Grzyby duszone w sosie własnym. Robię tuzin słoików na zimę

Grzyby leśne można w kuchni podać od razu po powrocie z lasu albo zachować ich smak na kolejne miesiące. Większość osób uskutecznia ich suszenie i mrożenie, ale bardzo dobrym pomysłem są grzybowe przetwory. Autorka bloga "Królestwo garów" poleca właśnie taki przepis.

Duszone grzyby w słoikachDuszone grzyby w słoikach
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Picasa
Magdalena Pomorska

Dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju grzyby w occie. Są jednak dość charakterystyczne w smaku, a ich wykorzystanie zawęża się do zimnych przystawek czy sałatek. Co innego, kiedy w słoiki zamkniesz grzyby duszone. Ich smak, konsystencja i zapach wzbogacą niejedno danie.

Grzyby duszone ze słoików

Przy grzybach w kuchni nieco pracy jest, bo zawsze należy dobrze je oczyścić i przy okazji zweryfikować pod kątem bezpieczeństwa każdy okaz. Ale kiedy już są wstępnie obrobione, można przystąpić do dalszego gotowania. Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów", poleca wraz z przyprawami zamknąć ich smak w słoikach. Obowiązkowo powinny być pasteryzowane, aby mieć pewność, że nic się nie zepsuje. Jak podpowiada blogerka, gotowe grzybki najlepiej przełożyć na patelnię, poddusić z masłem cebulkę. Dodatkowo można dodać śmietanę, a całość serwować ze świeżym pieczywem lub makaronem. Niebo w ustach!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Przepis na grzybki duszone w słoikach

Do przygotowania tych przetworów przydadzą się wybrane grzyby leśne, a także zestaw przypraw: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, masło i sól do smaku. Proporcje na oko, po kilka sztuk z każdego dodatku.

Grzyby oczyścić, wyrzucić robaczywe, umyć. Pokroić. Na patelni rozpuścić masło i partiami podsmażać grzyby. Podsmażone przekładać do garnka. Grzyby dusić z dodatkiem ziela angielskiego, czarnego pieprzu ziarnistego, listków laurowych i soli. Dusić je, aż będą prawie miękkie. Następnie przełożyć je do wyparzonych słoików, ale wypełniając do ok. 4/5 wysokości słoików. Powinno zostać około 2,5 cm wolnego miejsca od góry. Brzegi słoika wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pasteryzować przez trzy kolejne dni (co 24 godziny). Za każdym razem gotować słoiki 30-45 minut (w zależności od wielkości słoika) od zagotowania wody. Wyjmując słoiki, odstawiać je do góry dnem do ostudzenia.

Źródło artykułu: Królestwo Garów
Wybrane dla Ciebie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥