Zapiekanka z dynią i łososiem na jesienny obiad. Pachnie tak, że wszystkim zaburczy w brzuchach
Różnego rodzaju zapiekanki to najlepsza odpowiedź na pytanie, co dziś przygotować na obiad. Zamiast jednak sięgać po klasyczny przepis z makaronem i mięsem mielonym, sięgnij po łososia i dynię.
25.09.2024 16:26
Polacy za rzadko sięgają po ryby, więc warto sięgać po przepisy, w których się one pojawiają. Jesienna zapiekanka z łososiem, zieloną dynią, szpinakiem i ziołami w śmietankowym sosie z delikatną nutą curry skradnie twoje podniebienie od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z dynią i łososiem
Ten przepis to prawdziwa uczta dla zmysłów i dowód na to, że zapiekanki mogą być naprawdę ciekawe. Połączenie słodkawej dyni z delikatnym łososiem i aromatycznymi przyprawami tworzy niezwykle smaczne i wyraziste danie. W każdym kęsie dzieje się sporo, ale smaki są naprawdę świetnie zbilansowane.
Kombinacja słodkiej papryki, czosnku, curry i ziół prowansalskich tworzy niezwykle aromatyczną mieszankę, idealną na pyszny obiad dla całej rodziny. Dynia i łosoś to naprawdę udany duet, który do jedzenia zachęci nawet niejadki.
Składniki:
- 800 g zielonej dyni po obraniu,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku,
- 1.5 łyżeczki curry,
- 1.5 łyżki ziół prowansalskich,
- ¾ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 600 g fileta z łososia,
- 3 jajka,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 60 g świeżego szpinaku,
- 160 tartego żółtego sera.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Dopraw słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Krok 2. Z łososia usuń skórę i pokrój filet w średniej wielkości kostkę.
Krok 3. Do dzbanka wbij jajka, dolej do nich śmietankę, wsyp starty parmezan i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Do żaroodpornej formy o wymiarach ok. 21x21 cm przełóż podsmażoną dynię. Ułóż na niej umyte i osuszone liście szpinaku oraz kawałki łososia.
Krok 5. Zalej całość jajkami ze śmietanką i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 20 minut. Podawaj na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!