Włosi gotują częściej niż carbonarę. Podpatrzyłam przepis i robię na okrągło

Boscaiola ma niewiele wspólnego z boską Jolą, za to naprawdę dużo z leśnikiem, gajowym czy drwalem. Wynika to nie tylko z tłumaczenia tego słowa z włoskiego na język polski. Sos alla boscaiola bazuje bowiem na owocach runa leśnego, czyli grzybach. Z biegiem czasu stał się on prawdziwym klasykiem kochanym za prostotę i wybitny smak.

BoscaiolaBoscaiola
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

A gdyby tak sos grzybowy przygotować na włoską modłę? Nie potrzeba wiele. Zarówno na naszym rodzimym podwórku, jak i u Południowców sos grzybowy charakteryzuje prostota. Boscaiola powinna choć raz pojawić się na twoim stole. Spróbuj. Nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Boscaiola – makaron po włosku z grzybami

Leśne grzyby w sosie alla boscaiola wzbogacone są smakiem boczku, a właściwie pancetty. Do tego tradycyjnie dodaje się pomidory, chociaż dozwolona jest również obecność śmietany (zamiast albo razem z pomidorami). A do połączenia śmietany i grzybów nie trzeba długo przekonywać. We Włoszech sos alla boscaiola zwykle przyrządza się na bazie kurek lub borowików.

Jak w przypadku wielu włoskich przepisów, tak i w tym istnieje kilka różnych lokalnych odmian sosu alla boscaiola, które obejmują, oprócz grzybów, dodatek takich składników, jak np. groszek, czarne oliwki lub pomidorki koktajlowe. Kluczem do przygotowania idealnego sosu jest wykorzystanie nadmiaru tłuszczu z pancetty i smażenie grzybów wystarczająco długo, by ładnie się zarumieniły.

Sos alla boscaiola. Przepis

Składniki:

  • 300 g leśnych grzybów,
  • 150 g boczku lub pancetty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 2-3 łyżki śmietanki,
  • 1 puszka pomidorów,
  • ulubiony makaron.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę i smaż, aż wytopi się nieco tłuszczu.
  2. Grzyby pokrój w mniejsze paski, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj.
  3. Cebulę i czosnek przesmaż razem z mięsem.
  4. W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron.
  5. Na oddzielnej patelni usmaż grzyby partiami, na niewielkiej ilości tłuszczu wytopionego z mięsa. Nie dodawaj soli.
  6. Podsmażone grzyby dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj całość z pomidorami i duś ok. 15 minut.
  7. Na końcu sos dopraw solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką pietruszki i podbij słodką śmietanką.
  8. Sos boscaiola wymieszaj z makaronem.
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯