WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Placki ziemniaczane podaję na ostro i każdy prosi o dokładkę. Nikt się nie domyśla, co dodaję do ciasta

Placki ziemniaczane wielu z nas zalicza do "comfort food", więc w chłodne, jesienne dni często je smażymy. Dlatego od czasu do czasu warto je trochę odmienić. Podstawowy przepis to tylko kilka składników, ale łatwo je uzupełnić. Może postawicie na ostry dodatek?

Ten dodatek lekko zmienia smak placków ziemniaczanych. Ten dodatek lekko zmienia smak placków ziemniaczanych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to jedna z tych prostych potraw, którą z przyjemnością zjemy na obiad lub kolację. Najlepiej smakują wprost z patelni. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury. Jednak zawsze lista składników jest krótka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone chipsy ziemniaczane. Nie można powstrzymać się od chrupania

Przede wszystkim ziemniaki

Wystarczą ziemniaki, mąka, jajko i już można piec placki. Oczywiście najważniejsze są ziemniaki, które powinny być mączyste, z dużą zawartością skrobi. Wtedy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu, placki będą chrupiące. Wielu kucharzy twierdzi, że im starsze ziemniaki, tym lepsze. Mają wtedy najwięcej skrobi. Wiele osób eliminuje też mąkę, do masy dodaje tylko jajka. To właśnie mąka może mieć wpływ na niezbyt udaną konsystencję placków. Jednak oprócz składników "bazowych" do ciasta można dopasować dodatki, które będą miały duży wpływ na smak placków.

Dodatki robią dużo dobrego

Lubisz pikantne potrawy z charakterem? Do masy na placki dodaj chrzanu. Zaostrzy on smak tej potrawy. Jest jeszcze kilka innych dodatków, które warto wypróbować. Idealnie sprawdzi się starty żółty ser. Dzięki niemu placki będą mięciutkie. Możesz także usmażyć placki z drobno posiekanymi ziołami, najlepiej nadaje się szczypiorek, pietruszka lub koperek. Lubisz słodki posmak? Do masy dodaj startą na tarce marchewkę. Kolejne warzywo, które pasuje do szpinaku to szpinak. Z kolei kawałki chrupiącego boczku nadadzą plackom bardziej wyrazistego smaku.

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek