się może z luksusem, to w jej menu nie gości tylko homar i kawior na śniadanie. Projektantka przepada za prostymi syrniczkami. Joanna Przetakiewicz sugeruje, aby placki podać w towarzystwie gęstej śmietany, konfitury lub owoców. Świetnie przełamią smak sera i dodadzą lekkości.
Składniki:
- zmielony biały ser,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka miodu,
- olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż zmielony twaróg. Dodaj jajka, mąkę kukurydzianą oraz miód i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
- Odstaw przygotowane ciasto na 10 minut, aby spuchło.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
- Wykładaj porcję przygotowanej masy serowej i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Placki powinny być dość grube.
Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!