PrzepisObiadChrupiące kurki w kremowym sosie to jest to. Zrobisz w niecałe 20 minut

Chrupiące kurki w kremowym sosie to jest to. Zrobisz w niecałe 20 minut

Makaron z kurkami podaj na obiad, a wszyscy oszaleją
Makaron z kurkami podaj na obiad, a wszyscy oszaleją
Źródło zdjęć: © Canva | phbcz

01.09.2024 12:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Makaron z kurkami to sezonowa perełka, z pewnością na taki obiad wielu czeka na cały rok. Nie musisz szukać tej pozycji w menu restauracyjnym, bo świetny makaron z kurkami zrobisz w domu w 20 minut.

Nie silę się na ekstrawagancję i eksperymenty. Jeśli w mojej kuchni pojawiają się kurki, szybko znajduje dla nich zastosowanie, a przepisy, z jakich korzystam, są bardzo proste i niewymagające. Taki makaron z kurkami, jaki robiła moja mama, był najlepszy i dzisiaj nie widzę powodu, by nie odtwarzać tych receptur.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami podaję tylko w tej wersji. Prosty i szybki przepis

Kurki, cebula, czosnek, zielenina i śmietana to połączenie, które zawsze się udaje. W wersji obiadowej makaron z kurkami wzbogacam mięsnym dodatkiem, a jest to zazwyczaj kurczak lub indyk. Dla unowocześnienia potrawy niekiedy dodaje 2-3 łyżki startego parmezanu, choć to składnik opcjonalny. Nie zapomnijcie jednak o świeżych ziołach, które świetnie sprawdzają się w kremowym sosie z kurkami.

Z kolei kwestia makaronu jest rzeczą bardzo indywidualną, ponieważ na rynku jest ich taka mnogość, że trudno wskazać najlepszy do tego dania. Ja zazwyczaj stawiam na ricciarelle (pofalowane wstążki), tagliatelle lub pappardelle, ale dobrze sprawdzi się też makaron farfalle (kokardki) czy penne.

Zobacz, jak zrobić domowej roboty makaron z kurkami
Zobacz, jak zrobić domowej roboty makaron z kurkami© Canva | ttatty

Makaron z kurkami i kurczakiem. Przepis

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 300 g ulubionego makaronu np. tagliatelle,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 100 ml wody lub bulionu,
  • olej do smażenia,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • suszony lub świeży tymianek,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 100 g startego parmezanu.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub małe paski. Następnie dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem i odstaw na kilka godzin chwil do lodówki (by smaki się przegryzły, a mięso zamarynowało, jednak możesz też od razu przyrządzić danie).
  2. Kurki dokładnie oczyść (polecany TEN SPOSÓB), a następnie większe okazy pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, a kiedy zeszkli się, dodaj posiekany czosnek. Po 2 minutach dorzuć mięso. Smaż ok. 4-5 minut, a następnie dodaj kurki.
  4. Całość smaż kolejne 4 minuty, często mieszając. Po tym podlej zawartość patelni wodą lub bulionem, dodaj śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj całość i gotuj na średnim ogniu, aż kurczak będzie gotowy.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.
  6. Na końcu dopraw sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj parmezan i wymieszaj makaron z sosem.
  7. Całość posp świeżą natką pietruszki lub świeżym tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także