Wrzucam do marynaty i chowam do lodówki. Tak chrupiących skrzydełek jeszcze nie jadłam
Chrupiące skrzydełka kojarzą się z amerykańskimi barami i pewną znaną w Polsce sieciówką. Zamiast jednak szukać miejsca, gdzie smak podąża za jakości, zrób pyszne skrzydełka w swoim domu.
20.09.2024 09:45
Od kiedy korzystam z tego przepisu, moje skrzydełka nie mają sobie równych. Chrupiąca panierka, przyprawy i soczyste mięso zachwycają każdego, od najmłodszych gości, przez znajomych, na starszych członkach rodziny kończąc. Gdy tylko pojawiają się na stole, las rąk od razu sięga po te kąski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące skrzydełka z kurczaka lepsze niż z KFC
Domowe skrzydełka z kurczaka w panierce to świetna przekąska na imprezę, mecz czy po prostu na weekendowy obiad. Są pyszne, chrupiące i pełne smaku. Jeśli do tej pory panierki okazywały się być tłustą skorupą, a mięso nijakie w smaku, to znaczy, że jeszcze nie próbowałeś tego przepisu.
Sekret tkwi w marynacie, która zmiękcza mięso i podwójnym smażeniu, dzięki któremu skrzydełka chrupią aż miło. Ilość i rodzaj przypraw dopasuj pod swój gust. Możesz dodać więcej ostrej papryki czy curry, jeśli lubisz wyraziste smaki. Sprawdzi się również granulowany czosnek czy mieszanka przypraw do złocistego kurczaka.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 3-4 szklanki mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawa do kurczaka, curry, papryka ostra i wędzona, oregano.
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka z kurczaka podziel na części. Tej trzeciej, najmniejszej (lotki) nie wykorzystuj. Nie ma na niej za dużo mięsa, więc nie sprawdzi się do chrupania. Możesz wrzucić ją do zamrażarki i wykorzystać kiedyś do gotowania bulionu.
- Do miski wbij jajka, dodaj jogurt, mleko oraz przyprawy według uznania. Dokładnie wymieszaj.
- Do marynaty wrzuć skrzydełka i wymieszaj, by dobrze przykryła mięso.
- Wstaw do lodówki na godzinę.
- Do dużej miski wsyp mąkę.
- Skrzydełka obtocz w mące, zanurz w pozostałej marynacie i znów włóż do mąk.
- Wrzuć do rozgrzanego, głębokiego oleju i smaż, aż się staną złociste.
- Wyjmij skrzydełka z oleju, odstaw na 10 minut i ponownie wrzuć do oleju, by były jeszcze bardziej chrupiące. Pilnuj, by nic się nie spaliło.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podaj z ulubionym dipem. Smacznego!