PrzepisProste przepisyGrzyby duszone w sosie własnym. Robię tuzin słoików na zimę

Grzyby duszone w sosie własnym. Robię tuzin słoików na zimę

Duszone grzyby w słoikach
Duszone grzyby w słoikach
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Picasa
Magdalena Pomorska

31.08.2024 13:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grzyby leśne można w kuchni podać od razu po powrocie z lasu albo zachować ich smak na kolejne miesiące. Większość osób uskutecznia ich suszenie i mrożenie, ale bardzo dobrym pomysłem są grzybowe przetwory. Autorka bloga "Królestwo garów" poleca właśnie taki przepis.

Dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju grzyby w occie. Są jednak dość charakterystyczne w smaku, a ich wykorzystanie zawęża się do zimnych przystawek czy sałatek. Co innego, kiedy w słoiki zamkniesz grzyby duszone. Ich smak, konsystencja i zapach wzbogacą niejedno danie.

Grzyby duszone ze słoików

Przy grzybach w kuchni nieco pracy jest, bo zawsze należy dobrze je oczyścić i przy okazji zweryfikować pod kątem bezpieczeństwa każdy okaz. Ale kiedy już są wstępnie obrobione, można przystąpić do dalszego gotowania. Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów", poleca wraz z przyprawami zamknąć ich smak w słoikach. Obowiązkowo powinny być pasteryzowane, aby mieć pewność, że nic się nie zepsuje. Jak podpowiada blogerka, gotowe grzybki najlepiej przełożyć na patelnię, poddusić z masłem cebulkę. Dodatkowo można dodać śmietanę, a całość serwować ze świeżym pieczywem lub makaronem. Niebo w ustach!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na grzybki duszone w słoikach

Do przygotowania tych przetworów przydadzą się wybrane grzyby leśne, a także zestaw przypraw: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, masło i sól do smaku. Proporcje na oko, po kilka sztuk z każdego dodatku.

Grzyby oczyścić, wyrzucić robaczywe, umyć. Pokroić. Na patelni rozpuścić masło i partiami podsmażać grzyby. Podsmażone przekładać do garnka. Grzyby dusić z dodatkiem ziela angielskiego, czarnego pieprzu ziarnistego, listków laurowych i soli. Dusić je, aż będą prawie miękkie. Następnie przełożyć je do wyparzonych słoików, ale wypełniając do ok. 4/5 wysokości słoików. Powinno zostać około 2,5 cm wolnego miejsca od góry. Brzegi słoika wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pasteryzować przez trzy kolejne dni (co 24 godziny). Za każdym razem gotować słoiki 30-45 minut (w zależności od wielkości słoika) od zagotowania wody. Wyjmując słoiki, odstawiać je do góry dnem do ostudzenia.

Źródło artykułu:Królestwo Garów
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także