PrzepisZapiekankiZapiekanka z dynią i łososiem na jesienny obiad. Pachnie tak, że wszystkim zaburczy w brzuchach

Zapiekanka z dynią i łososiem na jesienny obiad. Pachnie tak, że wszystkim zaburczy w brzuchach

Różnego rodzaju zapiekanki to najlepsza odpowiedź na pytanie, co dziś przygotować na obiad. Zamiast jednak sięgać po klasyczny przepis z makaronem i mięsem mielonym, sięgnij po łososia i dynię.

Zapiekanka z dynią i łososiem
Zapiekanka z dynią i łososiem
Źródło zdjęć: © Pyszności

25.09.2024 16:26

Polacy za rzadko sięgają po ryby, więc warto sięgać po przepisy, w których się one pojawiają. Jesienna zapiekanka z łososiem, zieloną dynią, szpinakiem i ziołami w śmietankowym sosie z delikatną nutą curry skradnie twoje podniebienie od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z dynią i łososiem

Ten przepis to prawdziwa uczta dla zmysłów i dowód na to, że zapiekanki mogą być naprawdę ciekawe. Połączenie słodkawej dyni z delikatnym łososiem i aromatycznymi przyprawami tworzy niezwykle smaczne i wyraziste danie. W każdym kęsie dzieje się sporo, ale smaki są naprawdę świetnie zbilansowane.

Kombinacja słodkiej papryki, czosnku, curry i ziół prowansalskich tworzy niezwykle aromatyczną mieszankę, idealną na pyszny obiad dla całej rodziny. Dynia i łosoś to naprawdę udany duet, który do jedzenia zachęci nawet niejadki.

Składniki:

  • 800 g zielonej dyni po obraniu,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • 1.5 łyżeczki curry,
  • 1.5 łyżki ziół prowansalskich,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 600 g fileta z łososia,
  • 3 jajka,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 60 g świeżego szpinaku,
  • 160 tartego żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Dopraw słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

Dynia w przyprawach
Dynia w przyprawach© Pyszności

Krok 2. Z łososia usuń skórę i pokrój filet w średniej wielkości kostkę.

Filet z łososia
Filet z łososia© Pyszności

Krok 3. Do dzbanka wbij jajka, dolej do nich śmietankę, wsyp starty parmezan i dokładnie wymieszaj.

Masa jajeczna do zapiekanki
Masa jajeczna do zapiekanki© Pyszności

Krok 4. Do żaroodpornej formy o wymiarach ok. 21x21 cm przełóż podsmażoną dynię. Ułóż na niej umyte i osuszone liście szpinaku oraz kawałki łososia.

Zapiekanka z łososiem
Zapiekanka z łososiem© Pyszności

Krok 5. Zalej całość jajkami ze śmietanką i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 20 minut. Podawaj na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!

Zapiekanka z łososiem
Zapiekanka z łososiem© Pyszności
Wybrane dla Ciebie