Przepis na wiśnie w occie mam od cioci. Nie ma lepszego dodatku do pasztetu zimą
Moja ciocia po mistrzowsku przygotowuje przetwory w occie. Na jej imieninowym przyjęciu zimą w pierwszej kolejności znikają wiśnie, które serwuje do pasztetu i innych pieczonych mięs. Ależ one podkręcają smak! W tym roku postanowiłam zrobić dwa słoiczki takich wiśni, bo świetnie pasują także do serów.
28.07.2024 07:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wiśnie to królowe przetworów. Właśnie one rozkręcają sezon na weki. Można z nich przygotować konfitury, soki, nalewki, kompoty. Trochę mniej popularne jest ich marynowanie w occie. A takie owocowe marynaty są doskonałe, zwłaszcza gruszki, śliwki i moje ulubione wiśnie.
Na lata
Marynowanie, czyli konserwowanie octem, to jeden z najstarszych sposobów przechowywania żywności. Warzywa czy owoce są konserwowane za pomocą temperatury i specjalnej zalewy. Nie dopuszcza ona do rozwoju drobnoustrojów, przetwory się nie psują. Do przyrządzania zalewy potrzebny jest ocet (najczęściej spirytusowy), cukier, sól oraz inne przyprawy, pasujące do marynowanych owoców czy warzyw. Tak przygotowane przetwory można przechowywać nawet kilka lat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krótki sezon
Sezon na wiśnie jest krótki, dlatego warto się z przetworami pospieszyć. Te owoce zawierają sporo witamin i składników odżywczych. Od lat wiadomo, że pomagają podczas bezsenności. Podczas marynowania nie tracą wszystkich swoich cennych właściwości, na przykład pozostaje w nich witamina C, do której rozpadu często dochodzi na skutek reakcji chemicznych zachodzących pod wpływem długiego przechowywania. Jednak w marynatach chodzi przede wszystkim o smak. A słodko-cierpkie wiśnie doprawione cynamonem i goździkami są pyszne. Do marynaty wybierz jak najświeższe owoce.
Wiśnie w octowej zalewie
Składniki:
- 3 kg wiśni,
- 1 kg cukru,
- 2 szklanki octu, najlepiej winnego,
- 2 szklanki wody,
- goździki i cynamon do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukier, ocet, wodę, goździki i cynamon zagotuj, a potem marynatę wystudź.
- Umyte wiśnie ponakłuwaj i zalej marynatą. Odstaw na cały dzień.
- Następnego dnia odlej marynatę, zagotowuj ją i ostudź.
- Wiśnie ułóż w wyparzonych słoikach, zalej marynatą. Zakręć słoiki i pasteryzuj je 25 minut.