PrzepisProste przepisyPlacki ziemniaczane podaję na ostro i każdy prosi o dokładkę. Nikt się nie domyśla, co dodaję do ciasta

Placki ziemniaczane podaję na ostro i każdy prosi o dokładkę. Nikt się nie domyśla, co dodaję do ciasta

Ten dodatek lekko zmienia smak placków ziemniaczanych.
Ten dodatek lekko zmienia smak placków ziemniaczanych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)

28.09.2024 13:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Placki ziemniaczane wielu z nas zalicza do "comfort food", więc w chłodne, jesienne dni często je smażymy. Dlatego od czasu do czasu warto je trochę odmienić. Podstawowy przepis to tylko kilka składników, ale łatwo je uzupełnić. Może postawicie na ostry dodatek?

Placki ziemniaczane to jedna z tych prostych potraw, którą z przyjemnością zjemy na obiad lub kolację. Najlepiej smakują wprost z patelni. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury. Jednak zawsze lista składników jest krótka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przede wszystkim ziemniaki

Wystarczą ziemniaki, mąka, jajko i już można piec placki. Oczywiście najważniejsze są ziemniaki, które powinny być mączyste, z dużą zawartością skrobi. Wtedy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu, placki będą chrupiące. Wielu kucharzy twierdzi, że im starsze ziemniaki, tym lepsze. Mają wtedy najwięcej skrobi. Wiele osób eliminuje też mąkę, do masy dodaje tylko jajka. To właśnie mąka może mieć wpływ na niezbyt udaną konsystencję placków. Jednak oprócz składników "bazowych" do ciasta można dopasować dodatki, które będą miały duży wpływ na smak placków.

Dodatki robią dużo dobrego

Lubisz pikantne potrawy z charakterem? Do masy na placki dodaj chrzanu. Zaostrzy on smak tej potrawy. Jest jeszcze kilka innych dodatków, które warto wypróbować. Idealnie sprawdzi się starty żółty ser. Dzięki niemu placki będą mięciutkie. Możesz także usmażyć placki z drobno posiekanymi ziołami, najlepiej nadaje się szczypiorek, pietruszka lub koperek. Lubisz słodki posmak? Do masy dodaj startą na tarce marchewkę. Kolejne warzywo, które pasuje do szpinaku to szpinak. Z kolei kawałki chrupiącego boczku nadadzą plackom bardziej wyrazistego smaku.

placki ziemniaczaneziemniakikolacja