Grzyby duszone w sosie własnym. Robię tuzin słoików na zimę

Grzyby leśne można w kuchni podać od razu po powrocie z lasu albo zachować ich smak na kolejne miesiące. Większość osób uskutecznia ich suszenie i mrożenie, ale bardzo dobrym pomysłem są grzybowe przetwory. Autorka bloga "Królestwo garów" poleca właśnie taki przepis.

Duszone grzyby w słoikachDuszone grzyby w słoikach
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Picasa
Magdalena Pomorska

Dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju grzyby w occie. Są jednak dość charakterystyczne w smaku, a ich wykorzystanie zawęża się do zimnych przystawek czy sałatek. Co innego, kiedy w słoiki zamkniesz grzyby duszone. Ich smak, konsystencja i zapach wzbogacą niejedno danie.

Grzyby duszone ze słoików

Przy grzybach w kuchni nieco pracy jest, bo zawsze należy dobrze je oczyścić i przy okazji zweryfikować pod kątem bezpieczeństwa każdy okaz. Ale kiedy już są wstępnie obrobione, można przystąpić do dalszego gotowania. Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów", poleca wraz z przyprawami zamknąć ich smak w słoikach. Obowiązkowo powinny być pasteryzowane, aby mieć pewność, że nic się nie zepsuje. Jak podpowiada blogerka, gotowe grzybki najlepiej przełożyć na patelnię, poddusić z masłem cebulkę. Dodatkowo można dodać śmietanę, a całość serwować ze świeżym pieczywem lub makaronem. Niebo w ustach!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Przepis na grzybki duszone w słoikach

Do przygotowania tych przetworów przydadzą się wybrane grzyby leśne, a także zestaw przypraw: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, masło i sól do smaku. Proporcje na oko, po kilka sztuk z każdego dodatku.

Grzyby oczyścić, wyrzucić robaczywe, umyć. Pokroić. Na patelni rozpuścić masło i partiami podsmażać grzyby. Podsmażone przekładać do garnka. Grzyby dusić z dodatkiem ziela angielskiego, czarnego pieprzu ziarnistego, listków laurowych i soli. Dusić je, aż będą prawie miękkie. Następnie przełożyć je do wyparzonych słoików, ale wypełniając do ok. 4/5 wysokości słoików. Powinno zostać około 2,5 cm wolnego miejsca od góry. Brzegi słoika wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pasteryzować przez trzy kolejne dni (co 24 godziny). Za każdym razem gotować słoiki 30-45 minut (w zależności od wielkości słoika) od zagotowania wody. Wyjmując słoiki, odstawiać je do góry dnem do ostudzenia.

Źródło artykułu: Królestwo Garów

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend