Przepis na wiśnie w occie mam od cioci. Nie ma lepszego dodatku do pasztetu zimą

Moja ciocia po mistrzowsku przygotowuje przetwory w occie. Na jej imieninowym przyjęciu zimą w pierwszej kolejności znikają wiśnie, które serwuje do pasztetu i innych pieczonych mięs. Ależ one podkręcają smak! W tym roku postanowiłam zrobić dwa słoiczki takich wiśni, bo świetnie pasują także do serów.

Wiśnie w occie? Warto spróbować!Wiśnie w occie? Warto spróbować!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gmvozd
Dorota Gepert

Wiśnie to królowe przetworów. Właśnie one rozkręcają sezon na weki. Można z nich przygotować konfitury, soki, nalewki, kompoty. Trochę mniej popularne jest ich marynowanie w occie. A takie owocowe marynaty są doskonałe, zwłaszcza gruszki, śliwki i moje ulubione wiśnie.

Na lata

Marynowanie, czyli konserwowanie octem, to jeden z najstarszych sposobów przechowywania żywności. Warzywa czy owoce są konserwowane za pomocą temperatury i specjalnej zalewy. Nie dopuszcza ona do rozwoju drobnoustrojów, przetwory się nie psują. Do przyrządzania zalewy potrzebny jest ocet (najczęściej spirytusowy), cukier, sól oraz inne przyprawy, pasujące do marynowanych owoców czy warzyw. Tak przygotowane przetwory można przechowywać nawet kilka lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Krótki sezon

Sezon na wiśnie jest krótki, dlatego warto się z przetworami pospieszyć. Te owoce zawierają sporo witamin i składników odżywczych. Od lat wiadomo, że pomagają podczas bezsenności. Podczas marynowania nie tracą wszystkich swoich cennych właściwości, na przykład pozostaje w nich witamina C, do której rozpadu często dochodzi na skutek reakcji chemicznych zachodzących pod wpływem długiego przechowywania. Jednak w marynatach chodzi przede wszystkim o smak. A słodko-cierpkie wiśnie doprawione cynamonem i goździkami są pyszne. Do marynaty wybierz jak najświeższe owoce.

Wiśnie w octowej zalewie

Składniki:

  • 3 kg wiśni,
  • 1 kg cukru,
  • 2 szklanki octu, najlepiej winnego,
  • 2 szklanki wody,
  • goździki i cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukier, ocet, wodę, goździki i cynamon zagotuj, a potem marynatę wystudź.
  2. Umyte wiśnie ponakłuwaj i zalej marynatą. Odstaw na cały dzień.
  3. Następnego dnia odlej marynatę, zagotowuj ją i ostudź.
  4. Wiśnie ułóż w wyparzonych słoikach, zalej marynatą. Zakręć słoiki i pasteryzuj je 25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯