Włosi gotują częściej niż carbonarę. Podpatrzyłam przepis i robię na okrągło

Boscaiola ma niewiele wspólnego z boską Jolą, za to naprawdę dużo z leśnikiem, gajowym czy drwalem. Wynika to nie tylko z tłumaczenia tego słowa z włoskiego na język polski. Sos alla boscaiola bazuje bowiem na owocach runa leśnego, czyli grzybach. Z biegiem czasu stał się on prawdziwym klasykiem kochanym za prostotę i wybitny smak.

BoscaiolaBoscaiola
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

A gdyby tak sos grzybowy przygotować na włoską modłę? Nie potrzeba wiele. Zarówno na naszym rodzimym podwórku, jak i u Południowców sos grzybowy charakteryzuje prostota. Boscaiola powinna choć raz pojawić się na twoim stole. Spróbuj. Nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Boscaiola – makaron po włosku z grzybami

Leśne grzyby w sosie alla boscaiola wzbogacone są smakiem boczku, a właściwie pancetty. Do tego tradycyjnie dodaje się pomidory, chociaż dozwolona jest również obecność śmietany (zamiast albo razem z pomidorami). A do połączenia śmietany i grzybów nie trzeba długo przekonywać. We Włoszech sos alla boscaiola zwykle przyrządza się na bazie kurek lub borowików.

Jak w przypadku wielu włoskich przepisów, tak i w tym istnieje kilka różnych lokalnych odmian sosu alla boscaiola, które obejmują, oprócz grzybów, dodatek takich składników, jak np. groszek, czarne oliwki lub pomidorki koktajlowe. Kluczem do przygotowania idealnego sosu jest wykorzystanie nadmiaru tłuszczu z pancetty i smażenie grzybów wystarczająco długo, by ładnie się zarumieniły.

Sos alla boscaiola. Przepis

Składniki:

  • 300 g leśnych grzybów,
  • 150 g boczku lub pancetty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 2-3 łyżki śmietanki,
  • 1 puszka pomidorów,
  • ulubiony makaron.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę i smaż, aż wytopi się nieco tłuszczu.
  2. Grzyby pokrój w mniejsze paski, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj.
  3. Cebulę i czosnek przesmaż razem z mięsem.
  4. W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron.
  5. Na oddzielnej patelni usmaż grzyby partiami, na niewielkiej ilości tłuszczu wytopionego z mięsa. Nie dodawaj soli.
  6. Podsmażone grzyby dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj całość z pomidorami i duś ok. 15 minut.
  7. Na końcu sos dopraw solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką pietruszki i podbij słodką śmietanką.
  8. Sos boscaiola wymieszaj z makaronem.
Wybrane dla Ciebie
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji