Zapiekanka z dynią i łososiem na jesienny obiad. Pachnie tak, że wszystkim zaburczy w brzuchach
25.09.2024 16:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Różnego rodzaju zapiekanki to najlepsza odpowiedź na pytanie, co dziś przygotować na obiad. Zamiast jednak sięgać po klasyczny przepis z makaronem i mięsem mielonym, sięgnij po łososia i dynię.
Polacy za rzadko sięgają po ryby, więc warto sięgać po przepisy, w których się one pojawiają. Jesienna zapiekanka z łososiem, zieloną dynią, szpinakiem i ziołami w śmietankowym sosie z delikatną nutą curry skradnie twoje podniebienie od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z dynią i łososiem
Ten przepis to prawdziwa uczta dla zmysłów i dowód na to, że zapiekanki mogą być naprawdę ciekawe. Połączenie słodkawej dyni z delikatnym łososiem i aromatycznymi przyprawami tworzy niezwykle smaczne i wyraziste danie. W każdym kęsie dzieje się sporo, ale smaki są naprawdę świetnie zbilansowane.
Kombinacja słodkiej papryki, czosnku, curry i ziół prowansalskich tworzy niezwykle aromatyczną mieszankę, idealną na pyszny obiad dla całej rodziny. Dynia i łosoś to naprawdę udany duet, który do jedzenia zachęci nawet niejadki.
Składniki:
- 800 g zielonej dyni po obraniu,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku,
- 1.5 łyżeczki curry,
- 1.5 łyżki ziół prowansalskich,
- ¾ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 600 g fileta z łososia,
- 3 jajka,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 60 g świeżego szpinaku,
- 160 tartego żółtego sera.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Dopraw słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Krok 2. Z łososia usuń skórę i pokrój filet w średniej wielkości kostkę.
Krok 3. Do dzbanka wbij jajka, dolej do nich śmietankę, wsyp starty parmezan i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Do żaroodpornej formy o wymiarach ok. 21x21 cm przełóż podsmażoną dynię. Ułóż na niej umyte i osuszone liście szpinaku oraz kawałki łososia.
Krok 5. Zalej całość jajkami ze śmietanką i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 20 minut. Podawaj na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!