Włosi gotują częściej niż carbonarę. Podpatrzyłam przepis i robię na okrągło

Boscaiola ma niewiele wspólnego z boską Jolą, za to naprawdę dużo z leśnikiem, gajowym czy drwalem. Wynika to nie tylko z tłumaczenia tego słowa z włoskiego na język polski. Sos alla boscaiola bazuje bowiem na owocach runa leśnego, czyli grzybach. Z biegiem czasu stał się on prawdziwym klasykiem kochanym za prostotę i wybitny smak.

BoscaiolaBoscaiola
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

A gdyby tak sos grzybowy przygotować na włoską modłę? Nie potrzeba wiele. Zarówno na naszym rodzimym podwórku, jak i u Południowców sos grzybowy charakteryzuje prostota. Boscaiola powinna choć raz pojawić się na twoim stole. Spróbuj. Nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Boscaiola – makaron po włosku z grzybami

Leśne grzyby w sosie alla boscaiola wzbogacone są smakiem boczku, a właściwie pancetty. Do tego tradycyjnie dodaje się pomidory, chociaż dozwolona jest również obecność śmietany (zamiast albo razem z pomidorami). A do połączenia śmietany i grzybów nie trzeba długo przekonywać. We Włoszech sos alla boscaiola zwykle przyrządza się na bazie kurek lub borowików.

Jak w przypadku wielu włoskich przepisów, tak i w tym istnieje kilka różnych lokalnych odmian sosu alla boscaiola, które obejmują, oprócz grzybów, dodatek takich składników, jak np. groszek, czarne oliwki lub pomidorki koktajlowe. Kluczem do przygotowania idealnego sosu jest wykorzystanie nadmiaru tłuszczu z pancetty i smażenie grzybów wystarczająco długo, by ładnie się zarumieniły.

Sos alla boscaiola. Przepis

Składniki:

  • 300 g leśnych grzybów,
  • 150 g boczku lub pancetty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 2-3 łyżki śmietanki,
  • 1 puszka pomidorów,
  • ulubiony makaron.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę i smaż, aż wytopi się nieco tłuszczu.
  2. Grzyby pokrój w mniejsze paski, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj.
  3. Cebulę i czosnek przesmaż razem z mięsem.
  4. W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron.
  5. Na oddzielnej patelni usmaż grzyby partiami, na niewielkiej ilości tłuszczu wytopionego z mięsa. Nie dodawaj soli.
  6. Podsmażone grzyby dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj całość z pomidorami i duś ok. 15 minut.
  7. Na końcu sos dopraw solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką pietruszki i podbij słodką śmietanką.
  8. Sos boscaiola wymieszaj z makaronem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀