Włosi gotują częściej niż carbonarę. Podpatrzyłam przepis i robię na okrągło
Boscaiola ma niewiele wspólnego z boską Jolą, za to naprawdę dużo z leśnikiem, gajowym czy drwalem. Wynika to nie tylko z tłumaczenia tego słowa z włoskiego na język polski. Sos alla boscaiola bazuje bowiem na owocach runa leśnego, czyli grzybach. Z biegiem czasu stał się on prawdziwym klasykiem kochanym za prostotę i wybitny smak.
01.07.2024 | aktual.: 01.07.2024 23:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
A gdyby tak sos grzybowy przygotować na włoską modłę? Nie potrzeba wiele. Zarówno na naszym rodzimym podwórku, jak i u Południowców sos grzybowy charakteryzuje prostota. Boscaiola powinna choć raz pojawić się na twoim stole. Spróbuj. Nie pożałujesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boscaiola – makaron po włosku z grzybami
Leśne grzyby w sosie alla boscaiola wzbogacone są smakiem boczku, a właściwie pancetty. Do tego tradycyjnie dodaje się pomidory, chociaż dozwolona jest również obecność śmietany (zamiast albo razem z pomidorami). A do połączenia śmietany i grzybów nie trzeba długo przekonywać. We Włoszech sos alla boscaiola zwykle przyrządza się na bazie kurek lub borowików.
Jak w przypadku wielu włoskich przepisów, tak i w tym istnieje kilka różnych lokalnych odmian sosu alla boscaiola, które obejmują, oprócz grzybów, dodatek takich składników, jak np. groszek, czarne oliwki lub pomidorki koktajlowe. Kluczem do przygotowania idealnego sosu jest wykorzystanie nadmiaru tłuszczu z pancetty i smażenie grzybów wystarczająco długo, by ładnie się zarumieniły.
Sos alla boscaiola. Przepis
Składniki:
- 300 g leśnych grzybów,
- 150 g boczku lub pancetty,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- 2-3 łyżki śmietanki,
- 1 puszka pomidorów,
- ulubiony makaron.
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w kostkę i smaż, aż wytopi się nieco tłuszczu.
- Grzyby pokrój w mniejsze paski, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj.
- Cebulę i czosnek przesmaż razem z mięsem.
- W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron.
- Na oddzielnej patelni usmaż grzyby partiami, na niewielkiej ilości tłuszczu wytopionego z mięsa. Nie dodawaj soli.
- Podsmażone grzyby dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj całość z pomidorami i duś ok. 15 minut.
- Na końcu sos dopraw solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką pietruszki i podbij słodką śmietanką.
- Sos boscaiola wymieszaj z makaronem.